Huonokin aamu kirkastuu hetkessä, kun joku kiikuttaa eteen näin maukkaan aamupalan. Kuva: Panu Pälviä.
Huonokin aamu kirkastuu hetkessä, kun joku kiikuttaa eteen näin maukkaan aamupalan. Kuva: Panu Pälviä.

Tässä viisi ruokaa, joilla selviät juhannusjuhlinnan mahdollisesti aiheuttamasta väsymystilasta.

Helppo ja täyttävä broileri-mozzarellaleipä

Leipä on hyvä hätäratkaisu, kun tarvitset suolaista ja nopeasti. Leipien variaatiomahdollisuudet ovat myös monet. Hyödynnä juhlinnasta leivän tai patongin jämät, nappaa kaupasta paketti broileria ja avokado ja hiukan mozzarellaa ja kasaa helpot, mutta täyttävät broileri-mozzarellaleivät. Paahdettu paprika tuo mukavan lisän leipien makumaailmaan. Näiden leipien myötä voi laskeutua helposti niin loman viettoon kuin reippaaseen uuteen työviikkoonkin.

Ohjeen broileri-mozzarellaleipiin löydät tästä.

Muikeat muna-pekonikupit

Muna ja pekoni eivät petä väsynyttä juhannusjuhlijaa ankeimpanakaan aamuna. Ravitsevat muna-pekonikupit valmistuvat kuin itsestään uunissa ja ovat leivän kera oikea energiapommi. Tarjoa lisänä salaattia, jos kaipaat raikkautta annokseen.

Ohjeen muna-pekonikuppeihin löydät täältä.

Piparjuurella maustettu kylmäsavulohimunakas

Juhannuspöydästä jää usein tähteeksi erilaisia kylmiä kaloja. Jos haluat jalostaa niistä aamiaista tai nopeaa lounasta, pyöräytä munakas. Piparjuuri maustaa kalamunakkaan raikkaaksi. Voit upottaa munakkaaseen myös keitetyt uudet potut tai grillatut kasvikset. Tai keitä munakkaalle seuraksi tuoreet uudet potut.

Ohjeen piparjuurella maustettuun kylmäsavulohimunakkaaseen löydät täältä.

Tulinen makkara-papupaistos

Jos et saanut juhannuksena yliannostusta makkarasta, maistuu tulinen makkara-papupaistos

Tulisen makkara-papupaistoksen ohjeen saat täältä.

Espanjalaiset tonnikalakuorukat

Rapeat rasvassa paistetut tonnikalakuorukat maistuvat mainiolta pitkäksi menneen juhlinnan jälkeisenä päivänä eivätkä raaka-aineiden puolesta vaadi edes kauppareissua, kunhan tonnikalaa, maitoa, munia ja jauhoja löytyy kaapistasi. Viimeistele annos helpolla kermaviilipohjaisella dipillä.

Ohjeen tonnikalakourukoihin saat täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.