Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo
Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo

Tästä löydät vapun 5 parasta perunasalaattia. Peruna on salaatin runko, vaihtele muita aineksia mielikuvituksen mukaan.

Pakkaa mukaan reppuun  -perunasalaatti

Tämä perunasalaatti ei ole moksiskaan kuljetuksesta. Öljypohjainen kastike toimii, vaikka vappupäivän piknikillä helleraja kipuaisi ennätyksiin. Pilko kilo kiinteitä perunoita. Lisää joukkoon vihreitä papuja, kesäpunasipulia varsineen ja reilusti kapriksia ja oliiveja. Kastikkeeksi laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhittua mustapippuria ja suolaa. Samaan reppuun rapeaa patonkia ja retki voi alkaa.

Mykistä naapurit  -perunasalaatti

Unohda piknikfiltillä kököttely ja kutsu vappupäivänä naapurit puutarhan puolelle. Unohda myös makkarat ja muut raskaat herkut. Grillaa kevyesti siikaa tai ahvenfileitä ja tarjoa kalan seurassa fenkoli-perunasalaattia. Yhdistelmä uudet perunat, fenkoli, tilli ja rakuuna saa suun hyrräämään tyytyväisyyttä ja naapurit kiittävät.

Täydellinen ateria  -perunasalaatti

Valitse tämä ohje, jos et jaksa tehdä vapuksi montaa eri ruokalajia. Savukala-perunasalaatti toimii nimittäin täydellisestä ateriasta. Perunoiden joukkoon on pilkottu keitettyä kananmunaa, savukalaa sekä kukkakaalia.  Ja koko makukimaran viimeistelee mehevä tillitsatsiki.

 Tästä löydät savukala-perunasalaatin ohjeen.

Yksinkertainen on parasta  -perunasalaatti

Kolmen aineksen yhdistelmän, peruna, punasipuli ja shisonlehdet, kruunaa mehevä sinapilla ryyditetty kastike. Kastike imeytyy salaattiin parhaiten, kun sen lisää joukkoon perunoiden ollessa kuumia.  Salaatti toimii sellaisenaan tai vaalean kalan kaverina.

Tästä löydät tarkemman shiso-perunasalaatin ohjeen.

Lähi-itä-henkinen perunasalaatti

Tämä jumalainen perunasalaatti on lontoolaisen keittiömestari Yotam Ottolenghin kasviskeittokirjasta nimeltä Plenty. Vaatimattomasti nimetyn kuninkaallisen perunasalaatin höystää tuore minttu ja basilika. Purutuntumaa tuovat paahdetut pinjansiemenet.  Jami, muuta ei voi sanoa!

Tästä löydät kuninkaallisen -perunasalaatin ohjeen.

Edullinen riesling on raikas vaihtoehto mausteisten kasvissuokien seuraan.

Mikä? Blitz Riesling 2016 on herkullinen ja edullinen valkoviini, parhaita löytöjä alle 10 euron hintaluokassa.

Millainen? Puolimakea, mutta silti raikas viini tuo kielelle sitruksen, omenan ja persikan aromeja. Suutuntuma on eloisa ja ruokahalua herättävän mehukas.

Minkä kanssa? Viini tasapainottaa hienosti tulisuutta ja mausteisuutta. Kokeile esimerkiksi lämmittävän kasviscurryn kaverina.

Lisää Tuomas Tantun viinivinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!