Kuvat
Riikka Kaila, Tuomas Kolehmainen, Reetta Pasanen, Panu Pälviä, Sami Repo, Venla Rossi

Suklaalevypiirakka vai puffipizza? Nopeimmat pikkujouluherkut syntyvät valmiista lehti- tai voitaikinasta. 

 1. Puffipizza. Voitaikinalevyistä saa kätevästi pizzat kaulimalla ne ohuiksi. Yksi levy riittää yhteen pizzaan. Kun taikina on valmis, voi keskittyä täytteisiin ja tehdä vaikka joka pizzasta erilaisen. 
 2. Vihreä kuula -tortut. Joulun uusimpia kestohittejä ovat vihreillä kuulilla täytetyt tortut. Katso video, kuinka leivot ne enkelin tai medaljongin muotoon.
 3. Wellingtonin lohi. Helpoin lohipiirakka ikinä valmistuu kätkemällä nahattomaksi leikattu lohifilee kahden ison lehtitaikinalevyn väliin. Tästä riittää isollekin porukalle!
 4. Bataattipiiraat. Juustohöylällä lastuiksi leikattu bataatti toimii vuohenjuuston kanssa piiraiden päällysteenä. Jos valitset lehtitaikinan ja vegejuuston ja vaihdat voitelukananmunan ja hunajan vaaleaan siirappiin, saat piiraista vegaanisia.
 5. Briejuusto lehtitaikinakuoressa. Hunajalla päällystetty valkohomejuustokiekko sulaa lehtitaikinan syleilyssä. Tarjoa hetken jäähtyneenä glögin kanssa.
 6. Kierretortut. Tuttu maku, uusi muoto. Kierteelle leivotuissa joulutortuissa riittää täytettä joka haukkaukseen. Kun maltat paistaa juuri ja juuri kypsiksi, saat kierretortuista rapeita ja sisältä ihanan meheviä.
 7. Suklaalevypiirakka. Lehtitaikinaan kääräisty suklaalevypiirakka muuttaa makuaan sen mukaan, minkä suklaan valitset. Maitosuklaa, pähkinäsuklaa vai tyylikäs tumma levy?
 8. Mätitähdet. Suupalan kokoiset suolaiset joulutortut täytetään paistamisen jälkeen tuorejuustolla ja mädillä. Yhdestä pienestä taikinalevystä saat kahdeksan makoisaa torttua. Samaa pikkutorttujen ideaa voi monistaa muihinkin torttuihin.
 9. Juustospiraali. Taita pala rapeaksi paistettua taikinakierrettä, dippaa sulaan juustoon ja haukkaa. Tyylikäs suolainen tarjottava on parhaimmillaan suoraan uunista tulleena.
   

Voitaikina vai lehtitaikina?

 • Voit valita leivonnaisiin kumman tahansa, voitaikinan tai lehtitaikinan. Voitaikinan etuna on maku, lehtitaikina taas on vegaaninen ja kohoaa ilmavammaksi paistettaessa.
 • Valmiiksi kaulittuja ja paloiteltuja lehtitaikinalevyjä myydään myös torttutaikinalevyjen nimellä. Nämä ovat hieman paksumpia kuin lehtitaikinalevyt, jolloin leivonnainen kohoaa muhkeammaksi.
 • Valitse isokokoisiin leivonnaisiin pienten levyjen sijaan esikaulittu ja laskostettu voi- tai lehtitaikina.
 • Taikina toimii parhaiten, kun se on juuri ja juuri sulanut. Levitä valmiiksi kaulitut taikinalevyt esimerkiksi leivinpaperin päälle sulamaan, niin ne eivät tartu toisiinsa. Ohuiden levyjen sulamiseen menee reilu vartti. Ison taikinan sulamista vauhdittaa, kun sen laskokset avaa pöydälle heti kun taikina antaa myöten.

Reseptit: Christina Aaltio, Anu Brask, Riikka Kaila, Venla Rossi, Jouni Toivanen ja  Riikka Väliahde 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla