Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo
Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo

Tästä löydät vapun 5 parasta perunasalaattia. Peruna on salaatin runko, vaihtele muita aineksia mielikuvituksen mukaan.

Pakkaa mukaan reppuun  -perunasalaatti

Tämä perunasalaatti ei ole moksiskaan kuljetuksesta. Öljypohjainen kastike toimii, vaikka vappupäivän piknikillä helleraja kipuaisi ennätyksiin. Pilko kilo kiinteitä perunoita. Lisää joukkoon vihreitä papuja, kesäpunasipulia varsineen ja reilusti kapriksia ja oliiveja. Kastikkeeksi laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhittua mustapippuria ja suolaa. Samaan reppuun rapeaa patonkia ja retki voi alkaa.

Mykistä naapurit  -perunasalaatti

Unohda piknikfiltillä kököttely ja kutsu vappupäivänä naapurit puutarhan puolelle. Unohda myös makkarat ja muut raskaat herkut. Grillaa kevyesti siikaa tai ahvenfileitä ja tarjoa kalan seurassa fenkoli-perunasalaattia. Yhdistelmä uudet perunat, fenkoli, tilli ja rakuuna saa suun hyrräämään tyytyväisyyttä ja naapurit kiittävät.

Täydellinen ateria  -perunasalaatti

Valitse tämä ohje, jos et jaksa tehdä vapuksi montaa eri ruokalajia. Savukala-perunasalaatti toimii nimittäin täydellisestä ateriasta. Perunoiden joukkoon on pilkottu keitettyä kananmunaa, savukalaa sekä kukkakaalia.  Ja koko makukimaran viimeistelee mehevä tillitsatsiki.

 Tästä löydät savukala-perunasalaatin ohjeen.

Yksinkertainen on parasta  -perunasalaatti

Kolmen aineksen yhdistelmän, peruna, punasipuli ja shisonlehdet, kruunaa mehevä sinapilla ryyditetty kastike. Kastike imeytyy salaattiin parhaiten, kun sen lisää joukkoon perunoiden ollessa kuumia.  Salaatti toimii sellaisenaan tai vaalean kalan kaverina.

Tästä löydät tarkemman shiso-perunasalaatin ohjeen.

Lähi-itä-henkinen perunasalaatti

Tämä jumalainen perunasalaatti on lontoolaisen keittiömestari Yotam Ottolenghin kasviskeittokirjasta nimeltä Plenty. Vaatimattomasti nimetyn kuninkaallisen perunasalaatin höystää tuore minttu ja basilika. Purutuntumaa tuovat paahdetut pinjansiemenet.  Jami, muuta ei voi sanoa!

Tästä löydät kuninkaallisen -perunasalaatin ohjeen.

Luomulenkkiä kiukaalle, siemenleipää evääksi ja vegaanista juustoa, joka yllättää juustoisuudellaan. Tässä Glorian ruoka & viinin raadin valitsemat parhaat markettilöydöt vuonna 2017. Ne ovat maukkaita, edullisia ja kotimaisia.

1. Mainio pussileipä
Juureen leivottu kaura-siemenleipä on pussileipien parhaimmistoa. Siemeniä ja jyviä on leivässä peräti kolmannes, eikä leipään ole lisätty sokeria. Fazer siemenleipä kaura, 300 g, 2 e.


2. Nerokas käyttöliittymä
Pakko ihmetellä, miksi tätä pieneen tilaan menevää jauhelihapakkausta ei ole keksitty aiemmin. Atria luomunauta 12 %, 400 g, 4, 50 e.

3. Maistuu kaikille
Soija- ja härkäpapurouhetta sisältävä pasta bolognese pelastaa, kun pitää napata lounas kaupan hyllystä. Reilunkokoinen annos maistuu myös vegaaneille. Jokaiselle pasta bolognese, 350 g, 3,20 e.

4. Lehtikaalin serkku
Jos olet italialaisen ruuan ystävä, todennäköisesti tunnet jo lehtikaaliperheen kurttuisen jäsenen. Sen nimi on mustakaali eli palmukaali. Paista se kevyesti pannulla, käytä keitossa tai surauta pastan seuraan pestoksi. Pekan pihan mustakaali, 200 g, 2,50 e.



5. Markettikuula
Artesaanityönä tehdyt lakritsikuulat myydään kauniissa purkeissa. Halvan versio on sujautettu pussiin, joka ei kauneudella komeile. Mutta maku on kohdallaan, samoin hinta.Halvan salmiakki-suklaa-lakukuulat, 140 g, 2,90 e.


6. Piirakan pohjalle
Leipojan löytö on pussillinen gluteenittomia kaurajauhoja, jotka ovat parempia kuin ulkomaiset kilpailijansa. Myllärin gluteeniton kaurajauho, 500 g, 1,80 e.


7. Monitoimijuusto
Kastikemaista cheddaria voi käyttää dippinä, lasagnessa, suolaisen piirakan täytteenä ja pastakastikkeena. Sitä voi lusikoida jopa suoraan suuhun. Valio Koskenlaskija ruokacheddar, laktoositon, 250 g, 2,60 e.



8. Hyväntekijä
Tätä pillimehua imee mielikseen. Se on täyttä luomua, ja jokaisesta pillimehusta menee 10 senttiä Saimaannorpalle. Raikastamon saimaannorpan omenatäysmehu, 200 ml, 1,20 e.


9. Vegaanin juustoa
Onko tämä juustoa? Ei ihan, vaikka maku ja rakenne yllättävät vannoutuneimmankin juustonystävän. Höylää ei tarvita, sillä vegaanijuusto on valmiiksi viipaleina. Porlammin vege plus, 150 g, 2,60 e.


10. Kieppi luomua kiukaalle
Pajuniemen lihaisa luomulenkki on parasta saunamakkaraa pitkään aikaan. Se on tehty täysin kotimaises-ta luomulihasta, ja on laktoositon ja gluteeniton. Pajuniemen makulenkki luomulihasta, 400 g, 4,90 e.



11. Ekoteko pakastimessa
Vaviskaa, kalapuikkojen ystävät! Itämeren lahnasta valmistetuissa pihveissä on hyvä maku ja rapea kuorrutus. Gluteenittomien ja laktoosittomien pihvien kala on pyydetty kestävästi John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa.
Pirkka saaristolaiskalapihvi, 2 kpl, 200 g, 2,80 e.


12. Lipaisu juureksia
Mainio idea valmistaa mehujää juureksista ja marjoista. Punajuuri-mansikka taittaa makeannälän, vaikka jäätelöaltaan hyvikseen ei ole lisätty ripaustakaan sokeria. Apetit, vegepops, vegaaninen, laktoositon, 52 g, 1,30 e.

Juttu on ilmestynyt alkujaan Glorian ruoka & viinin numerossa 7/2017.