Nuijitun peston ihanan karkeassa rakenteessa sattumat saavat näkyä. Kuva: Panu Pälviä
Nuijitun peston ihanan karkeassa rakenteessa sattumat saavat näkyä. Kuva: Panu Pälviä

Unohda mauton ja hailakka purkkipesto ja survo maukas kastike näppästi morttelissa. Kesällä pesto maistuu niin grilliruoan marinadina ja maustajana, salaatin soosina ja hampurilaisen tai hodarin kastikkeena. Vaihda pinjansiemenet muihin siemeniin tai pähkinöihin ja kokeile basilikan sijaan persiljaa, tilliä tai korianteria - saat täydelliset täsmäkastikkeet kesän eri ruuille.

Aito pesto valmistetaan morttelissa survoen. Murskaamalla ainesten rakenne rikkoutuu sopivasti ja samalla tahnan rakenne jää mukavan rouheaksi. Peston voi pyöräyttää myös monitoimikoneessa tai minileikkurissa, jolloin tahnasta tulee sileämpää. Koneessa pyöräytetyn peston maku ei ole aivan yhtä aromikas kuin morttelilla murskatun. Mortteliversio on myös hyvä mökkiruoka: valmistus ei vaadi edes sähköä.

Katso täältä video, miten peston valmistus sujuu helposti morttelissa.

Valitse pesto raaka-aineet huolella. Hyvänmakuinen ja mieto oliiviöljy viimeistelee peston, mutta kitkerä öljy pilaa herkästi koko kastikkeen maun. Terävöitä peston makua korvaamalla 1/3 parmesaanista lampaan maidosta valmistetulla pecorino-juustolla. Jos kasvattaa kesällä itse basilikaa ja muita yrttejä, malttaa kerrankin käyttää niitä pestoon reilusti, eikä pihistellen, kuten talvella.

Tarkan ohjeen italialaiseen pestoon löydät täältä.

Pitkässä säilytyksessä pesto muuttuu helposti rusehtavaksi. Hienonnettu basilika tummuu, kun se joutuu kosketukseen ilman hapen kanssa. Estä värimuutos kaatamalla valmiin peston pinnalle öljykerros, jonka alla tahna on suojassa hapelta. Jos olet oikein tarkka peston väristä, voit kokeilla basilikanlehtien nopeaa ryöppäystä ennen tahnan hienontamista, jolloin basilikan väri kirkastuu.

Kesäkokin viisi täsmäpestoa

Minttu-pistaasipesto grillatulle karitsalle
Valmista pesto perusohjeen mukaan, mutta käytä basilikan sijaan minttua ja pinjansiementen asemesta suolattomia pistaasinsydämiä. Mausta minttu-pistaasipesto ripauksella raastettua sitruunan kuorta ja tarjoa grillatun karitsanlihan kera.

Punainen pesto halloumisalaattiin
Murskaa pestoon kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja ja korvaa pinjansiemenet cashewpähkinöillä. Voit käyttää öljynä aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä. Tee kastikkeesta melko juokseva ja tarjoa halloumisalaatin kastikkeena.

Tulinen paprikapesto hodarin väliin
Halkaise kaksi keltaista paprikaa puolikkaiksi ja paahda ne 225-asteisessa uunissa tai grillissä mustapintaiseksi. Kiedo kuumat paprikat viideksi minuutiksi folioon. Kuori paprikat vetämällä mustunut kuori irti. Hienonna jäähtyneet paprikat basilikan sijaan pestoon ja lisää kastikkeeseen myös ripaus chiliä. Lusikoi soosi hodareiden väliin.

Raikas tillipesto kesäkalalla

Korvaa basilika reilulla määrällä tilliä ja valmista normaaliin tapaan. Mausta raastetulla sitruunankuorella ja tilkalla sitruunamehua. Tarjoa paistetun, savustetun tai grillatun kalan kera.

Hernepesto kesäkeiton päälle

Valmista pesto murskaamalla joukkoon tuoreita herneitä. Voit vähentää samalla basilikan määrää. Jätä pesto hieman paksummaksi ja tarjoa nokareena kesäkeiton päällä. Tämän tuunauksen jälkeen perinteinen keitto ei ole enää entisensä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin