Lakritsi on nyt in. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Lakritsi on nyt in. Kuva: Anna Huovinen

Solsidanissakin irvailtu trendiherkku sopii moneen: se maustaa sekä salaatin että kakun ja sitä voi testailla myös viinin kumppanina. Iskikö himo?

Jos elokuva Pieni suklaapuoti tehtäisiin nyt, tapahtumat sijoitettaisiin lakritsikauppaan. Se, mitä tapahtui suklaalle, on nyt tapahtumassa lakulle. Uuden sukupolven lakritsi on tummempaa, vähemmän makeaa, aikuisempaa ja kalliimpaa kuin ennen. Sitä syödään pieniä määriä ja yhdistellään punaviinin tai kahvin kanssa. Viime marraskuussa järjestettiin Helsingissä Lakritsifestivaalit, jossa yhtenä teemana oli viinin ja lakritsin maistelu.

Kuva: Tuomas Kolehmainen

Trendiasemasta kertoo myös se, että lakritsi pakataan nyt hienosti, kuten Fazerin uudet mustavalkoiset graafiset pakkaukset osoittavat. Ja aihe pääsee suosittuihin tv-sarjoihin: lakubuumi leviää Suomeen Tanskasta ja Ruotsista, jossa Solsidan-sarjassa ehdittiin jo irvailla lakritsimaisteluille. Trendiravintoloissa sitä tarjotaan ruuissa ja juomissa. Esimerkiksi Grön-ravintolassa sommelier tarjoilee lakritsi-kombuchaa (toinen ilmiö!), joka on sokerilla käytettyä teejuomaa.

Ilmiöön kuluvat myös lakritsijuuri ja -jauheet, jotka ovat leipureiden ja kokkien suosisossa. Jos designlakritsi kiinnostaa, paina mieleen kaksi nimeä: Christian Haupt ja Johan Bulöv. Jälkimmäisen pyöreitä lakritsipurkkeja myydään Suomessa mm. Stockmannilla ja Ceestashopissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile näitä lakritsireseptejä:

Jos haluat herkutella, tee itse lakritsimatto (kuva yllä). Täältä löydät puolukalla maustetun lakritsimaton reseptin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kuva: Sami Repo

Pieniä naposteltavia syntyy, kun marinoit vuohenjuustoa lakritsilla. Katso näiden tikkuruokien ohje täältä.

 

Kuva: Sami Repo

Lakritsilla voit maustaa esimerkiksi salaatinkastikkeen. Valmista salaatti myös edelleen trendikkäästä lehtikaalista ja mausta se lakritsijuurijauheella, nam! Lakritsinmakuisen lehtikaalisalaatin reseptin löydät täältä.

Kuva: Panu Pälviä

 

Lakun maku sopii toki myös makeisiin leivonnaisiin. Tämä mansikkakakku (kaiken lisäksi gluteeniton) maistuu ihanasti lakritsille! Katso mansikkakakun resepti täältä.

Tiedot perustuvat Katja Nordlundin kirjoittamaan Glorian ruoka & viinissä julkaistuun artikkeliin.

 

Lue myös, miksi laku on mustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla