Taikapannariin tulee kummasti useampia kerroksia yhdestä takinasta. Kuva: Panu Pälviä
Taikapannariin tulee kummasti useampia kerroksia yhdestä takinasta. Kuva: Panu Pälviä

Poimimme Soppa365:n parhaimmat reseptit ruokiin, joita suomalaiset ovat hakeneet Googlesta eniten vuonna 2016. Älä enää googlaile, saat reseptit tästä!

Google on vuosittaiseen tapaansa julkaissut, mitä suomalaiset ovat etsineet hakukoneella eniten vuonna 2016. Ruokahaut ovat suuressa nousussa ja erityisen suosittua on etsiä kasvisruokia. Niinpä uudet lihankorvikkeet kuten nyhtökaura, härkis ja mifu löytyvät kymmenen kärkilistalta. Muistatko vielä töhnämunan? Sekin on yksi googlatuimmista ruuista. Nyt voit antaa Googlen levätä, sillä saat parhaat ohjeet tästä.

Tässä 10 googlatuinta ruokasanaa ja Soppa365:n huippureseptit niihin:

  1. Nyhtökaura

    Yksi vuoden 2016 uusista kasvisruokavillityksistä oli nyhtökaura, jossa hype meni jo niin pitkillä, että kauppojen nyhtispaketeista suorastaan taisteltiin. Olipa nyhtistä tarjolla myös Linnan juhlissa.  Katso täältä, kuinka käytät nyhtökauraa pizzassa.

  2. Mifu

    Kasvisinnostus loi monta uutta lihatonta proteiininlähdettä, muun muassa mifun. Valion Mifu-tortelliinivuoka on ollut yksi Soppa365:n syksyn hiteistä.

  3. Omenakaurapaistos

    Omenoita tuli tänä vuonna hurjasti ja kaura on kuumempaa kuin koskaan, joten monessa keittiössä etsittiin omenakaurapaistoksen ohjetta. Se on yksi suomalaisten perinnesuosikeista, jossa ripotellaan voi-sokeri-kaurahiutale-seosta omenalohkojen päälle ja paistetaan uunissa muhevaksi. Vielä herkumpi omenapaistoksesta tulee, kun teet muruseoksen pähkinöistä ja paistat omenapiirakan paistinpannussa! Katso täältä paistinpannussa valmistettavan omenapiirakan resepti.

  4. Grahamjauho

    Hyvät hiilarit ovat pop, joten aiemmin muiden jauhojen varjoon jäänyt (vähän kasarimaineessa ollut) täysjyvä-grahamjauho on noussut terveysbuumissa yllättävänkin korkealle.  Nappaa täältä grahamjauhoisten pinaatti-kurpitsamuffinien resepti.

  5. Härkis

    Yksi kasvisproteiinivillityksistä. Katso täältä vinkkejä Härkiksen käyttöön tai sitten voit suunnata Kotipizzaan ja noutaa valmiin Härkis-pizzan kotiin.

  6. Omenahillo-ohje

    Kun omenasato oli lievästi sanottu runsas (moni hukkui omenoihin), omenoista keiteltiin hilloja vähän joka kodissa. Katso superherkullisen lakritsilla maustetun omenavoin ohje täältä.

  7. Töhnämuna

    Vuoden 2016 pääsiäishitti oli töhnämuna eli täytetty suklaamuna. Välillä ne olivat jo loppu kaupoista ja töhniksien saapumista odotettiin kuola valuen. Töhnämunia voi tehdä myös itse. Herkullisten suklaamousse-munakuppien reseptin löydät täältä.

  8. Pihlajanmarjahyytelö

    Omena- ja pihlajanmarjasato kulkevat käsi kädessä, joten tänä vuonna saatiin paljon myös pihlajanmarjoja. Marjojen happamuus yritetään yleensä tasapainottaa makeudella, mutta oletko kokeillut etikkaliemeen säilöttyjä pihlajanmarjoja? Pohjolan kapristen reseptin löydät täältä!

  9. Raparpekoni

    Grillikauden hitti vuonna 2016 oli raparpekoni eli raparperiin kääritty pekoni, joka grillataan rapsakaksi. Nappaa täältä talteen pekoniin käärityn raparperin resepti seuraavaan grillikauteen! (Sen alkamiseen ei ole enää puoltakaan vuotta...)

  10. Taikapannari

    Glorian ruoka & viinin ihmeellinen taikapannari keräsi ihastelijoita ja kokeilijoita.  Joko sinä olet testannut tämän erikoisen mutta herkullisen reseptin?  Täältä löydät taikapannarin ohjeen.

Kesäkuussa vietettävä gourmet-festivaali levittäytyy tällä kertaa Töölönlahden puistoon 14.-17.6.2018. Seitsemättä kertaa järjestettävän Taste of Helsingin tämän vuoden teema on muutos.

