Vaahterasiirapilla glaseerattu kinkku. Kuva: <span class="photographer">Reetta Pasanen</span>
Vaahterasiirapilla glaseerattu kinkku. Kuva: Reetta Pasanen

Kinkun valmistamisessa on muutama niksi, joilla joulupöydän kunkun saa onnistumaan. Katso Sopan joulukinkun valmistusohje!

1 Esivalmistelut ovat yksinkertaiset

  • Sulata pakastettu kinkku huolella. Hidas sulatus varmistaa hyvän ja mehevän lopputuloksen. Koosta riippuen sulatukseen menee 3-5 päivää. Sulata kinkku muovin sisällä jääkaapissa. Jos ulkona on muutama aste plussaa, onnistuu sulatus myös ulkona parvekkeella tai suojatussa tilassa. Poista sulaneesta kinkusta muovi ja valuta suolavesi.
  • Tuoresuolattu kinkku on paistovalmis sellaisenaan.
  • Tarkista, että lihalämpömittari toimii. Kiehauta vettä kattilassa. Kun mittari heilahtaa kohti +100 astetta, on mittari kunnossa.
  • Kinkun sisälämpötilan pitää olla ennen paistoa +10 astetta.

2 Kinkun kypsennys uunissa

  • Aseta kinkku kamarapuoli ylöspäin uuniritilälle ja paina lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei luun läheisyyteen. Laita ritilän alle uunipelti, jossa on vettä. Näin kinkussa valuva rasva ei pala uuniin tai allaolevaan peltiin kiinni. Veden määrää kannattaa tarkkailla ja lisätä vettä paiston aikana.
  • Kokeile paistopussia, jolloin rasva ei likaa uunia. Kinkku kypsyy meheväksi  irtoavan nesteen höyrystyessä pussissa. Paistopussissa kypsynyt kinkku ei ole pinnalta yhtä rapea, kuin ilman pussia kypsynyt.
  • Uunin lämpötila on  100–125 astetta. Halutessaan joulukinkun pinnan voi ruskistaa 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
  • Anna joulukinkun kypsyä uunissa, kunnes lihalämpömittari ilmoittaa kinkun olevan valmis. Kinkku on mehevä ja leikattava, kun sisälämpötila on  75 astetta.  Jatka paistoa, jos haluat kinkusta ylikypsää, silloin sisälämpö on  85 astetta ja ylikin. Ylikypsä joulukinkun rakenne on  mureaa ja hieman kuivempaa kuin 75-asteiseksi kypsennetty kinkku.
  • Kinkun voi paistaa niin, että se kypsyy valmiiksi pöytään tai etukäteen ja tarjota kinkku kylmänä.

3 Paiston jälkeen

  • Anna kinkun levähtää huoneenlämmössä vähintään puolisen tuntia paiston jälkeen. Siirrä kinkku työlaudalle, kun kinkku on hieman jäähtynyt.
  • Ota talteen pellille tai paistopusiin valunut liemi. Kaada se astiaan ja jäähdytä. Poista pinnalle kertynyt rasva ja suurusta lopusta paistoliemestä kastike.
  • Jos kinkussa on verkko ja kamara, poista ne käsin.
  • Nosta kinkku takaisin puhtaalle pellille. Halutessasi kuorruta pinta sinapilla ja korppujauhoilla. Korppujauhon tilalla voi käyttää myös seesaminsiemeniä tai mantelilastuja. Kinkun kuorruttamiseen sopii myös mausteet. Sivele pinta currytahnalla ja voitelet kinkusta aasialaisen. Chilinen tomaattipyree vie kinkun makua aavistuksen meksikolaiseen suuntaan.
  • Nosta kuorrutettu kinkku lopuksi  225-asteiseen uuniin ja ruskista pintaa noin 15 minuuttia.

Kokeile myös näitä reseptejä:

Pikapäivitä kuorrutuksen makumaailma vaahterasiirapilla ja fariinisokerilla.

Sitruksilla ja yrteillä kuorrutetun kinkun ohjeen löydät tästä.

Katso täältä ohje luuttoman kinkun valmistamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä kinkku jouluksi? Täältä löydät Sopan kinkun valintaoppaan!

 

Katso myös aiemmin avautuneet joulukalenterin luukut:

Luukku 1: Raakakakku on terveellinen herkku

Luukku 2: Näin poistat avokadon kiven näppärästi

Luukku 3: Suomalainen menu - suosi kotimaisia tuottajia

Luukku 4-6: Juhlista samppanjalla

Luukku 7: Näin joululimppu onnistuu!

Luukku 8: Mikä kinkku jouluksi? Tässä kattava opas!

Luukku 9: Valmistaikina on paras kiireapu! Hyvää ja näyttävää helposti 

Luukku 10: Vaihtoehto glögille - kolme ihanaa kuumaa juomaa 

Luukku 11-13: Leivo hauska Lucia-pulla

Sisältö jatkuu mainoksen alla