Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo
Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo

Tästä löydät vapun 5 parasta perunasalaattia. Peruna on salaatin runko, vaihtele muita aineksia mielikuvituksen mukaan.

Pakkaa mukaan reppuun  -perunasalaatti

Tämä perunasalaatti ei ole moksiskaan kuljetuksesta. Öljypohjainen kastike toimii, vaikka vappupäivän piknikillä helleraja kipuaisi ennätyksiin. Pilko kilo kiinteitä perunoita. Lisää joukkoon vihreitä papuja, kesäpunasipulia varsineen ja reilusti kapriksia ja oliiveja. Kastikkeeksi laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhittua mustapippuria ja suolaa. Samaan reppuun rapeaa patonkia ja retki voi alkaa.

Mykistä naapurit  -perunasalaatti

Unohda piknikfiltillä kököttely ja kutsu vappupäivänä naapurit puutarhan puolelle. Unohda myös makkarat ja muut raskaat herkut. Grillaa kevyesti siikaa tai ahvenfileitä ja tarjoa kalan seurassa fenkoli-perunasalaattia. Yhdistelmä uudet perunat, fenkoli, tilli ja rakuuna saa suun hyrräämään tyytyväisyyttä ja naapurit kiittävät.

Täydellinen ateria  -perunasalaatti

Valitse tämä ohje, jos et jaksa tehdä vapuksi montaa eri ruokalajia. Savukala-perunasalaatti toimii nimittäin täydellisestä ateriasta. Perunoiden joukkoon on pilkottu keitettyä kananmunaa, savukalaa sekä kukkakaalia.  Ja koko makukimaran viimeistelee mehevä tillitsatsiki.

 Tästä löydät savukala-perunasalaatin ohjeen.

Yksinkertainen on parasta  -perunasalaatti

Kolmen aineksen yhdistelmän, peruna, punasipuli ja shisonlehdet, kruunaa mehevä sinapilla ryyditetty kastike. Kastike imeytyy salaattiin parhaiten, kun sen lisää joukkoon perunoiden ollessa kuumia.  Salaatti toimii sellaisenaan tai vaalean kalan kaverina.

Tästä löydät tarkemman shiso-perunasalaatin ohjeen.

Lähi-itä-henkinen perunasalaatti

Tämä jumalainen perunasalaatti on lontoolaisen keittiömestari Yotam Ottolenghin kasviskeittokirjasta nimeltä Plenty. Vaatimattomasti nimetyn kuninkaallisen perunasalaatin höystää tuore minttu ja basilika. Purutuntumaa tuovat paahdetut pinjansiemenet.  Jami, muuta ei voi sanoa!

Tästä löydät kuninkaallisen -perunasalaatin ohjeen.

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.

Vuoden hauskinta samppanjatapahtumaa vietetään Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 19.–21.4.

Kuplat täyttävät jälleen Helsingin Vanhan Ylioppilastalon, kun samppanjatapahtuma Grand Champagne poksahtaa käyntiin torstaina 19.4. kello 15.00. Neljättä kertaa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet.

Grand Champagnessa voi syventää omaa tietämystään osallistumalla Master of Winen, samppanja-asiantuntijan Essi Avellanin Master Class -luennoille, tunnetun viini- ja samppanjaekspertin Jukka Sinivirran tai samppanjatalojen vierailevien asiantuntijoiden vetämille, tapahtumaan räätälöidyille Master Class -luennoille. Samppanjan saloihin osallistujia johdattavat kotimaisten kärkinimien lisäksi muun muassa huippuarvostetut kellarimestarit  Richard Geoffroy (Dom Pérignon), Gilles Descôtes (Bollinger) ja Didier Mariotti (G.H. Mumm).

Tietopuolen lisäksi on tietenkin tilaisuus maistella upeita samppanjaharvinaisuuksia. Samppanjoita onkin tänä vuonna tarjolla huikeat 291 kappaletta. Miten siitä joukosta osaisi valita kiinnostavimmat viinit? Pyysimme tapahtumaan vinkit sekä ensikertalaiselle että asianharrastajlle Essi Avellanilta, joka on yksi Grand Champagnen järjestäjistä.

Ensikertalainen: juttele asiantuntijoille & maista lajikkeita erikseen

Samppanja on usein sekoitus eri lajikkeita, mutta Avellan suosittelee tutustumaan niihin myös erikseen. "Chardonnaysta kannattaa maistaa esimerkiksi G.H. Mumm Cramant Blanc de Blancs, Pinot Noireista Alexandre Bonnet Blanc de Noirs ja Meuniereista Moussé & Fils Spécial Club."

Lisäksi Avellan muistuttaa, että tapahtumassa on paikalla mahtava kaarti sekä champagnelaisia asiantuntijoita että kotimaisten maahantuojien samppanjaosaajia. Kolmen päivän ajan on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää heidän ammattitaitoaan: rohkeasti siis lasi käteen ja juttelemaan. Parhaiten oppii ja löytää suosikkityylinsä maistamalla eri samppanjoita rinnakkain.  

Asianharrastaja: koolla on väliä & älä unohda ostereita

Laadun lisäksi koollakin on väliä, mitä samppanjaan tulee. Avellan kertoo, että Laurent-Perrierin Edouard Cossyn Master Classissa pääsee vertaamaan talon luksussamppanja Grand Sièclea sekä tavallisesta pullosta että magnumista. Maistelun kruunaa harvinaislaatuinen ja arvokas pitkään kypsytetty Les Réserves Grand Siècle magnum, joka on sekoitus vuosien 1995, 1993 ja 1990 vuosikertoja.

Lisäksi viiniasiantuntija suosittelee muistamaan myös tapahtuman ruokapuolen. "Kaviaari ja osterit ovat klassikkoherkkuja samppanjan palanpainikkeeksi. Kotimaisen Carelian Caviarin kaviaarilajitelman kera nauttisin kirkkaan hedelmäistä Louis Roedererin Blanc de Blancsia ja ostereiden seurassa Laurent-Perrier rutikuivaa Ultra Brutia."

Lue lisää Grand Champagnesta tapahtuman verkkosivuilta.

Grand Champagne 19.–21.4. Vanhalla Ylioppilastalolla osoitteessa Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. Pääsyliput saat edullisemmin ennakkoon verkosta sekä saatavuuden mukaan myös ovella kaikkina tapahtumapäivinä torstaina, perjantaina ja lauantaina, à 20 €. Sisäänpääsylipun hintaan kuuluu Lehmann Glassin Opale 21 -samppanjalasi, joka jaetaan sisään tullessa. Tapahtuma on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat Grand Champagnen yhteistyökumppaneita.