Taste of Helsinki on Mira ja Barry MacNamaran perustama ruokafestivaali, johon osallistuu joka vuosi yhdeksän huippuravintolaa Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta. Taste of Helsingin ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa tutustumisen kaupungin herkullisiin makuihin yhdellä kertaa yhdessä paikassa.

Festivaalin teema on tänä vuonna muutos. Tapahtuma siirtyy Musiikkitalon vierestä Finlandiatalon taakse Töölönlahden Puistoon. Lisäksi vanhat muoviset "markat" on kuopattu. Tänä kesänä ruoat ja juomat maksetaan elektronisella maksukortilla. Lisäksi ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa koko ravintolakattaus on vaihdettu edellisestä kesästä. Tänä vuonna joukossa Helsingin huippuravintoloiden lisäksi yksi paikka Tukholmasta ja yksi Rovaniemeltä. Mutta mitä niissä sitten tarjotaan? Se selviää nyt, sillä tässä ovat Taste of Helsingin menut vuosimallia 2018, olkaa hyvä:

Chapter

Selleriä & seljankukkaa 5 e
Puikulaperunaa, naudan sydäntä & keltuaista 6 e
Pihlajan lehtiä & raparperia 6 e
Nimikkoannos: turskaa & vihreitä 10 e

Esperanto (Tukholma)

’The Kushiyaki Experience’: purjo & hapankerma & piparjuuri  5€
Sinisimpukka & musta valkosipuli & peruna 6€
Kanannahka & pohjolan viismauste & hunaja 6€
Nimikkoannos: kananpojan muna & hiillostettu hollandaise & tattari & bbq-lehdet 11€

Fabrik

Perinteinen ranskalainen paté, pikkeleitä ja hapanjuurileipää 6€
Italialainen tryffelillä maustettu risottopallo 5€
Tuulihattu ’Profiterole’ vadelmilla ja kookoksella 6€
Nimikkoannos: Anjou-kyyhkyä kesän vihreillä herneillä 13€

Garden by Olo

Yuzumarinoitua siikaa, piparjuurta ja rapeaa riisiä 6€
Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia 6€
Ryppylimettiä ja kuusta 5€
Nimikkoannos: friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta 8€

Latva

Peruna-merilevävaahtoa, grillattua purjoa, karhunlaukkaa, kermaviiliä ja rapeaa viljaa 5€
Bosgårdin kartanon luomu Charolais-härkää, savustettua munavoita ja Ahlbergin tilan sinapinvihreitä 6€
Hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa 6€
Nimikkoannos: benella-siikaceviche, bataattia, basilikaa, aji amarillo chili ja samettikukka "leche de tigre"  9€

Nolla

RAPEA SIENIVOHVELI & Mouhijärven tryffelijuustoa ja sipulirelissiä 6€
SIIKACARPACCIO & vihreää romesco-kastiketta ja suolaheinävinegretteä 6€
RAPARPERIJÄÄTELÖ & mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamellia 5€
Nimikkoannos: PARSAA JA SAMPEA & paahdetut uudet perunat ja mesiangervokastike 10€

Ragu

MAA-ARTISOKKA
Paahdettua maa-artisokkaa, vihreää omenaa, savustettua kirjolohenmätiä & hapanjuurivohveli 6€
KARITSA
Makkara Meri-Lapin luomukaritsasta, tomaattifregolaa, varhaiskaalia & Averna-sinappia 6€
METSÄMANSIKKA
Metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia & suolaheinää 5€
Nimikkoannos: VIIRIÄINEN
Paahdettuja viiriäisenkoipia, rapeaa polentaa, pikkelöityä raparperia & rakuuna-aiolia 8€

Sky (Rovaniemi)

Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä 6€
Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua 6€
Suklaata, herkkutatti-kinuskia ja puolukkaa Napapiiriltä 5€
Nimikkoannos: Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä 8€

Wino

Tartar, hollandaisemajoneesia ja rapeaa porkkanaa 6€
Punakampela-rillette, näkkileipää ja pikkelöityä kurkkua 5€
Raparperia ja suklaata 6€
Nimikkoannos: Kauden kasviksia, savustettua perunaa ja lipstikka beurre blanc 8€

Lue lisää festivaalista täältä.

Kuva: Sami Hakala
Kuva: Sami Hakala

Kaapelitehtaalla nähtiin viime viikonloppuna uskomaton yleisöryntäys. Vegemessujen menestys johtui muun muassa siitä, että tapahtumassa ei ollut kyse identiteettipolitiikasta.

Toista kertaa järjestetyt Vegemessut tekivät jotain, mitä kukaan ei tainnut odottaa: saivat ihmiset jonottamaan viidentoista asteen pakkasessa, vain jotta he pääsisivät osallistumaan maksulliseen kasvisruokatapahtumaan. Vaikka messut järjestettiin nyt isommassa paikassa kuin ennen, oli Kaapelitehdas välittömästi liian pieni. Lauantaina ovet piti sulkea jo kahden tunnin aukiolon jälkeen, kun sisään ei vain mahtunut enempää ihmisiä. Kaiken kaikkiaan tapahtumassa vieraili viikonlopun aikana yli 8000 ihmistä.

Ei ole yllätys, että kasvisruoka kiinnostaa ihmisiä. Vegemessujen supersuosion takana on kuitenkin myös kolme muuta syytä.

1. Identiteettipolitiikan hylkääminen

Kasvissyöjiä ja erityisesti vegaaneja on vuosikymmenten ajan syrjitty kouluruokaloissa, ravintoloissa ja valitettavan usein esimerkiksi oman suvun joulupöydässä. Ehkä juuri siksi vegaaniruokavaliosta on kehittynyt niin voimakkaasti identiteettikysymys. Mutta sillä hetkellä kun ruokavalio muuttuu identiteetiksi, ihmisestä tulee usein vähän ärsyttävä. Ja kyllä, olen ollut sitä myös itse.

Vegemessuilla pääosassa olivat uudet, jännittävät tuotteet ja maukas ruoka, eivät niinkään ihmiset ja heidän identiteettinsä. Tapahtumaan osallistuvia ihmisiä ei jaoteltu sen mukaan kuka on vegaani ja kuka ei – sen sijaan kaikki olivat yhdessä hyvästä kasvisruoasta nauttivia tyyppejä. Tätä lisää!

Suomalaisista vain yksi prosentti on vegaaneja, mutta  ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin kannalta avainasemassa ovatkin nimenomaan ne sekasyöjät, jotka ovat valmiita lisäämään vegeä ruokavalioonsa. Siksi oikeaoppisuuden vaatimuksen ja kaikenlaisen jeesustelun täytyy loppua: meillä ei ole enää yksinkertaisesti varaa tehdä veganismista ärsyttävää oikeassa olemista. Vegemessut näytti tässä hienosti esimerkkiä. Tapahtuman ohjelmalehden pääkirjoituksessakin todetaan kauniisti: "Valitsetpa vegen kerran viikossa, yhtenä kuukautena vuodesta tai jokaisena päivänä, haluamme ilmaista kiitollisuutemme sinulle."

2. Vaihtoehto metrilakulle

Perinteiset ruoka- ja viinimessut olleet viime vuosina hieman alamaissa. Helsingin kirjamessujen yhteydessä järjestettävillä Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla on näkynyt yhä enemmän kaikista toritapahtumista tuttuja metrilakun myyjiä, ja muutenkin samoja tuotteita ja toimijoita vuodesta toiseen. Vegemessuilla tästä kyllästymisestä ei ollut jälkeäkään. Sen sijaan talo oli täynnä aidosti uusia tuotteita ja yrittäjiä. Tapahtumassa tehtiin useita tuotelanseerauksia ja keskusteltiin innokkaasti ruuan tulevaisuudesta. Uusia näkökulmia saatiin niin laboratorioissa kasvatettavaan keinolihaan kuin ihmisen ja eläimen välille rakennetun eronteon historiaan. Me sanommekin: Vegemessut ensi vuonna Messukeskukseen!

3. Hyvä diili kaikille

Liput vegemessuille maksoivat 10 euroa päivää kohden. Diili oli kaikin puolin hyvä, sillä kymmenillä erilaisilla maistatuspisteillä saattoi syödä vatsansa täyteen, tai siis suoraan sanottuna vaaralliseen räjähtämispisteeseen asti. Lisäksi tapahtumassa pystyi ostamaan merkittävillä alennuksilla tuotteita, joiden saatavuus on toistaiseksi ollut rajallista. Tuotetoimittajat ja valmistajat taas saivat kallisarvoista näkyvyyttä nimenomaan oman kuluttajaryhmänsä piirissä. Pääsin itsekin maistamaan ensimmäistä kertaa esimerkiksi ylistettyä vöneriä (joka voittikin sunnuntain yleisöäänestyksen vuoden parhaasta uudesta tuotteesta).

Messujen pääravintolakin oli valittu fiksusti. Ylistetty Kaskis on Turussa, eikä sieltä ole kovin helppoa saada edes pöytävarausta. Mutta Vegemessuilla unelmat täyttyivät: yhden viikonlopun Kaskis olikin Helsingissä, eikä varausta tarvittu. Ja paikka tarjosi kolme ruokalajia kahden hinnalla! Fiksut valinnat ohjelman, brändien ja ravintoloiden suhteen kertovat siitä, että messujen takana on ammattimaisia, asiansa osaavia ja siihen uskovia järjestäjiä. Kiitos, ensi vuonna uudestaan!