Hot dog -sämpylän voi myös grillata. Kuva: Panu Pälviä
Hot dog -sämpylän voi myös grillata. Kuva: Panu Pälviä

Hodaribuffetissa jokainen kokoaa oman doginsa makunsa mukaan!

Hot dog -buffet on loistava bileruoka. Sen voi valmistaa vaivalla väkertäen tai kaupan valmistuotteisiin turvautuen.

Aloita hodaribuffetin suunnittelu päätöksellä siitä aiotko tehdä sämpylät itse. Kaupan hodarisämpylät ovat aika höttöisiä, mutta vaivaa on huomattavasti vähemmän. Hyvän väliratkaisun saat ostamalla valmiit sämpylät leipomosta. Hodarisämpylöitä myy ainakin Kannisto.

Seuraavaksi suunnittele täytteet. Ne on helppo jakaa kolmeen osaan: päätäyte, lisätäyte ja kastikkeet. Niiden lisäksi pane pöytään myös kuivattua sipulia, tuoreita yrttejä ja silputtuja sipulinvarsia.

Päätäyte on perinteisimmin nakki. Jos lähdet nakkilinjalle voit valita esimerkiksi ohuita tuoremakkaroita. Nakki ei kuitenkaan liberaalissa hodarimaailmassa ole pakollinen, joten voit yhtä lailla valmistaa hotdogin sisään nyhtölihaa possusta, naudasta tai kanasta. Myös jauhelihasta saa tehtyä loistavan korelaisen täytteen.

Kasvisversioissa  hyviä päätäytteitä ovat esimerkiksi savustettu tofu tai pitkulaiset kasvikset kuten porkkanat ja parsat. Jos päädyt kasviksiin kypsennä ne esimerkiksi paahtamalla uunissa rapsakoiksi.

Kalaisan täytteen voi tehdä helpoiten kalapuikoista, mutta itse paneroitu kala on väkertäjän versio. Myös erilaiset kalatahnat tai rapuskagenit sopivat loistavasti hodariin.

Lisätäytteiden suunnitelussa kannattaa ottaa huomioon päätäytteet, mutta monipuolisia lisätäytteitä ovat esimerkiksi coleslaw ja guacamole. Mielikuvituksellisempi täyte on esimerkiksi munakokkeli, joka sopii hyvin kasvisten tai vaikkapa skagenin kanssa. Pikkelöidyt vihannekset sopivat myös kaikenlaisiin hodareihin! Hyviä idiksiä lihaisaan hodaripöytään ovat grillaut hedelmät ja hapankaali.

Kastikkeiden kanssa ei voi mennä överiksi. Helppo tapa on tehdä iso satsi majoneesia ja jakaa se pariin tai kolmeen osaa ja maustaa päätäytteiden mukaan esimerkiksi nori-levällä, chilillä tai valkosipulilla. Myös jokin tulinen kastike on hyvä olla pöydässä.

 

Kruunaa hodaripöytäsi vielä tuoreilla ohueksi leikatuilla vihanneksilla, kuten retiiseillä, kurkuilla, punasipulilla tai fenkolilla.

Kuvien hodariohjeet löydät linkeistä: parsa hot dog, rapu hot dog, pulled pork hot dog ja korealainen hot dog.

Kuvat: Panu Pälviä, Sami Repo ja Reetta Pasanen

Sopan suuren lonkerotestin toisessa osassa maistelimme karpalolla ja eksoottisemmilla aineilla maustettuja lonkeroita. Tässä parhaat!

Karpalon lisäksi lonkeromarkkinoille on tullut paljon eksoottisia makuja. Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus arvioi erikseen karpalolonkerot ja sitten muut, erikoisemmat maut. Lonkeroita oli testissä enemmän kuin mitä tässä on listattu, sillä haluamme suositella vain parhaita vaihtoehtoja.

