Bratwursti loikoilee mielellään raikkaiden vihannesten seurassa. Kuva: Pia Inberg
Bratwursti loikoilee mielellään raikkaiden vihannesten seurassa. Kuva: Pia Inberg

Väistäpäs vähän, skandikeittiö. Nyt himoitsemme saksalaisia herkkuja.

Älä säikähdä: emme aio puhua nyt pelkästään bratwursteista.

Mutta totta se on: 2015 Food Trends Infographic -koosteen mukaan seuraavaksi lautasellemme saapuvat saksalaiset ja itävaltalaiset makeat ja suolaiset herkut.

Ensihämmennyksen jälkeen: mikä ettei!

Saksalaiset klassikot modernisti tuunattuina kuulostavat herkullisilta. Jo nyt pääkaupunkiseudulla myydään katurekasta currywursteja, Saksan suosituinta katuruokaa.

Helsingin Kruununhakaan avattu uusi saksalainen DaJa-kahvila puolestaan on ilahduttanut saksalaisten jumalaisten sämpylöiden ja leivosten ystäviä. DaJassa rouskutetaan laugen-voisarvia (vähän kuin pretzelin ja croissantin hybridi) ja nautitaan aamiaiseksi tuorepuuromaista bircher-mysliä (tässä reseptissä ei ole sitruunamehua, mutta voit lisätä sitä muutaman tipan).

Ehkäpä tänä vuonna opettelemme kotikeittiöissä täyttämään saksalaisia maultascheneja? Ne ovat isoja ravioleja saksalaiseen tapaan, jolloin täytteeksi laitetaan jauhelihaa, sinappia, pekonia ja yrttejä – toki voit tehdä myös vegeversion esimerkiksi pinaatista.

Makealta puolelta nosteessa on franzbrötchen, eräänlainen littanaksi paineltu korvapuusti. Saksalainen juustokakku, käsekuchen, taas saa nimikkomakunsa rahkapäällysteestä.

Ja kun oikein innostumme, teemme vielä munapastaa eli spätzleä.

Lopulta kysymys kuuluu: pitäisikö hapankaalikin tuunata oluessa vai rakastammeko sitä ihan sellaisenaan?

Välimerellisen bratwursti-pastasalaatin ohjeen löydät täältä!