Viileäksi uumoiltu juhannus 2014 ei tarkoita hytinää vällyjen alla, vaan panostamme sen sijaan päräyttäviin tarjoiluihin ja ennen kaikkea hetkiviineihin ja -oluisiin. Gloria ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulin valitsi Sopalle juhannuksen viini- ja olutpaketin, joka saa vieraasi hymyilemään lämpimästi.


Sauna lämpiää, hyttyset syövät ja pallogrillissä kärventyy hookoon blöö? Unohda viinit. Valitse juomaksi kaivovettä tai mitä tahansa kotimaista kylmää ja hoikan makuista peruslageria. Jos grillaat chorizoa tai vaikka possunkylkeä ja kaipaat mutkatonta punaviiniä niiden seuraan, lämpimän mausteinen ja kiltin tanniininen Matsu on passeli valinta.

Matsu El Picaro, 9,98 e.

 

Rosee on viinimaailmassa sama kuin roudarinteippi reissussa. Se pelastaa aina. Joten jos seurueenne juhannuskattauksessa on sekalainen joukko salaatteja, patonkia, vuohenjuustoa, grillattuja kesäkurpitsoja, pekoniherkkusieniä, graavikalaa, broilerinkoipia tai vaikka makkaraa, rosee toimii varmimmin. Kympilläkin saat kelpo roseen, mutta muutaman euron lisäpanostuksella saatkin sitten rutkasti lisää laatua ja vadelmien, punaherukoiden ja kirsikoiden makua.

Neiss Pinot Noir Rosé 2013, 13,99 e,

 

Kesän ensimmäiset siiklit ja niiden kanssa tarjottu, grillissä kevyesti paahdettu lohi…eihän tällaiselle yhdistelmälle voi kuin valita samppanjaa tai laadukasta kuohuviiniä. Kesän mainioimpiin uutuuksiin kuuluva italialainen kuohuviini on erinomainen valinta ja maksaa paljon vähemmän kuin samppanja. Paahteisuutta, kypsiä omenoita, ripaus mausteisuutta, tällainen maku on täyttä juhlaa!

Famiglia Olivini Lugana Brut 2009, 19,98 e

 

Kauniin punainen, vadelmien ja ruusun vivahteita tulviva kepeä kuohuviini on kuin tehty lavatansseihin. Makeudestaan huolimatta siinä on myös raikkautta, ja alkoholia on vain 7 %. Mainio valinta myös jälkiruokapöytään, jos tarjolla on mansikkakakkua, jäätelöä tai hedelmäsalaattia.

Araldica Brachetto d’Acqui, 11,98 e

 


Estrella Damm Indedit, 7,19 e

Tikkataulu, kroketti tai mölkky esiin, kisa pystyyn ja pöytään jotain naposteltavaa, kuten oliiveja, marinoituja kasviksia, juustoja, makkaraa ja kinkkua. Paras valinta tähän hetkeen on  tyylikäs, 0,75 litran pulloon pakattu espanjalainen olut. Lasillinen tätä raikkaan hedemäistä ja pehmeän vehnäistä olutta, ja ruokahalu herää varmasti. Vielä emme ole löytäneet ruokaa, jolle tämä ei istuisi. Mutta etenkin jos ruoassa on tuoretta korianteria ja mausteisuutta, tämä on nappivalinta!

Estrella Damm Indedit, 7,19 e

 


Pohjoiskarjalaisen Kontiomehun mustaherukoista tehty kuohuva juoma on täysin alkoholiton. Siksi se onkin mainio maljajuoma, jos ei halua nauttia alkoholia. Erityisen hyvin tämä makea juhlajuoma sopii kakkupöytään. Jos et pidä makeasta, maista saman valmistajan punaista karpalokuohua.

Lehtikuohu-kuohujuoma, 14,75 e

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.