Lämppäreiden kanssa maistuu tietenkin pilsneri! Kuva: Christina Aaltio.
Lämppäreiden kanssa maistuu tietenkin pilsneri! Kuva: Christina Aaltio.

Lämpimien voileipien ohje kannattaa kaivaa vuosien takaa, jos ohjetta ylipäänsä tarvitsee, niin helppoa niiden tekeminen on.

Lämpimät voileivät olivat lapsuuteni perjantaipitsa. Ajan henkeen ruskea-oranssi-keltaiseen kotimekkoon pukeutunut äiti kätki juustokuorrutteen alle muutaman edellisen päivän rippeet, grillattua broileria, jauhelihakastiketta tai tonnikalaa. Herkku oli kuoriperunaviikon jälkeen yhtä juhlaa! Emmentalraaste venyi ja venyi, kun leivästä leikkasi palasta suuhun. Välillä kielikin paloi, kun ei malttanut herkun äärellä odottaa. Broileripalojen päälle tupsautettiin curryjauhetta ja tonnikalaversion leivän pintaan sipaistiin tomaattipyrettä. Ketsuppia syötiin tuolloin vain makaronilaatikon kanssa.

Vierasruokana lämpimät voileivät olivat myös mitä mainiointa tarjottavaa. Lapsuuteni kaupunkikodissa 70-luvulla vieraita ei kutsuttu syömään pitkän kaavan mukaan, vaan tarjoilu oli "pikkulämmintä", siis lämpimiä voileipiä tai  suolaista piirakkaa ja tietysti makeita leivonnaisia kahvin tai teen kanssa tarjottuna.

Vieraille tarkoitettujen lämpimien voileipien uumeniin äiti ei onneksi piilottanut viikon varrelta jääneitä tähteitä, vaan jotain aivan huikeaa ja uutta, ananasrenkaita! Äiti siveli paahtoleivän pinnan kevyesti sinapilla ja asetti päälle savukinkkuviipaleen, mehukkaan ananasrenkaan ja kananmunalla vahvistetun juustokuorrutteen. Ja niin eksoottinen Havajin-leipä oli valmis! Toinen 70-luvun aikalaishitti oli korvata ananas banaaniviipaleilla. Mikä ihana makean ja suolaisen yhdistelmä.

Tämän hetken sandwich-kulttuuriin retroruoka sopii mainiosti. Voileipägrilliäkään ei tarvita, sillä uuni hoitaa homman.

Retrolämppäri

Levitä paahtoleivät sellaisenaan uunipellille. Paista niitä 225-asteisessa uunissa muutama minuutti, niin että leivän pinta hieman rapeutuu. Halutessasi hiero pintaan valkosipulinkynttä. Levitä viipale savu- tai Schwarzwaldin kinkkua leiville sekä puolikas ananasrengas. Sekoita emmentalraasteen joukkoon muna ja levitä juustokuorrutetta reilusti leipien päälle. Kypsennä leipiä 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.

Juustolämppäri 2015

Vaihda paahtoleipä rapeaan maalaisleipään. Sivele paahdettujen viipaleiden pintaan oliiviöljyä ja kokoa leivälle mieluisia täytteitä. Leivän päälle sopivat tomaattiviipaleet, kaprikset ja mozzarella tai vuohenjuusto, graavilohi ja parsa, pannulla nopeasti yrttien kanssa paistetut tuoreet herkkusienet ja päälle reilusti juustokuorrutetta.

Koko perheen peltilämppäri

Tee isolle porukalle pellillinen. Laita paahtoleipäpalat vieri viereen pellille. Ripottele täytteet ja juustokuorrute tasaisesti leipien  päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.  Uunista tulee pitsaa mustuttava pellillinen, josta jokainen voi leikata reilun palan lautaselleen.

Millaiset lämppärit ovat hittejä teillä? Kertokaa vinkiksi meille muillekin!