Tomaatti on punainen ja pyöreä. Mutta myös raidallinen, vihreä ja musta, puikulanmallinen sekä tiivisrakenteinen jättiläinen.

Pihvitomaatit

Pihvitomaatin tunnistaa suuresta koosta, uurteisesta pinnasta ja siitä, että sen hedelmälihassa on paljon lokeroita. Tiivisrakenteisena sitä on helppo leikata. Makea Forenza on Suomen yleisin pihvitomaatti, mutta pihvitomaatista löytyy keltaisia ja jopa valkoisiakin versioita.

Raitatomaatit

Raidallisia tomaatteja on monenlaisia ja niiden nimi vaihtelee usein värityksen mukaan. Esimerkiksi Green Zebrassa on kellertäviä ja vihertäviä raitoja, ja Black Zebra on tumma versio raitatomaatista. Maukkaassa ja näyttävässä Tigerellassa on punaisella pohjalla oranssihkoja raitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

San Marzano

Tomaattimaailman kenties nimekkäin tähti tulee Etelä-Italiasta, mutta se kasvaa kiltisti myös Suomessa. San Marzano -kaupungin mukaan nimettyä lajiketta kiitellään kiinteydestä, mausta ja ruoanlaitto-ominaisuuksista. Sen tunnistaa puikulasta muodosta ja tasaisen punaisesta väristä.

Vihreät tomaatit

Kypsymättömyyden takia vihertävissä tomaateissa on lievästi myrkyllistä ainetta, tomatiinia. Se ei tuhoudu kuumennuksessa. Aina tomaatin vihreää väriä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä osa tomaattilajikkeista on vihreitä kypsinäkin, eikä niitä silloin tarvitse vältellä tomatiinin takia.

Mustat tomaatit

Tumma tomaatti saattaa olla kypsänä hyvin mieto tai makea, kuten ruskeanpunainen Chocolate Cherry -kirsikkatomaatti. Lihaisan pihvitomaatin Black Beautyn kuori on lähes musta, mutta perinnelajike Black Russian ei nimestään huolimatta ole musta vaan tummanruskea.

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla