Islantilaiskeittiömestari Siggi Hall tuo ruokafestivaalinsa Turkuun. Kuva: Teemu Leminen.
Islantilaiskeittiömestari Siggi Hall tuo ruokafestivaalinsa Turkuun. Kuva: Teemu Leminen.

Islannissa jo 13 vuotta pyörinyt ruokatapahtuma Food & Fun laajenee ensi kertaa Islannin ulkopuolelle. Suomen ensimmäinen Food & Fun järjestetään lokakuun alussa Turussa. Mukana on kymmenen turkulaisravintolaa.

Islannissa jo 13 vuoden ajan järjestetty Food & Fun -ruokatapahtuma laajenee ensi kertaa Islannin ulkopuolelle, Suomen Turkuun. Food & Fun järjestetään Turussa 1.–5. lokakuuta.

"Valitsimme tapahtumapaikaksi Turun, sillä se on suunnilleen saman kokoinen kuin Reykjavik ja myös sen ravintolatarjonta on samantyyppinen", sanoo Food & Fun -tapahtuman perustaja, islantilaiskeittiömestari Siggi Hall.

Food & Funin tarkoitus on edistää paikallista ruokakulttuuria ja madaltaa ihmisten kynnystä lähteä syömään ravintolaan. Lisäksi järjestäjät haluavat piristää Suomen syksyistä tapahtumatarjontaa.

Food & Funissa kokit ja ravintolat oppivat toisiltaan. Tapahtumaan osallistuu kymmenen turkulaisravintolaa, joista jokainen saa tapahtuman ajaksi vieraakseen yhden kansainvälisen keittiömestarin, joka suunnittelee ravintolan konseptiin sopivan menun.

"Turkuun on tulossa nuoria, nosteessa olevia keittiömestareita", Siggi Hall kertoo.

Tähän mennessä Turun Food & Funiin ovat lupautuneet muun muassa islantilaiset Fannar Vernhardsson ja Ylfa Helgadottir, norjalainen Fredrik Log, amerikkalainen Chris Parson ja suomalaisillekin tuttu ahvenanmaalaiskokki Michael Björklund.

Tapahtumaan osallistuvat ravintolat myyvät yhdessä vierailijakeittiömestarin kanssa laadittua neljän ruokalajin menua 48 euron hintaan. Samalla keittiömestarit kilpailevat keskenään siitä, kenen menu oli paras. Voittajan valitsee kuusihenkinen kansainvälisistä keittiömestareista koostuva raati.

Turun ensimmäiseen Food & Fun -tapahtumaan osallistuvat ravintolat ovat Mami, Pinella, Smör, Karu Izakaya, Hus Lindman, Kaskis, Ludu, Pub Niska / Smakbyn, ravintolalaiva Cindy ja viiniravintola E. Ekblom. Vierailevien keittiömestareiden kohderavintolat selviävät kesän aikana.

Ravintoloiden ja vierailevien keittiömestarien menujen lisäksi Food & Fun näkyy muun muassa turkulaisten päiväkotien ja koulujen ruokalistoilla. Lisäksi lapset pääsevät luomaan mielikuvitusannoksia, jotka kokit sitten toteuttavat. Lopputuloksista kasataan oma taidenäyttely.

Päivitetty 10.6.2014 klo 15.51: Tapahtuman päivämäärät korjattu asianmukaisiksi.

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.