Vapun kunniaksi Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus testasi kymmenen nakkia. Tuotteet poikkesivat toisistaan yllättävän paljon.

1. Wigren herkkunakki, kilohinta 12,36 e

Suuri nakkitesti alkaa kuten pitääkin: kunnon napsahduksella. Wigrenin herkkunakin kuori antaa periksi äänekkäästi. Alta paljastuu yllättävän suuri määrä rasvaa ja suolaa. Tämä jakaa mielipiteet. Toisten mielestä on ihanaa, että nakissa on kunnolla makua. Muutama testaaja pitää Wigrenin herkkunakkia jopa omana suosikkinaan. Joillekin suolan ja rasvan määrä on liikaa.

Siitä ollaan yhtä mieltä, että tämä tuote on pakko syödä lämpimänä. Kenties Wigren olisi parhaimmillaan esimerkiksi hodarissa, missä sämpylä pehmentäisi sen rasvaisuutta ja suolan määrää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Näitä syödässä tietää, että aamulla on kunnon silmäpussit."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kivikylän Wanhanajan nakki, kilohinta 10,92 kg

Kivikylän nakki tarjoaa miellyttävän savuaromin, mutta kokonaisuus jää hieman mauttomaksi ja vetiseksi. Nakki ei napsahda merkittävästi. Se on hieman keskimääräistä pienempi, mikä voi ruuanlaitossa (esimerkiksi nakkisiilin rakentamisessa) olla etukin.

Kuulopuheiden mukaan perussuomalaiset tarjoavat tilaisuuksissaan nimenomaan näitä nakkeja. Syy lienee lähinnä nimessä mainittu "wanhanaikaisuus", sillä maun puolesta Kivikylän nakki ei ole erityisen luonteikas.

"Hieman veltto, rypistyy nopeasti."

3. Atria Werneri luonnonkuorinakki, kilohinta 8,58 kg

Nyt tulee suuhun joku esanssi, eräs testaajistamme huudahtaa. Toisen mielestä tästä tulee mieleen "aurinkokuivattu nakki", kolmannen mielestä Werneri maistuu "lihakeiton liemeltä, mahdollisesti selleriltä". Luonnonkuoreen valmistettu nakki herättää testin vahvimmat tunnereaktiot, mutta ei yksiselitteisen hyvällä tavalla.

"Ahti-sillin nakkivastine."

4. Snellman kunnon naudanlihanakki, kilohinta 13,44 e

Nimeään kunnioitten "kunnon naudanlihanakin" tuntuma on tosiaan hyvin lihaisa. Kuori sen sijaan tuntuu ohuelta ja päästää vain pienen napsahduksen. Nakin rakenne on tiukka ja seassa on koviakin osia. Ei välttämättä lasten suosikki, raati arvelee.

"Hieman maksalaatikkomainen."

5. Pajuniemen pehtoorinnakki (luomu), kilohinta 16,90 e

Raati on yksimielinen: tässä nakissa on testin puhtain ja selkein maku. Se on tasoltaan loistava, vaikka kyseessä onkin selvästi "perusnakki", jossa ei ole mitään erikoisuuksia tai kikkailuja. Rakenne on miellyttävä, eikä kokonaisuus tunnu liian rasvaiselta. Pajunnuemen pehtoorinnakki julistetaankin testin toiseksi voittajaksi.

"Koko perheen turvanakki."

6. Pirkka hot dog -nakki, kilohinta 7,56 e

Edullinen Pirkka on testin yllättäjä. Hot dog -nakin muoto on totta tosiaan optimaalinen sämpylän väliin, ja makukin enimmäkseen miellyttää. Siitä on löydettävissä hienovaraista savuaromia. Pieni napsahduskin kuuluu.

"Aika tavis, mutta ei huonolla tavalla."

7. Helsingin Makkaratehdas Yönakki, kilohinta 13,75 e

Jännittävästi nimetty Yönakki on pienoinen pettymys. Makua kuvaillaan lähinnä "platkuksi". Kuori rypistyy keittämisen jälkeen nopeasti.

"Vaatii paljon sinappia."

8. Atria Rehti porkkananakki, kilohinta 7,46 e

Porkkanaa nakin seassa? Ajatus hieman epäilyttää, mutta raatimme testaa tämänkin tuotteen avoimin mielin. Rakenne on aika pehmeä, ja nakki saakin nimekseen "porkkanamössö". Maku on lämmitettynä hieman epämiellyttävä, mutta ei hätää: kylmänä nakki toimii paljon paremmin. Silloin sen pieni makeus tuntuu jopa miellyttävältä. Porkkananakkia veikataankin lasten suosikiksi. Seokseen lisätyt 20 prosenttia porkkanaa tekevät tästä nakista tietysti myös astetta terveellisemmän vaihtoehdon.

"Sopisi hyvin nakkisiiliin."

9. Naapurin maalaiskananpojan nakki, kilohinta 11,61 e

Kananakki on testaajien mielestä "parempi kuin jotkut perusnakit". Raati ei silti voi välttää ajatusta, että ehkä kanan voisi pitää kanana ja nakin nakkina. Mutta toisaalta on turhaa valittaa siitä, että valikoima laajenee. Varmasti kananakki on joillekin juuri se oikea.

"Ei niin pehmeä kuin useimmat, lihaisa kanaisalla tavalla."

10. Chef Wotkin´s Lampurinnakki, kilohinta 14,55 e

Testin toinen voittaja on Wotkinsin Lampurinnakki. Se napsahtaa kuuluvasti, ja samalla suuhun purskahtaa lihaisa ja mausteinen makuilotulitus. Jälkimausta löytyy pientä pippuria. Todennäköisesti lampurinnakki on enemmän aikuiseen makuun, mutta siihen se sitten todella onkin.

"Ai kuinka ihana."

Osa testatuista tuotteista on irtomyynnissä irtotavarana. Tuotteille on testissä laskettu kilohintana, jotta vertailu olisi helpompaa. Hinnat voivat vaihdella myyntipaikan mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla