Valkosipulinen mausteöljy, raikas sitruunakastike ja lihaan hierottava kuivamausteseos vievät kesäkeittiön antimet uudelle tasolle.

Koukuttava mausteöljy sopii lähes kaikkeen

Tulinen valkosipuli-seesaminsiemenöljy on kesäpöydän monikäyttöisin maustaja. Sitä voi pirskotella niin salaattiin, grillattuihin kasviksiin, katkarapuihin, broileriin kuin pastan joukkoon. Öljy maistuu erinomaiselta myös grillimaissin tai kesäkasviksilla rikastettujen nuudelien kanssa.

Kastikkeen juju on rapeassa valkosipulissa. Ohuiksi lastuiksi leikatut valkosipulinkynnet paistetaan pannulla öljytilkassa seesaminsiemenien kanssa. Valkosipuleita paistaessa tulee varoa niiden polttamista, sillä muuten maku muuttuu kitkeräksi.

Chilihiutaleet tai murskattu kuivattu chili antaa mausteöljylle ärhäkkää ja samalla koukuttavaa tulisuutta. Tämä kastike sai inspiraation monen ruokavaikuttajan valloittaneesta, erään kauppamerkin rapeasta valkosipulista chili-seesaminsiemenöljyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmä sitruunakastike maustaa kalat ja lihat

Raikas, suolainen ja kirpeän makuinen suolasitruunakastike jäljittelee marokkolaisten suolasitruunoiden makua. Kastikkeeseen käytetään merisuolaa, sillä sen maku on raikas.

Kastike saa tekeytyä jääkaapissa vähintään vuorokauden ennen käyttöä. Se maistuu parhaimmalta jääkaappikylmänä, ja sitruunakastikkeella voi viimeistellä esimerkiksi grillatun kalan, kasvikset, broilerin tai karitsankyljykset.

Jos suolasitruunakastiketta sekoitetaan öljyn kanssa, siitä saa helposti herkullisen salaattikastikkeen. Jatkojalostamalla suolasitruunakastiketta ja majoneesia tai ranskankermaa, siitä saa mahtavan makuisen dipin, joka sopii loistavasti varhaisperunoiden sekaan.


Lihan pintaan hierottava mausteseos eli rub

Rustiikkisesta Cajun-keittiöstä inspiroituneessa Cajun rub-mausteseoksessa on paljon kuivattuja yrttejä, paahdettua sipulirouhetta ja täyteläisen makuista tummaa kaakaojauhetta. Se hierotaan kypsennettävän lihan pinnalle. Kuivamausteseos sopii erityisesti porsaan kaslerille, naudan kuveelle tai broilerin paistileikkeille.

Mustapippuri ja cayennepippuri tuovat makuun potkua, kun ruskea sokeri taas karamellisoituu paahteisen makeaksi kypsennettävän lihan pintaan.

Kuivamarinointi käy pidempään ja epäsuoralla lämmöllä kypsennettäville lihoille, jolloin mausteseos paistuu lihan pinnalle maustekuoreksi, ja liha pysyy kuoren sisällä kostean mehevänä. Mausteseoksen voi sekoittaa myös öljyn kanssa, jolloin siitä tulee perinteisempi marinadi. Seoksella voi sivellä grillissä kypsyvää lihaa.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla