Varautuminen poikkeustilanteisiin saattaa johtaa siihen, että jääkaappi tulee ahdettua liian täyteen tavaraa, eikä kaikkea ehdi käyttää ajoissa. Kokosimme ohjeet, joiden avulla vähennät hävikkiä kotioloissa. 

1. Tarkista lihatuotteiden päiväykset ja pakasta tarvittaessa

Liha- ja kalatuotteiden viimeinen käyttöpäivä -merkintä kertoo, mihin mennessä tuotteet ovat vielä käyttökelpoisia. Ainekset on siis hyvä ottaa käyttöön ennen tämän päiväyksen umpeutumista. Jos huomaat, että et ehdi käyttää tuotteita riittävän ajoissa, ne kannattaa pakastaa. 

Lähes kaikki liha- ja kalatuotteet sopivat pakastettaviksi. Niiden rakenne ja ominaisuudet eivät kuitenkaan säily pakkasessa aina ihan ennallaan. Leikkelesiivut sopivat pakastamisen jälkeen paremmin vaikka pastakastikkeeseen kuin voileivän päälle. Savukalasta saattaa tulla herkemmin hajoavaa, jolloin sekin on parempaa esimerkiksi kastikekäytössä kuin sellaisenaan.

Pakastettavia tuotteita ei kannata sijoittaa jo jäisten elintarvikkeiden päälle. Tämä on tärkeää, sillä jäätyvät tuotteet saattavat sulattaa aiemmin pakastettuja, mikä heikentää niiden säilyvyyttä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotta lihatuotteet jäätyisivät mahdollisimman nopeasti, pakastimesta kannattaa raivata sopiva tila niitä varten. Arkkupakastimessa sen on hyvä sijaita pakastimen seinän vieressä. Jos pakastettavaa on paljon, laite on hyvä säätää pakastusteholle muutama tunti ennen tuotteiden pakastamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinkin savustetut tuotteet kannattaa laittaa tiiviiseen rasiaan tai kääriä kunnolla muoviin ennen pakastamista, jotta savun tuoksu ei siirry muihin elintarvikkeisiin.

2.  Ota tuoreet vihannekset ajoissa käyttöön

Jos jääkaappiin on hankkinut tuoreita vihanneksia, kuten salaattia, pinaattia, paprikaa ja kurkkua, ne on hyvä hyödyntää silloin, kun ne ovat vielä raikkaita. Vaikka vihannekset säilyvät pusseissa ja kääreissä usein aika hyvin, sitä ei voi kuitenkaan ennakoida. Säilymiseen vaikuttaa muun muassa jääkaapin kylmyys: liian kylmässä kurkku nahistuu ja salaatti muuttuu lötköksi.

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten, jos ruukun kastelee välillä kunnolla märäksi ja yrtin sujauttaa takaisin pussiinsa ja säilöö jääkaapin vihanneslokeroon. Poikkeuksena tähän on tuore basilika, joka viihtyy jääkaapin sijaan huoneenlämmössä.

On hyvä pitää salaattipäivä silloin kun vihannekset ovat tuoreimmillaan. Jos seuraavalle aterialle ei riitä tuoreita vihanneksia, voi sen sijaan tehdä lisukkeeksi vaikka porkkanaraastetta.

3. Arvioi maitotuotteiden tuoreus ja käytä ruokiin

Maitotuotteissa päiväykset eivät ole niin kriittisiä kuin liha- ja kalatuotteissa, vaan niiden käyttökelpoisuutta voi arvioida haistamalla ja maistamalla. Varsinkin hapanmaitotuotteet säilyvät pidempään kuin parasta ennen -päiväyksessä sanotaan.

Jos et ole aivan varma maitotuotteiden raikkaudesta, voit käyttää niitä kuitenkin huoletta kuumennettaviin ruokiin kuten pannariin tai lettuihin.

4. Pakasta ylimääräinen leipä

Jos leipää on hankkinut yli tarpeen, sitä on hyvä pakastaa. Sujauta leipäpussi vielä muovipussiin, jolloin se säilyy paremmin pakastimessa. Useimmat leipäpussit nimittäin hengittävät, jolloin leipä pääsee pakkasessa helposti kuivahtamaan tai imaisemaan huokoisena pakastimen tuoksuja itseensä.

Toinen vaihtoehto on antaa leipäviipaleiden ihan tarkoituksella kuivahtaa leipäkorissa ilman pussia ja jauhaa ne sitten korppujauhoiksi. Kuivahtaneista leivistä voi myös paistaa öljytilkassa krutonkeja salaatin tai keiton päälle.

5. Pidä huolta perustarvikevarastosta

Ruoka-aineista säilyvät tunnetusti parhaiten kuivatarvikkeet ja säilykkeet. Niiden kanssa voi näin ollen toimia lähes huolettomasti. Kun kuiva-ainekaapeista löytyy riittävästi sellaisia tarvikkeita, joita käyttää usein muutenkin, on rennompaa suunnitella ruoanlaittoa päiviksi eteenpäin. 

Kasviksista huolettomimpia ovat tunnetusti juurekset, kuten porkkanat, perunat ja punajuuret, jotka säilyvät hyvin jääkaapin kasvislokerossa. Myöskään leikkaamaton, kokonainen valkokaali ei kärsi odottelusta. Sipulit säilyvät puolestaan mainiosti huoneenlämmössä. Sosekeiton ja uunijuuresten ainekset odottavat siis rauhassa, kun herkemmät ainekset käytetään ensin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla