Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo

Tästä löydät vapun 5 parasta perunasalaattia. Peruna on salaatin runko, vaihtele muita aineksia mielikuvituksen mukaan.

Pakkaa mukaan reppuun  -perunasalaatti

Tämä perunasalaatti ei ole moksiskaan kuljetuksesta. Öljypohjainen kastike toimii, vaikka vappupäivän piknikillä helleraja kipuaisi ennätyksiin. Pilko kilo kiinteitä perunoita. Lisää joukkoon vihreitä papuja, kesäpunasipulia varsineen ja reilusti kapriksia ja oliiveja. Kastikkeeksi laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhittua mustapippuria ja suolaa. Samaan reppuun rapeaa patonkia ja retki voi alkaa.

Mykistä naapurit  -perunasalaatti

Unohda piknikfiltillä kököttely ja kutsu vappupäivänä naapurit puutarhan puolelle. Unohda myös makkarat ja muut raskaat herkut. Grillaa kevyesti siikaa tai ahvenfileitä ja tarjoa kalan seurassa fenkoli-perunasalaattia. Yhdistelmä uudet perunat, fenkoli, tilli ja rakuuna saa suun hyrräämään tyytyväisyyttä ja naapurit kiittävät.

Täydellinen ateria  -perunasalaatti

Valitse tämä ohje, jos et jaksa tehdä vapuksi montaa eri ruokalajia. Savukala-perunasalaatti toimii nimittäin täydellisestä ateriasta. Perunoiden joukkoon on pilkottu keitettyä kananmunaa, savukalaa sekä kukkakaalia.  Ja koko makukimaran viimeistelee mehevä tillitsatsiki.

 Tästä löydät savukala-perunasalaatin ohjeen.

Yksinkertainen on parasta  -perunasalaatti

Kolmen aineksen yhdistelmän, peruna, punasipuli ja shisonlehdet, kruunaa mehevä sinapilla ryyditetty kastike. Kastike imeytyy salaattiin parhaiten, kun sen lisää joukkoon perunoiden ollessa kuumia.  Salaatti toimii sellaisenaan tai vaalean kalan kaverina.

Tästä löydät tarkemman shiso-perunasalaatin ohjeen.

Lähi-itä-henkinen perunasalaatti

Tämä jumalainen perunasalaatti on lontoolaisen keittiömestari Yotam Ottolenghin kasviskeittokirjasta nimeltä Plenty. Vaatimattomasti nimetyn kuninkaallisen perunasalaatin höystää tuore minttu ja basilika. Purutuntumaa tuovat paahdetut pinjansiemenet.  Jami, muuta ei voi sanoa!

Tästä löydät kuninkaallisen -perunasalaatin ohjeen.

Vapun kunniaksi Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus testasi kymmenen nakkia. Tuotteet poikkesivat toisistaan yllättävän paljon.

1. Wigren herkkunakki, kilohinta 12,36 e

Suuri nakkitesti alkaa kuten pitääkin: kunnon napsahduksella. Wigrenin herkkunakin kuori antaa periksi äänekkäästi. Alta paljastuu yllättävän suuri määrä rasvaa ja suolaa. Tämä jakaa mielipiteet. Toisten mielestä on ihanaa, että nakissa on kunnolla makua. Muutama testaaja pitää Wigrenin herkkunakkia jopa omana suosikkinaan. Joillekin suolan ja rasvan määrä on liikaa.

Siitä ollaan yhtä mieltä, että tämä tuote on pakko syödä lämpimänä. Kenties Wigren olisi parhaimmillaan esimerkiksi hodarissa, missä sämpylä pehmentäisi sen rasvaisuutta ja suolan määrää.

"Näitä syödässä tietää, että aamulla on kunnon silmäpussit."

2. Kivikylän Wanhanajan nakki, kilohinta 10,92 kg

Kivikylän nakki tarjoaa miellyttävän savuaromin, mutta kokonaisuus jää hieman mauttomaksi ja vetiseksi. Nakki ei napsahda merkittävästi. Se on hieman keskimääräistä pienempi, mikä voi ruuanlaitossa (esimerkiksi nakkisiilin rakentamisessa) olla etukin.

Kuulopuheiden mukaan perussuomalaiset tarjoavat tilaisuuksissaan nimenomaan näitä nakkeja. Syy lienee lähinnä nimessä mainittu "wanhanaikaisuus", sillä maun puolesta Kivikylän nakki ei ole erityisen luonteikas.

"Hieman veltto, rypistyy nopeasti."

3. Atria Werneri luonnonkuorinakki, kilohinta 8,58 kg

Nyt tulee suuhun joku esanssi, eräs testaajistamme huudahtaa. Toisen mielestä tästä tulee mieleen "aurinkokuivattu nakki", kolmannen mielestä Werneri maistuu "lihakeiton liemeltä, mahdollisesti selleriltä". Luonnonkuoreen valmistettu nakki herättää testin vahvimmat tunnereaktiot, mutta ei yksiselitteisen hyvällä tavalla.

"Ahti-sillin nakkivastine."

4. Snellman kunnon naudanlihanakki, kilohinta 13,44 e

Nimeään kunnioitten "kunnon naudanlihanakin" tuntuma on tosiaan hyvin lihaisa. Kuori sen sijaan tuntuu ohuelta ja päästää vain pienen napsahduksen. Nakin rakenne on tiukka ja seassa on koviakin osia. Ei välttämättä lasten suosikki, raati arvelee.

"Hieman maksalaatikkomainen."

5. Pajuniemen pehtoorinnakki (luomu), kilohinta 16,90 e

Raati on yksimielinen: tässä nakissa on testin puhtain ja selkein maku. Se on tasoltaan loistava, vaikka kyseessä onkin selvästi "perusnakki", jossa ei ole mitään erikoisuuksia tai kikkailuja. Rakenne on miellyttävä, eikä kokonaisuus tunnu liian rasvaiselta. Pajunnuemen pehtoorinnakki julistetaankin testin toiseksi voittajaksi.

"Koko perheen turvanakki."

6. Pirkka hot dog -nakki, kilohinta 7,56 e

Edullinen Pirkka on testin yllättäjä. Hot dog -nakin muoto on totta tosiaan optimaalinen sämpylän väliin, ja makukin enimmäkseen miellyttää. Siitä on löydettävissä hienovaraista savuaromia. Pieni napsahduskin kuuluu.

"Aika tavis, mutta ei huonolla tavalla."

7. Helsingin Makkaratehdas Yönakki, kilohinta 13,75 e

Jännittävästi nimetty Yönakki on pienoinen pettymys. Makua kuvaillaan lähinnä "platkuksi". Kuori rypistyy keittämisen jälkeen nopeasti.

"Vaatii paljon sinappia."

8. Atria Rehti porkkananakki, kilohinta 7,46 e

Porkkanaa nakin seassa? Ajatus hieman epäilyttää, mutta raatimme testaa tämänkin tuotteen avoimin mielin. Rakenne on aika pehmeä, ja nakki saakin nimekseen "porkkanamössö". Maku on lämmitettynä hieman epämiellyttävä, mutta ei hätää: kylmänä nakki toimii paljon paremmin. Silloin sen pieni makeus tuntuu jopa miellyttävältä. Porkkananakkia veikataankin lasten suosikiksi. Seokseen lisätyt 20 prosenttia porkkanaa tekevät tästä nakista tietysti myös astetta terveellisemmän vaihtoehdon.

"Sopisi hyvin nakkisiiliin."

9. Naapurin maalaiskananpojan nakki, kilohinta 11,61 e

Kananakki on testaajien mielestä "parempi kuin jotkut perusnakit". Raati ei silti voi välttää ajatusta, että ehkä kanan voisi pitää kanana ja nakin nakkina. Mutta toisaalta on turhaa valittaa siitä, että valikoima laajenee. Varmasti kananakki on joillekin juuri se oikea.

"Ei niin pehmeä kuin useimmat, lihaisa kanaisalla tavalla."

10. Chef Wotkin´s Lampurinnakki, kilohinta 14,55 e

Testin toinen voittaja on Wotkinsin Lampurinnakki. Se napsahtaa kuuluvasti, ja samalla suuhun purskahtaa lihaisa ja mausteinen makuilotulitus. Jälkimausta löytyy pientä pippuria. Todennäköisesti lampurinnakki on enemmän aikuiseen makuun, mutta siihen se sitten todella onkin.

"Ai kuinka ihana."

Osa testatuista tuotteista on irtomyynnissä irtotavarana. Tuotteille on testissä laskettu kilohintana, jotta vertailu olisi helpompaa. Hinnat voivat vaihdella myyntipaikan mukaan.

Etsitkö pirteää puistoskumppaa vai laadukasta brunssikuohuvaa? Kokosimme listan, josta löydät oikean viinin erilaisiin vappukarkeloihin ja muihin kevään juhliin.

Kevät on kuplien kulta-aikaa. Vapun perinteisin juoma on siman lisäksi kuohuviini, ja kuohuvalla juhlistetaan pian myös kevään ylioppilaita ja muita sankareita. Mutta kuinka löytää juuri se oikea pullo? Glorian ruoka & viinin ja Soppa365:n toimitus testasi kevään kuohuviinit ja kokosi listan, josta löytyy oikea viini joka tilanteeseen.

Testin voittajaksi valittu viini on todellinen löytö, joka päihittää useat edullisemmat samppajat.

Samppanjan tasoinen skumppa

André Delorme Crémant de Bourgogne Organic Brut, 17,89 e

Raadin suosikki ja testin voittaja. Tämä luomukuohuviini sai aikaan ihastuneita huokauksia heti ensimmäisestä siemaisusta lähtien. Viinin kuplat ovat lempeitä ja yleisfiilis romanttinen, jopa ylellinen. Jos mietit hieman paremman kuohuviinin ja edullisen samppanjan välillä, tämä on erittäin hyvä ostos. Lisäksi on vielä bonusominaisuus: ihana, parfyyminen tuoksu. Mikäli vappuna suihkussa käyminen jää jostain syystä väliin, tilanteen voi pelastaa pirskottamalla päälleen hieman tätä viiniä.

"Menisi läpi samppanjana."

Trendikäs löytö

True Colours Cava Brut, 11,99 e

Raati ihastui trendikkään True Colours -cavan ulkoasuun. Värityksen voi tulkita viittaavan joko sateenkaarilippuun tai vappuisesti serpentiiniin. Pullon lisäksi myös maku on mainio. True Colours ei ole hyökkäävään hapokas kuohuviini, vaan miellyttävän tasapainoinen tapaus. Se on kuiva, mutta mausta löytyy silti miellyttävää hedelmäisyyttä. Jälkimaussa on pientä mausteisuutta ja sitruunankuorta. Tätä cavaa voit juoda läpi vapun, sillä se toimii nakinkin kanssa.

"Tää on kiva."

Kuplia ruokapöytään

Mas de la Sabatera Chardonnay Cava Brut, 11,99 e

Hyvä peruskuohuviini, jonka tuoksussa on hieman päärynää. Sinulle, joka pidät selvästi erottuvista kuplista. Maku on melko neutraali, helposti yhdisteltävissä erilaisiin ruokiin. Sai kunniamaininnan alle 13 euron kuohuviininä Vuoden viinit -kilpailussa 2016.

"Vähän hyökkäävä hapokkuus, mutta aika jees."

Loppuillasta puistoon

Perelada Reserva Cava Brut, 9, 99 e

Testin halvin kuohuiviini oli raadin mielestä suoraviivainen, mutta hinta-laatu-suhteeltaan kuitenkin oikein hyvä ostos. Suosittelemme, että nautit tämän viinin erityisen kylmänä. Perinteisesti se onnistuu suomalaisessa vappusäässä esimerkiksi menemällä ulos. Siksi onkin onnekas yhteensattuma, että eräs testaaja julisti tämän viinin "mainioksi puistoskumpaksi".

"Ensin juodaan paremmat ja sitten tätä." 

Sillikselle sopivia kuplia

Nepenthe Prestige Cuvée Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, 13,90 e

No nyt on hyvä hankinta vapun ruokapöytään, toteaa raati yksimielisesti. Tästä kuohuviinistä löytyy makua, happoa ja hedelmäisyyttä. Sitruunan aromi lupaa, että viini on hyvä pari esimerkiksi vappuviikonlopun kana- tai kalaruuille. Sopii hienosti jopa sillikselle!

"Ruokaviiniksi erittäin hyvä ostos."

Lempeä brunssiviini

Stift Klosterneuburg Mathäi Brut, 16,98 e

Tässä ollaan siinä hintaluokassa, että alkaa löytyä kunnon makukerroksia, toteaa eräs raadin jäsen. Tämä kuohuviini on lempeä ja hivenen mausteinen. Tuoksusta löytyy muun muassa persikkaa. Testaajien mielipiteet jakautuvat: joidenkin mielestä viini on hintansa arvoinen, toisista hiukkasen kallis. Siitä ollaan kuitenkin samaa mieltä, että tämäkin olisi hyvä ruokaviini kevään juhliin.

"Löytyy vähän vastusta, kestää jopa savukalan."

Terassikelien juhlistukseen

Dr. Loosen Riesling Extra Dry, 18,49 e

Rieslingin ystävät, huomio!  Lempirypäleenne maku erottuu tästä kuohuviinistä selvästi.  Viinissä on kukkaisuutta, mutta se ei ole liian makea. Tiukat sitruunat ja hapot, raati kuvailee. Sopisi hyvin munkkien kaveriksi, samoin vaikka vuohenjuustosalaatille. Tällä voisi juhlistaa myös kevään ensimmäisiä terassikelejä, yksi testaajista ehdottaa.

"Testin persoonallisin viini."