Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Mikä on hip ja pop New Yorkissa, on pian trendikästä myös meillä. Glorian ruoka & viinin haastattelema Sara La Fountain kertoo kuumimmat ruokailmiöt 2017.

1. Fressit burgerit

Burgeritrendi porskuttaa yhä, mutta nyt kuuminta ovat tuoreet ja terveelliset burgerit: sämpylä on moniviljaa, liha riistaa tai luomua ja täytteenä avokadoa tai muita terveellisiä kasviksia. Ja bataattiranskalaiset ovat edelleen pinnalla. Seuraavalla New Yorkin -reissulla on pakko käydä Bare Burgerissa.

2. Uudet fuusiokeittiöt

Kun bistrot ovat jo hieman laskussa, uudenlaiset fuusioravintolat ovat nousussa. Nämä sekoittavat makuja esimerkiksi Libanonin ja Marokon keittiöistä. Kiinalainen ruoka kohtaa thain sulassa sovussa trendikkäässä Mission Chinese Food -ravintolassa.

3. Kotiinkuljetuksen kultakausi

Woltin ja Foodoran kaltaisten ruokaa kotiin kuljettavien yritysten suosio on aivan toisissa sfääreissä New Yorkissa kuin Suomessa. On poikkeuksellista, jos ravintolasta ei saa tilattua ruokaa kotiin, ja annoksia tilataan paljon myös työpaikalle. Myös kauppakassipalvelut elävät nousukautta.

4. Megatrendi: terveellisyys

Jos joku trendi nousee yli muiden, se on terveellinen ruoka - edelleen. Terveystrendi vaikuttaa laajasti kaikkiin ruoka-alan toimijoihin, eikä vähiten massiiviseen pikaruokamarkkinaan: fast foodista kehitetään kilvan terveellisempiä versioita.

5. Sateenkaarikasvikset

Maatilatorit, luomukaupat ja laadukkaat ruokakaupat Whole Foods etunenässä ovat ottaneet valikoimaansa kasviksia kaikissa väreissä. Kukkakaaleja, porkkanoita ja raitajuuria voi valita keltaisesta lilaan. Jokin aika sitten värikkääät kasvikset olivat vielä ravintoloiden yksinoikeus, mutta nyt ne ovat hyvin kuluttajienkin saataville. Toivottavasti pian myös Suomessa. Nyt isoimmissa ruokakaupoissa on jo nähty porkkanapusseja, joissa on kotimaisia porkkanoita sateenkaaren väreissä.

Sopan suuren lonkerotestin toisessa osassa maistelimme karpalolla ja eksoottisemmilla aineilla maustettuja lonkeroita. Tässä parhaat!

Karpalon lisäksi lonkeromarkkinoille on tullut paljon eksoottisia makuja. Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus arvioi erikseen karpalolonkerot ja sitten muut, erikoisemmat maut. Lonkeroita oli testissä enemmän kuin mitä tässä on listattu, sillä haluamme suositella vain parhaita vaihtoehtoja.

Karpalosarjassa kärkeen kiilasi Kyrö Distilleryn rosmariinilla maustettu karpalojuoma. Muiden lonkeroiden joukossa selväksi voittajaksi taas nousi Helsinki Distilling Companyn Helsinki Long Drink Pink Grapefruit. Molempien voittajajuomien pohjana on siis kotimainen käsityögini.

Karpalolonkerot

1. Kyrö Distillery: Long Drink Cranberry & Rosemary, 5,5 %
Hinta: 3,79 e, 0,33 l

Aika ihana tuoksu, raati kommentoi heti alkuun. Maussa oikeasti maistuu karpalo, ja myös rosmariini. Tämä voisi toimia myös ruokajuomana, tarjoaisi hyvin vastusta vaikkapa porogaletelle, ja sopisi ylipäätään riistan kanssa.

“Tarjoaisin ulkomaalaiselle vieraalle. Hieno maku.”

2. Leijona: Karpalo lonkero, 5 %
Hinta: 2,45 e, 0, 33 l

Leijonan karpalolonkero on selkeästi voittajaa laimeampi. Sopii hieman makeamman juoman ystävälle. Silti tasapainoinen kokonaisuus.

3. A Le Coq: Gin & Cranberry, 5,5 % 
Hinta: 3, 49 e , 0,5 l

Ei ihan niin paljon sokeria, ja enemmän karpalon aromia. Jäiden kanssa kuumana kesäpäivänä hyvä vaihtoehto.

 

Eksoottisemmin maustetut lonkerot

1. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink Pink Grapefruit, 5,5 %
Hinta 4,65 e, 0, 33 l

Valmistuksessa käytetään tislaamon omaa, suomalaisella puolukalla maustettua Helsinki Dry Giniä sekä helsinkiläisen limonaditehdas Raikastamon verigreippilimonadia. Trooppiset passionhedelmän ja appelsiinin aromit sopivat kuumaan kesäiltaan ja yöhön. Greipin maku on terävä, hieman verigreippimäinen. Raati on yksimielinen: tämä on ihan törkeän hyvää.

“Hienostunut, vahva.”

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero puolukka, 5,0 %
Hinta: 3, 85 e, 0, 5 l

Kakkossijalle nousee Olvin kauniin punainen Iisalmi -puolukkalonkero. Sen marjat on osin poimittu Kainuun metsistä, ja tässäkin tölkissä on käytetty Helsinki Distilleryn giniä. Juomassa maistuu metsä. Joistakin raadin jäsenistä se on mahtavaa, toisille maku on jopa liian metsäinen. Katajanmarjan aromi erottuu myös.

Tämä sopisi hyvin myös ruuan kanssa, vaikka hirven.”

3. Hartwall: Cassis lonkero, 5,5 % 
Hinta 2, 53 e, 0,33l

Pronssille kipuaa Hartwallin mustaherukkalonkero, vaikka joku testaaja naljaileekin siitä erottuvan finrexinin aromia. Maku on hieman sama kuin alkoholittomassa lehtikuohu-juomassa, eli miellyttävä.

“Ei liian makeaa.”

4. Ägräs Long Drink akvaviitti & nokkonen, 5.5 %
Hinta: 3, 49 e, 0,33 l 

Testin erikoisin makuyhdistelmä on lonkero, joka on maustettu akvaviitilla ja nokkosella. Siinä on vahva karvasmantelin aromi. Juoma jakaa raadin: jotkut tykkäävät, toiset inhoavat. Kunnianhimoinen tuote!

“Sopisi rapujuhlajuomaksi. Pieni tillinoksa koristeeksi. ”

5. Leijona lime lonkero 5,0 %
Hinta 2, 34 e, 0,33 l

Viiden sija lankeaa Leijonan limemaustetulle lonkerolle. Siinä on pieni jälkikarvaus, mutta maku on hieman esanssinen. Lime kyllä tuoksuu ja maistuu juomassa, mutta niin myös alkoholi.

Tämä taitaa olla enemmän nuorempien makuun.”

"Loppuillan juoma."

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!