Mietitkö, minkä kakkupohjan leipoisit juhlakakkuun? Älä mieti enää. Kokosimme yhteen Sopan suosituimmat kakkupohjareseptit, joilla onnistut aina.

1. Maailman monikäyttöisin kakku taipuu niin täytekakun pohjaksi, piirakkapohjaksi kuin banaanikakkutaikinaksikin. Tämä kakkupohja valmistuu sekoittamalla, joten leipomisessa on vaikea epäonnistua.

Mehevä voita ja jogurttia sisältävä pohja sopii kakkuihin, joissa täytteet kasataan päälle, mutta toimii mainiosti myös kerroksiksi leikattuna. Eniten edukseen tulevat tiiviit kreemitäytteet, jotka antavat sopivasti vastusta kakkupohjaa leikattaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Sokerikakkupohja valmistetaan perinteiseen tapaan vatkaamalla munat sokerin kanssa vaahdoksi, mutta muutama Jouni Toivasen niksi tekee tästä kakkupohjasta täydellisen. Munat ja sokeri vaahdotetaan huolella, jolloin leivinjauhetta ei tarvita, ja kakusta tulee rakenteeltaan pehmeä ja joustava. Kuohkea ja kestävä vaahto onnistuu parhaiten huoneenlämpöisistä kananmunista. Niitäkin saa silti vatkata kymmenisen minuuttia.

Kakku nostetaan kunnolla lämmitettyyn uuniin, mutta kypsennetään 185 asteessa, jolloin se kypsyy ilman pelkoa pinnan palamisesta.

Yllättävä käänne täydellisen kakkupohjan valmistuksessa on valmiille kakulle annettava "tälli", joka auttaa kakkua säilyttämään muotonsa. Pudota siis paistettu kakkupohja ohjeen mukaan reippaasti pöydälle, niin se ei jäähtyessään vetäydy kasaan! 

Kostuta ja täytä kakku makusi mukaan. Parhaiten kakkupohja leikkautuu vetäytyneenä, joten leivo se mieluiten päivä ennen täyttämistä.

 

3. Viljaton eli luonnollisesti myös gluteeniton kakkupohja leivotaan meheväksi hasselpähkinäjauhoilla, voilla ja ranskankermalla. Perunajauhot pitävät pohjan koossa, ja tekevät rakenteesta sekä pehmeän että murean. Tähän pohjaan lisätään mausteeksi lakritsinjuurijauhetta, mutta jos epäilet, ettei kakkusi kaipaa lakun makua, voit hyvin jättää tämän aineksen pois. Tämä kakkupohja onnistuu sekoittamalla, joten se on kaiken lisäksi helppo ja nopeasti uunissa. 

Tämä pohja on parhaimmillaan kakuissa, joissa päälle kasataan reilusti kermavaahtoa tai muita täytteitä ja marjoja tai hedelmiä. Muscovado-mansikkakakun ohjeessa kakun päälle lapioidaan yksinkertaisesti ranskankermaa ja keko mansikoita. Kannattaa kokeilla!

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Sami Repo ja Panu Pälviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla