Kaprikset ja vihreät pavut ovat italialaisen perunasalaatin juju. KUVA Sami Repo

Tästä löydät vapun 5 parasta perunasalaattia. Peruna on salaatin runko, vaihtele muita aineksia mielikuvituksen mukaan.

Pakkaa mukaan reppuun  -perunasalaatti

Tämä perunasalaatti ei ole moksiskaan kuljetuksesta. Öljypohjainen kastike toimii, vaikka vappupäivän piknikillä helleraja kipuaisi ennätyksiin. Pilko kilo kiinteitä perunoita. Lisää joukkoon vihreitä papuja, kesäpunasipulia varsineen ja reilusti kapriksia ja oliiveja. Kastikkeeksi laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhittua mustapippuria ja suolaa. Samaan reppuun rapeaa patonkia ja retki voi alkaa.

Mykistä naapurit  -perunasalaatti

Unohda piknikfiltillä kököttely ja kutsu vappupäivänä naapurit puutarhan puolelle. Unohda myös makkarat ja muut raskaat herkut. Grillaa kevyesti siikaa tai ahvenfileitä ja tarjoa kalan seurassa fenkoli-perunasalaattia. Yhdistelmä uudet perunat, fenkoli, tilli ja rakuuna saa suun hyrräämään tyytyväisyyttä ja naapurit kiittävät.

Täydellinen ateria  -perunasalaatti

Valitse tämä ohje, jos et jaksa tehdä vapuksi montaa eri ruokalajia. Savukala-perunasalaatti toimii nimittäin täydellisestä ateriasta. Perunoiden joukkoon on pilkottu keitettyä kananmunaa, savukalaa sekä kukkakaalia.  Ja koko makukimaran viimeistelee mehevä tillitsatsiki.

 Tästä löydät savukala-perunasalaatin ohjeen.

Yksinkertainen on parasta  -perunasalaatti

Kolmen aineksen yhdistelmän, peruna, punasipuli ja shisonlehdet, kruunaa mehevä sinapilla ryyditetty kastike. Kastike imeytyy salaattiin parhaiten, kun sen lisää joukkoon perunoiden ollessa kuumia.  Salaatti toimii sellaisenaan tai vaalean kalan kaverina.

Tästä löydät tarkemman shiso-perunasalaatin ohjeen.

Lähi-itä-henkinen perunasalaatti

Tämä jumalainen perunasalaatti on lontoolaisen keittiömestari Yotam Ottolenghin kasviskeittokirjasta nimeltä Plenty. Vaatimattomasti nimetyn kuninkaallisen perunasalaatin höystää tuore minttu ja basilika. Purutuntumaa tuovat paahdetut pinjansiemenet.  Jami, muuta ei voi sanoa!

Tästä löydät kuninkaallisen -perunasalaatin ohjeen.

Kun vieraita on paljon, uunipelti on paras vuoka. Juhlien suolaiset ja makeat paistuvat isoissa satseissa kätevimmin!

Uunipellille tehtävät juhlatarjoilut ovat käteviä, kun kyseessä on isot bileet, kuten valmistujaiset tai rippijuhlat. Useimmat uunit ovat standardimitoitettuja, jolloin naapurista voi lainata pari ekstrapeltiä. Pellit on helppo pinota isoon jääkaappiin tai juhlapäivänä sivupöydälle. Jos leivot hyvissä ajoin, voi esimerkiksi arkkupakastimeen pinota piirakat pelteineen.

Piirakan leikkaaminen kannattaa jättää viime tippaan, jotta täyte pysyy mehukkaana eikä palojen reunat kuivu. Pienet, kokonaisena suuhun mahtuvat palat, luovat ylellistä tunnelmaa eikä niiden tarjoiluun välttämättä tarvita edes lautasia. Annoskokoiset ruudut voi koristella iduilla tai syötävillä kukilla. Jos tarjoilet montaa peltipiirakkaa, kikkaile palojen muotojen kanssa: leikkaa yhdestä piirakasta neliöitä, toisesta ohuita suorakaiteta ja kolmannesta kolmioita.

3 x makeaa

Mehevät sitruunaruudut

Ainakin jos vieraslistalla on gluteenittomia, leipaise sitruuna-ricottaruutuja. Mantelijauheesta valmistuvat ruudut ovat samaan aikaan meheviä, kirpeitä ja makeita. Reseptin nappaat täältä!

Raparperi rakkautta

Kevään ajankohtaisin herkku on raparperi. Happamaan kaunottareen yhdistyy ihanasti makea marenki. Ohjeessa koko komeus koristellaan leikkisästi nonparelleilla, mutta myös syötävät kukat olisivat eduksi raparperi-marenkipiirakalle. Katso resepti täältä!

Mokkapalan manttelinperijä

Jos tavalliset mokkapalat tylsyttävät, kokeile vaihteeksi lakulla ja valkosuklaalla maustettuja ruutuja. Pehmeän pohjan päälle levitetään valkosuklaakuorrutus. Piirakka viimeistellään vielä lakritsikastikkeella ja koristellaan lakukarkeilla. Resepti löytyy täällä!

3 x suolaista

Kinkkupiirakan moderni versio

Mikä olisikaan klassisempi kuin kinkkupiirakka? Päivität sen vuoteen 2017 vaihtamalla suikalekinkut ilmakuivattuun prosciutto-kinkkuun ja munamaidon ricotta-juustoon. Lisää jujua piirakka saa galettemaisesta muodostaan. Katso resepti täältä!

 

Pizzaa kansalle!

Peltipizza on vähintäänkin suomalainen klassikko! Tähän versioon tulee kuitenkin tulista chorizo-makkaraa ja pinnalle raikasta vihreää basilikaa ja rucolaa. Pizzan voi täyttää valmiiksi ja paistaa lisää levyä sitä mukaan, kun ruokaa menee. Katso pizzan resepti täältä!

 

Nopeampi kuin sämpylä

Vältä pullien pyörittely, sillä helpoin tie kotitekoisiin sämpylöihin on peltileipä. Pehmoinen leipä leikataan sopivan kokoisiksi ruuduiksi, joita vieraiden kelpaa käyttää vaikka pelkällä voilla tai kotitekoiselle levitteellä. Löydät reseptin täältä.

 

 

+ 1 extra

Jos haluat leikitellä suolaisen ja makean yhdistelmällä, kokeile mansikka-vuohenjuustoruutuja. Ruudut menevät kyllä oikeasti makeaan kategoriaan, mutta mielyttävät myös suolaisen ruuan ystävää. Jos teet vain yhtä tarjoilua, tämä on hyvä ratkaisu! Katso resepti täältä!

Lounaalla alkanut suomalaisuusteema jatkuu myös illallisella.

Keskellä pöytää höyryä iso kulhollinen Suomen perinteisintä pataa eli karjalanpaistia. Hyvän ruuan ystävä Samu Haber on toivonut Hongkongissa työskentelevää suomalaista huippukokkia Jaakko Sorsaa toteuttamaan illallisen ruuat. Pitkään hautunut liha tarjoillaan pääruuaksi, ja alkuun syödään kalaa fenkolin kanssa. Jälkiruuaksi on tarjolla omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä.

 

Ruoka selkeästi houkuttelee aterian äärelle kokoontuineita artisteja ja Nikke Ankara odottaa malttamattomana ruuan kimppuun pääsemistä. ”Käykää kiinni!” Samu rohkaisee.

 

Kokeile täydellistä karjalanpaistia kotona. Huippukokin ohjeella onnistut siinä varmasti. Omenapiirakkaa kannattaa kokeilla tällä ohjeella ja jäätelö syntyy jopa ilman jäätelökonetta, kun käytät tätä ohjetta.

 

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin klo 20. Nelonen ja Soppa365 kuuluvat samaan konserniin.