Muhkean nektariini-mustikkakakun taikina sekoitetaan suoraan vuokaan! Kuva: Panu Pälviä
Muhkean nektariini-mustikkakakun taikina sekoitetaan suoraan vuokaan! Kuva: Panu Pälviä

Rakastatko leipomista ja uunituoreita lämpimäisiä, mutta et leipomisesta syntyvää tiskivuorta ja monimutkaisia ja työläitä leivontareseptejä? Nappaa talteen Sopan helpoimpien ja herkullisimpien kesäleivonnaisten ohjeet.

Parhaat leivontaohjeet ovat niitä, jotka on raapustettu muutamalla rivillä reseptivihon nurkkaan ja joiden valmistukseen tarvitsee vain pari hassua raaka-ainetta ja astiaa. Suosikkiohjeissa usein vatkain ja yleiskonekin jäävät lomalle ja taikinan sekoitus käy suit sait kauhalla tai kaapimella.

Se on leipaisua, niin kuin me täällä Sopan toimituksessa leikillisesti kutsumme.

Olemme myös iloinneet siitä, että yhden kulhon leivontaihmeet ja helpot leivonnaiset ovat nyt virallisestikin kuumimpia leivontatrendejä. Eikä ihme, sopivathan ne kuin nakutettu lomakauteen ja mökkileivontaan.

Uunittoman gluteeniton suklaakakku

Mökkeilijän unelma on uuniton suklaakakku. Kakku valmistuu kunnon raaka-aineista, suklaasta ja voista, ihanan meheväksi ja aktiivista leipomisaikaa kuluu hädin tuskin kymmenen minuuttia. Miten näin hyvää voikaan saada superhelposti! Tarjoa kakkuihanuuden lisänä kauden marjoja ja nokare kermavaahtoa.

Ohjeen uunittomaan suklaakakkuun löydät täältä.

Nektariini-mustikkakakku

Nektariini-mustikkakakku on ehkä kaikkien aikojen helpoin ja vähätiskisin leivonnainen. Et tarvitse edes kulhoa taikinan sekoitukseen, vaan homma hoituu suoraan hyvin voidellussa vuoassa. Kuivat aineet vuokaan ja kosteat perään, sitten kunnollinen sekoitus. Käsittämättömän helppoa!  Samalla ohjeella valmistuu myös muhkea omenapiirakka.

Ohjeen nektariini-mustikkakakkuun saat täältä.

Carmelitas-neliöt

Kauramuru, toffee ja suklaa yhdistyy meheviksi ruuduiksi tässä helpossa leivonnaisessa. Koko homma hoituu yhdessä kulhossa! Tarvitset vain yhden pienen lisäastian muruseoksen sivuun ottamiseen. Carmelitas-neliöiden ainoa huono puoli on niiden hupeneminen turhan nopeasti. Varo, ettet joudu leipomaan uutta satsia saman tien!

Ohjeen carmelitaksiin löydät täältä.

Muscovado-mansikkakakku

Muscovado-mansikkakakku on huikea ja hienostunut mansikkaleivonnainen, muttei monimutkainen valmistaa. Tämä kakku on myös viljaton valinta. Taikina sekoitetaan nopeasti voi-sokerisulaan ja maku viimeistellään lakritsinjuurijauheella. Kuorrutus sipaistaan ranskankermasta, joten leipoja välttyy näppärästi myös kerman vaahdotukselta. Ranskankerma antaa myös hauskan happaman säväyksen kakkuun. Lopuksi vain kunnon keko mansikkaa pinnalle ja sitten herkuttelemaan!

Ohjeen muscovado-mansikkakakkuun löydät täältä.

Kostea banaanikakku

Banaanikakku on helppojen kakkujen klassikko. Ei vatkausta, eikä väkerrystä! Samalla saat hyödynnettyä tummuneet ylikypsät banaanit, jos niitä hedelmäkorissasi pyörii. Siivu banaanikakkua ja kupillinen kuumaa, siinäpä täydellinen iltapäiväkahvihetki!

Ohjeen banaanikakkuun löydät täältä.

Historiallisen helpot leivät

Rieskat ovat maailman parasta pikaleipää! Kukaan ei voi vastustaa uunituoretta rieskasta, joka kimmeltää juuri sipaistusta oikeasta voista. Taikinan sekoittaminen ei vaadi vaivausta, ei kohotusta eikä edes kauniita sanoja: rieskat onnistuvat vaikka jauhopeukalosi olisi keskellä kämmentä.

Ohjeen rieskasiin löydät täältä.

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin