Maidosta hapatettu kefiiri on vuoden 2015 nousijoita. Kuva Tuomas Kolehmainen.
Maidosta hapatettu kefiiri on vuoden 2015 nousijoita. Kuva Tuomas Kolehmainen.

Poimimme juomatrendien kiinnostavimman viisikon. Kefiiriä ja minituoppeja, näitä näet tänä vuonna.

Kefiiri, piimän muodikas veli

Itse tehdyt säilykkeet ja hapankaali ovat ruokatrendien kuuminta kärkeä. Hapattamalla syntyy myös nouseva muotijuoma kefiiri, joka saapui juuri myös Valion valikoimaan.

Maustamaton kefiiri muistuttaa pitkälti piimää, mutta maku on vielä happamampi. Juo sellaisenaan tai lisää loraus smoothieen, niin vatsa tykkää.

 

Kuva Tuomas Kolehmainen

Yks pitkä! Ei kun monta pientä

Saisinko desin olutta? Useimmissa kapakoissa hämmästytään vielä moista kysymystä, mutta muutos on käynnissä. Helsingin uusissa olutbaareissa ”mikroannokset” tunnetaan jo: Brewdogissa pienin tuoppi on alle kaksi desiä, ja Bier-Bierissä myydään jopa desin annoksia.

Mikroannokset rohkaisevat maisteluun. Monet muotioluet ovat niin vahvoja maultaan tai prosenteiltaan, että puoli litraa olisikin aivan liikaa.

 

Kombutsa, ah miten terveellistä

Terveellinen ruoka on tämän vuoden megatrendejä ja sen muodikkaimpia ilmentymiä sokeroidusta teestä käymisen avulla valmistettu kombutsa. Hapokkaan ja hieman simalta maistuvan poreilevan juoman sanotaan antavan kiloille kyytiä ja parantavan vastustuskykyä. Juoma tekee kuulemma hyvää myös vatsalle, hiuksille ja iholle.

Saksassa kombutsa on markettitavaraa, ja juoma voi yleistyä pian myös Suomessa. Onhan meillä jo kombutsan valmistajakin, Kellaripanimo Keuruulla. Nyt juomaa saa esimerkiksi Ruohonjuuresta, joka myy sitä useissa eri mauissa.

 

Kuva Ari K. Ojala

Karvasta makua matchasta

Viime vuoden perusmakujen ykkönen oli hapan, niin lautasella kuin lasissakin. Tämän vuoden trendikkäin maku on karvas. Siispä tummempaa suklaata, tiukempaa gin tonicia ja vahvempaa espressoa. Ja matchaa!

Matcha on japanilainen vihreä tee, trendikkäin tee juuri nyt. Jos teeintoilija ostaa yhden uuden välineen, se on matchan valmistukseen käytettävä vispilä. Sillä hän sekoittaa maitopohjaisen matcha-latten.

 

Kuva Sami Repo

Kesähitti, jäätelösooda

Pienten tuottajien artesaanilimuja on hörpitty terasseilla jo tovi. Uuden twistin limu saa, kun lasiin pudotetaan pallo jäätelöä. Kas siinä, jäätelösooda.

Jenkeissä jäätelösoodasta on viritetty jo useita aikuisten versioita, joissa limu korvataan alkoholilla. Yksi hittimaku on Guinness-olut ja vaniljajäätelö. Myös pähkinälikööristä, kaakaolikööristä ja vaniljajäätelöstä saa aika kivan ”floatin”. Ja tietysti jäätelö toimii myös Hugo-cocktailissa seljankukkamehun, kuohuviinin ja mintun kanssa.