Karpalosarjassa kärkeen kiilasi Kyrö Distilleryn rosmariinilla maustettu karpalojuoma. Muiden lonkeroiden joukossa selväksi voittajaksi taas nousi Helsinki Distilling Companyn Helsinki Long Drink Pink Grapefruit. Molempien voittajajuomien pohjana on siis kotimainen käsityögini.

Karpalolonkerot

1. Kyrö Distillery: Long Drink Cranberry & Rosemary, 5,5 %
Hinta: 3,79 e, 0,33 l

Aika ihana tuoksu, raati kommentoi heti alkuun. Maussa oikeasti maistuu karpalo, ja myös rosmariini. Tämä voisi toimia myös ruokajuomana, tarjoaisi hyvin vastusta vaikkapa porogaletelle, ja sopisi ylipäätään riistan kanssa.

“Tarjoaisin ulkomaalaiselle vieraalle. Hieno maku.”

2. Leijona: Karpalo lonkero, 5 %
Hinta: 2,45 e, 0, 33 l

Leijonan karpalolonkero on selkeästi voittajaa laimeampi. Sopii hieman makeamman juoman ystävälle. Silti tasapainoinen kokonaisuus.

3. A Le Coq: Gin & Cranberry, 5,5 % 
Hinta: 3, 49 e , 0,5 l

Ei ihan niin paljon sokeria, ja enemmän karpalon aromia. Jäiden kanssa kuumana kesäpäivänä hyvä vaihtoehto.

 

Eksoottisemmin maustetut lonkerot

1. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink Pink Grapefruit, 5,5 %
Hinta 4,65 e, 0, 33 l

Valmistuksessa käytetään tislaamon omaa, suomalaisella puolukalla maustettua Helsinki Dry Giniä sekä helsinkiläisen limonaditehdas Raikastamon verigreippilimonadia. Trooppiset passionhedelmän ja appelsiinin aromit sopivat kuumaan kesäiltaan ja yöhön. Greipin maku on terävä, hieman verigreippimäinen. Raati on yksimielinen: tämä on ihan törkeän hyvää.

“Hienostunut, vahva.”

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero puolukka, 5,0 %
Hinta: 3, 85 e, 0, 5 l

Kakkossijalle nousee Olvin kauniin punainen Iisalmi -puolukkalonkero. Sen marjat on osin poimittu Kainuun metsistä, ja tässäkin tölkissä on käytetty Helsinki Distilleryn giniä. Juomassa maistuu metsä. Joistakin raadin jäsenistä se on mahtavaa, toisille maku on jopa liian metsäinen. Katajanmarjan aromi erottuu myös.

Tämä sopisi hyvin myös ruuan kanssa, vaikka hirven.”

3. Hartwall: Cassis lonkero, 5,5 % 
Hinta 2, 53 e, 0,33l

Pronssille kipuaa Hartwallin mustaherukkalonkero, vaikka joku testaaja naljaileekin siitä erottuvan finrexinin aromia. Maku on hieman sama kuin alkoholittomassa lehtikuohu-juomassa, eli miellyttävä.

“Ei liian makeaa.”

4. Ägräs Long Drink akvaviitti & nokkonen, 5.5 %
Hinta: 3, 49 e, 0,33 l 

Testin erikoisin makuyhdistelmä on lonkero, joka on maustettu akvaviitilla ja nokkosella. Siinä on vahva karvasmantelin aromi. Juoma jakaa raadin: jotkut tykkäävät, toiset inhoavat. Kunnianhimoinen tuote!

“Sopisi rapujuhlajuomaksi. Pieni tillinoksa koristeeksi. ”

5. Leijona lime lonkero 5,0 %
Hinta 2, 34 e, 0,33 l

Viiden sija lankeaa Leijonan limemaustetulle lonkerolle. Siinä on pieni jälkikarvaus, mutta maku on hieman esanssinen. Lime kyllä tuoksuu ja maistuu juomassa, mutta niin myös alkoholi.

Tämä taitaa olla enemmän nuorempien makuun.”

"Loppuillan juoma."

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!