Nuijitun peston ihanan karkeassa rakenteessa sattumat saavat näkyä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Nuijitun peston ihanan karkeassa rakenteessa sattumat saavat näkyä. Kuva: Panu Pälviä

Unohda mauton ja hailakka purkkipesto ja survo maukas kastike näppästi morttelissa. Kesällä pesto maistuu niin grilliruoan marinadina ja maustajana, salaatin soosina ja hampurilaisen tai hodarin kastikkeena. Vaihda pinjansiemenet muihin siemeniin tai pähkinöihin ja kokeile basilikan sijaan persiljaa, tilliä tai korianteria - saat täydelliset täsmäkastikkeet kesän eri ruuille.

Aito pesto valmistetaan morttelissa survoen. Murskaamalla ainesten rakenne rikkoutuu sopivasti ja samalla tahnan rakenne jää mukavan rouheaksi. Peston voi pyöräyttää myös monitoimikoneessa tai minileikkurissa, jolloin tahnasta tulee sileämpää. Koneessa pyöräytetyn peston maku ei ole aivan yhtä aromikas kuin morttelilla murskatun. Mortteliversio on myös hyvä mökkiruoka: valmistus ei vaadi edes sähköä.

Katso täältä video, miten peston valmistus sujuu helposti morttelissa.

Valitse pesto raaka-aineet huolella. Hyvänmakuinen ja mieto oliiviöljy viimeistelee peston, mutta kitkerä öljy pilaa herkästi koko kastikkeen maun. Terävöitä peston makua korvaamalla 1/3 parmesaanista lampaan maidosta valmistetulla pecorino-juustolla. Jos kasvattaa kesällä itse basilikaa ja muita yrttejä, malttaa kerrankin käyttää niitä pestoon reilusti, eikä pihistellen, kuten talvella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkan ohjeen italialaiseen pestoon löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkässä säilytyksessä pesto muuttuu helposti rusehtavaksi. Hienonnettu basilika tummuu, kun se joutuu kosketukseen ilman hapen kanssa. Estä värimuutos kaatamalla valmiin peston pinnalle öljykerros, jonka alla tahna on suojassa hapelta. Jos olet oikein tarkka peston väristä, voit kokeilla basilikanlehtien nopeaa ryöppäystä ennen tahnan hienontamista, jolloin basilikan väri kirkastuu.

Kesäkokin viisi täsmäpestoa

Minttu-pistaasipesto grillatulle karitsalle
Valmista pesto perusohjeen mukaan, mutta käytä basilikan sijaan minttua ja pinjansiementen asemesta suolattomia pistaasinsydämiä. Mausta minttu-pistaasipesto ripauksella raastettua sitruunan kuorta ja tarjoa grillatun karitsanlihan kera.

Punainen pesto halloumisalaattiin
Murskaa pestoon kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja ja korvaa pinjansiemenet cashewpähkinöillä. Voit käyttää öljynä aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä. Tee kastikkeesta melko juokseva ja tarjoa halloumisalaatin kastikkeena.

Tulinen paprikapesto hodarin väliin
Halkaise kaksi keltaista paprikaa puolikkaiksi ja paahda ne 225-asteisessa uunissa tai grillissä mustapintaiseksi. Kiedo kuumat paprikat viideksi minuutiksi folioon. Kuori paprikat vetämällä mustunut kuori irti. Hienonna jäähtyneet paprikat basilikan sijaan pestoon ja lisää kastikkeeseen myös ripaus chiliä. Lusikoi soosi hodareiden väliin.

Raikas tillipesto kesäkalalla

Korvaa basilika reilulla määrällä tilliä ja valmista normaaliin tapaan. Mausta raastetulla sitruunankuorella ja tilkalla sitruunamehua. Tarjoa paistetun, savustetun tai grillatun kalan kera.

Hernepesto kesäkeiton päälle

Valmista pesto murskaamalla joukkoon tuoreita herneitä. Voit vähentää samalla basilikan määrää. Jätä pesto hieman paksummaksi ja tarjoa nokareena kesäkeiton päällä. Tämän tuunauksen jälkeen perinteinen keitto ei ole enää entisensä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla