Huonokin aamu kirkastuu hetkessä, kun joku kiikuttaa eteen näin maukkaan aamupalan. Kuva: Panu Pälviä.
Huonokin aamu kirkastuu hetkessä, kun joku kiikuttaa eteen näin maukkaan aamupalan. Kuva: Panu Pälviä.

Tässä viisi ruokaa, joilla selviät juhannusjuhlinnan mahdollisesti aiheuttamasta väsymystilasta.

Helppo ja täyttävä broileri-mozzarellaleipä

Leipä on hyvä hätäratkaisu, kun tarvitset suolaista ja nopeasti. Leipien variaatiomahdollisuudet ovat myös monet. Hyödynnä juhlinnasta leivän tai patongin jämät, nappaa kaupasta paketti broileria ja avokado ja hiukan mozzarellaa ja kasaa helpot, mutta täyttävät broileri-mozzarellaleivät. Paahdettu paprika tuo mukavan lisän leipien makumaailmaan. Näiden leipien myötä voi laskeutua helposti niin loman viettoon kuin reippaaseen uuteen työviikkoonkin.

Ohjeen broileri-mozzarellaleipiin löydät tästä.

Muikeat muna-pekonikupit

Muna ja pekoni eivät petä väsynyttä juhannusjuhlijaa ankeimpanakaan aamuna. Ravitsevat muna-pekonikupit valmistuvat kuin itsestään uunissa ja ovat leivän kera oikea energiapommi. Tarjoa lisänä salaattia, jos kaipaat raikkautta annokseen.

Ohjeen muna-pekonikuppeihin löydät täältä.

Piparjuurella maustettu kylmäsavulohimunakas

Juhannuspöydästä jää usein tähteeksi erilaisia kylmiä kaloja. Jos haluat jalostaa niistä aamiaista tai nopeaa lounasta, pyöräytä munakas. Piparjuuri maustaa kalamunakkaan raikkaaksi. Voit upottaa munakkaaseen myös keitetyt uudet potut tai grillatut kasvikset. Tai keitä munakkaalle seuraksi tuoreet uudet potut.

Ohjeen piparjuurella maustettuun kylmäsavulohimunakkaaseen löydät täältä.

Tulinen makkara-papupaistos

Jos et saanut juhannuksena yliannostusta makkarasta, maistuu tulinen makkara-papupaistos

Tulisen makkara-papupaistoksen ohjeen saat täältä.

Espanjalaiset tonnikalakuorukat

Rapeat rasvassa paistetut tonnikalakuorukat maistuvat mainiolta pitkäksi menneen juhlinnan jälkeisenä päivänä eivätkä raaka-aineiden puolesta vaadi edes kauppareissua, kunhan tonnikalaa, maitoa, munia ja jauhoja löytyy kaapistasi. Viimeistele annos helpolla kermaviilipohjaisella dipillä.

Ohjeen tonnikalakourukoihin saat täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin