Muodikasta juomatarjoilua: jaettava drinkki purkeista tarjoiltuna. Kuva: Istockphoto.
Muodikasta juomatarjoilua: jaettava drinkki purkeista tarjoiltuna. Kuva: Istockphoto.

Soppa365 otti selvää tulevista cocktailtrendeistä. Muodikas drinkki voidaan kantaa pöytään jopa ämpärissä.

1. Purkit pitävät pintansa

Trendidrinkkejä ei juoda enää vain laseista. Erilaisia purkki- ja tölkkijuomia onkin näkynyt jo melko paljon, mutta nyt drinkki voidaan tarjoilla vaikkapa maljakosta, vadista tai jopa ämpäristä.

2. Jaa kaverin kanssa

Seurueen kesken jaettavat juomat yleistyvät. Drinkit tuodaan pöytään kannuissa tai kulhoissa, miksei myös edellä mainituissa ämpäreissä. Erilaiset punch-tyyppiset boolimaiset juomat ovat erityisen suosittuja.

3. Maku tulee laatulikööreistä ja bittereistä

Cocktailissa maistuu edelleen erilaisten bittereiden katkera kipakkuus. Makeutta juomat puolestaan saavat laadukkaista likööreistä.

4. Hyvästit esanssille

Makusiirapeiden aika alkaa olla ohi, ja drinkit rakennetaan mieluiten tuoreista raaka-aineista. Vastapuristettu appelsiinimehu voittaa purkkimehun. Myös liköörit maistuvat aidoilta eivätkä esanssisilta.

5. Makumaailma on skandinaavinen

Skandinaavinen makumaailma tarkoittaa puhtaita makuja, joissa cocktailien pääraaka-aine saa tulla rehdisti esille. Toisin sanoen viina saa maistua, eikä sen makua tarvitse peittää. Myös muiden cocktailin raaka-aineiden maun on suotavaa tulla esille.

6. Paikallisuus on pop

Lähiruoka-ajattelu näkyy myös cocktaileissa. Drinkkeihin käytetään entistä enemmän paikallisia raaka-aineita, ja kansainvälisistä cocktaileista sorvataan paikallisia versioita. Mustikkaa Mojitoon ja Jaloviinaa Brandy Alexanderiin!

7. Jää veistyy moneen muotoon

Jää ei ole enää vain paloina tai murskana, vaan se veistetään kulloiseenkin juomaan sopivaksi. Viski vaatii isommat kuutiot kuin Margarita.

8. Tee se itse

Kotibaarimikkoilu yleistyy, joten baarikaappi kannattanee panna kuntoon. Hyvän perusbaarikaapin saa aikaan jo muutamasta itselle mieluisesta väkevästä alkoholista (vodka, gin, rommi), parista laadukkaasta likööristä ja pienestä bitteripullosta.

Cocktailtrendikatsauksen antoivat Son of a Punch -yrityksen Mikael Grönfors ja Jyri Pylkkänen. Son of a Punch pyörittää Helsingissä drinkeistään tunnettua Liberty or Death -baaria, "salakapakka" Trillby & Chadwickia sekä hodari- ja drinkkibaari 100 Dogsia.

Sopan suuren lonkerotestin toisessa osassa maistelimme karpalolla ja eksoottisemmilla aineilla maustettuja lonkeroita. Tässä parhaat!

Karpalon lisäksi lonkeromarkkinoille on tullut paljon eksoottisia makuja. Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus arvioi erikseen karpalolonkerot ja sitten muut, erikoisemmat maut. Lonkeroita oli testissä enemmän kuin mitä tässä on listattu, sillä haluamme suositella vain parhaita vaihtoehtoja.

Karpalosarjassa kärkeen kiilasi Kyrö Distilleryn rosmariinilla maustettu karpalojuoma. Muiden lonkeroiden joukossa selväksi voittajaksi taas nousi Helsinki Distilling Companyn Helsinki Long Drink Pink Grapefruit. Molempien voittajajuomien pohjana on siis kotimainen käsityögini.

Karpalolonkerot

1. Kyrö Distillery: Long Drink Cranberry & Rosemary, 5,5 %
Hinta: 3,79 e, 0,33 l

Aika ihana tuoksu, raati kommentoi heti alkuun. Maussa oikeasti maistuu karpalo, ja myös rosmariini. Tämä voisi toimia myös ruokajuomana, tarjoaisi hyvin vastusta vaikkapa porogaletelle, ja sopisi ylipäätään riistan kanssa.

“Tarjoaisin ulkomaalaiselle vieraalle. Hieno maku.”

2. Leijona: Karpalo lonkero, 5 %
Hinta: 2,45 e, 0, 33 l

Leijonan karpalolonkero on selkeästi voittajaa laimeampi. Sopii hieman makeamman juoman ystävälle. Silti tasapainoinen kokonaisuus.

3. A Le Coq: Gin & Cranberry, 5,5 % 
Hinta: 3, 49 e , 0,5 l

Ei ihan niin paljon sokeria, ja enemmän karpalon aromia. Jäiden kanssa kuumana kesäpäivänä hyvä vaihtoehto.

 

Eksoottisemmin maustetut lonkerot

1. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink Pink Grapefruit, 5,5 %
Hinta 4,65 e, 0, 33 l

Valmistuksessa käytetään tislaamon omaa, suomalaisella puolukalla maustettua Helsinki Dry Giniä sekä helsinkiläisen limonaditehdas Raikastamon verigreippilimonadia. Trooppiset passionhedelmän ja appelsiinin aromit sopivat kuumaan kesäiltaan ja yöhön. Greipin maku on terävä, hieman verigreippimäinen. Raati on yksimielinen: tämä on ihan törkeän hyvää.

“Hienostunut, vahva.”

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero puolukka, 5,0 %
Hinta: 3, 85 e, 0, 5 l

Kakkossijalle nousee Olvin kauniin punainen Iisalmi -puolukkalonkero. Sen marjat on osin poimittu Kainuun metsistä, ja tässäkin tölkissä on käytetty Helsinki Distilleryn giniä. Juomassa maistuu metsä. Joistakin raadin jäsenistä se on mahtavaa, toisille maku on jopa liian metsäinen. Katajanmarjan aromi erottuu myös.

Tämä sopisi hyvin myös ruuan kanssa, vaikka hirven.”

3. Hartwall: Cassis lonkero, 5,5 % 
Hinta 2, 53 e, 0,33l

Pronssille kipuaa Hartwallin mustaherukkalonkero, vaikka joku testaaja naljaileekin siitä erottuvan finrexinin aromia. Maku on hieman sama kuin alkoholittomassa lehtikuohu-juomassa, eli miellyttävä.

“Ei liian makeaa.”

4. Ägräs Long Drink akvaviitti & nokkonen, 5.5 %
Hinta: 3, 49 e, 0,33 l 

Testin erikoisin makuyhdistelmä on lonkero, joka on maustettu akvaviitilla ja nokkosella. Siinä on vahva karvasmantelin aromi. Juoma jakaa raadin: jotkut tykkäävät, toiset inhoavat. Kunnianhimoinen tuote!

“Sopisi rapujuhlajuomaksi. Pieni tillinoksa koristeeksi. ”

5. Leijona lime lonkero 5,0 %
Hinta 2, 34 e, 0,33 l

Viiden sija lankeaa Leijonan limemaustetulle lonkerolle. Siinä on pieni jälkikarvaus, mutta maku on hieman esanssinen. Lime kyllä tuoksuu ja maistuu juomassa, mutta niin myös alkoholi.

Tämä taitaa olla enemmän nuorempien makuun.”

"Loppuillan juoma."

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!