Grillatun parsan kanssa syötävä ketunleipä on lapsuuden metsäretkiltä tuttu villivihannes. Kuvat: Anna Huovinen.
Grillatun parsan kanssa syötävä ketunleipä on lapsuuden metsäretkiltä tuttu villivihannes. Kuvat: Anna Huovinen.

Kun kevät on virallisesti koittanut, ruokatoimittaja Christina Aaltio marssii metsään. Grillattu parsa saa lapsuudesta tutun makuparin ketunleivästä. Pastakastikkeeseen pilkotaan vuoden ensimmäiset korvasienet. Raikkaan raparperin seassa rouskuu pistaasi. Käykää pöytään, äitienpäivän elegantti menu on tunnissa valmis!

Näin onnistut 1 tunnissa

  1. Keitä korvasienet huolella. Muista tuuletus.
  2. Vatkaa kerma ja murra joukkoon halva.
  3. Tee siirappiraparperit.
  4. Kerää ketunleivät.
  5. Valmista korvasienikastike ja keitä pasta.
  6. Grillaa parsat.
  7. Asettele ruoat tarjolle.

 

Grillattua parsaa ja ketunleipää

Kerää tänä äitienpäivänä valkovuokkojen lisäksi ketunleipiä. Lapsuudesta tuttu ruohokasvi on villivihannesbuumin myötä jälleen ajankohtainen ja luo yhdessä suolaisen pecorinojuuston ja täyteläisen oliiviöljyn kanssa uuden – ja aika ihanan – makupaletin grillatun parsan ympärille.

Reseptin saat tästä!

 

Korvasieniä, vuohenjuustoa ja nauhapastaa

Korvasienet herättävät sienifanit talviunilta. Sienten maku on upean muheva ja metsäinen, joten niistä keitetty pastakastike ei kaipaa sekaansa kuin pehmeää vuohenjuustoa, tilkan valkoviiniä ja tietty sipulia. Muista ryöpätä korvasienet kahteen kertaan ennen käyttämistä!

Reseptin saat tästä!

 

Raparperia ja halvakermaa

Toukokuun ensimmäisistä raparpereista pyöräytetään helppo ja moderni pappilan hätävara. Kermavaahto saa hauskan vivahteen halvasta ja pistaasipähkinät tuovat vartissa valmistuvaan jälkiruokaan mukavaa rousketta.

Reseptin saat tästä!

 

Viinisuositus: Hapokas moniottelija Chilestä

Kun lautasella on suolaista ketunleipää, umamia uhkuvia sieniä ja täyteläistä vuohenjuustoa, kaivataan viiniltä monipuolisuutta. Hapokas ja raikas Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2013 (9,98 e) on nappivalinta tähän menuun. Herukkainen sauvignon blanc Chilestä on varsinainen moniottelija – ja sitä paitsi hinta-laatusuhteeltaan erinomainen.

Christina Aaltio ja Teemu Leminen, kuvat Anna Huovinen. Viinikuva: Alko.

Säästimme sinulta googlaamisen vaivan: tässä kaikki ruokaohjeet, jotka tarvitset pääsiäiseksi.

Monelle pääsiäispöydän kunkku on edelleenkin lammas. Mutta millainen? Valitse näiden ohjeiden joukosta suosikkisi!

Karitsan paahtopaistit colakylvyssä

Makea colakastike tekee karitsanlihasta ihanan kiiltävää ja maistuvaa. Ja kunhan annat paahtopaistien kellia colakylvyssä läpi yön, ne valmistuvat ennen ruokailua hetkessä.
Cola-karitsan ohjeen löydät tästä.

Kahvilla valeltu lampaanviulu

Ihana ja perinteinen vaihtoehto on kahvikastikkeella valeltu lampaanviulu. Mitä enemmän valelet, sitä herkullisempi lopputulos.
Kahvilampaan ohjeen löydät täältä.

Karitsan paahtopaisti ja minttupesto

Minttupestokaritsa on tarjoaa klassiset pääsiäismaut uudella tavalla. Minttupestokaritsan ohjeen löydät täältä.

Vai valitsetko lampaan sijaan mielummin kanan?

 

Sitruuna-rosmariinikana

Uunissa paistettu, sitruunavoita ja rosmariinin aromia tiukuva kana oli huippukokki Helena Puolakan lempiruokaa lapsena, ja nyt siitä nauttii hänen tyttärensä. Ohjeen löydät täältä.

Ricottalla täytetyt broilerinfileet ja paahdetut parsat

Pääsiäisenä on hyvä hetki aloittaa parsakausi! Mehevä ricottalla täytetty broilerinfilee ja rapeaksi paahtuneet parsat ja pekonit toimivat loistavasti samalla lautasella. Ohjeen löydät täältä.

Jos pääsiäispöytään istuu myös kasvissyöjiä, tarvitaan tietysti vegevaihtoehto.

 

B-Smokeryn seitan

Seitanin valmistaminen kotona on helppoa, kunhan ostat gluteenijauhoa erikoiskaupasta. Helsinkiläisravintola B-Smokeryn hittiohjeessa seitanpalat pyöritellään maukkaassa grillikastikkeessa. Tuunaa ohjetta lisäämällä seitan-taikinan joukkoon hieman klassisia pääsiäismausteita: minttua ja valkosipulia. Hampurilaispihvien sijasta voit tehdä massasta haluamasi kokoisia paloja. Ohjeen löydät täältä.

Misomarinoitu tofu ja paksoipaistos

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Kun ensimmäiset voikukat nousevat, ripottele terälehtiä mausteeksi. Misotahnaa myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa kaupoissa ja isoissa marketeissa. Katso ohje täältä.

Täydellinen monitoimilisuke

 

Kun pääruoka on päätetty, nousee esiin kysymys: mitä lisukkeeksi? Mutta meillä on täydellinen ratkaisu. Ruokatoimittaja Emilia Kolarin pääsiäispöydän sisältö vaihtelee, mutta aina tarjolla on sitruuna-vuohenjuustorisottoa. Se on täydellinen lisuke niin lampaalle, broilerille tai vaikka paistetulle kalalle. Ja tietysti mehevää risottoa voi haarukoida suuhun ihan sellaisenaan...

Sitruuna-vuohenjuustorisoton ohjeen löydät tästä.

Suolaisten ruokien jälkeen päästään pääsiäisen pääasioihin, eli herkkuihin!

 

Jos juhlapyhääsi kuuluvat perinteet, kokeile Jensenin pashaa. Toimittaja Hanna Jensen on saanut iki-ihanan ohjeen anopiltaan. Tässä pashassa ei ole rusinoita eikä hedelmänpalasia. Jos teet pashan puisessa muotissa, muista liottaa muottia vedessä monta tuntia. Valuttamiseen tarvitset harsokangasta tai erityistä "cheese cloth -kangasta".

Jensenin pashan ohjeen löydät tästä.

Oletko perinneruokien sijaan ennemminkin modernien klassikkojen ystävä? Silloin yksi ohje on ylittämätön: Kinder-juustokakku. Supermehevä kakku maistuu Kinderiltä, kun yhdistät suklaisen pohjan valkosuklaiseen täytteeseen. Viimeisen silauksen luo maitosuklaavaahto.

Kinder-kakun ohjeen löydät tästä.

Jos leipominen tai pashan valuttaminen kuulostavat liian työläiltä hommilta, niin ei hätää. Silloin jälkkäriksi valitaan mahdollisesti maailman kätevin herkku, kolmesta raaka-aineesta hetkessä syntyvä lemon posset. Raikas ja keväinen jälkkäri sopii täydellisesti pääsiäisen makumaailmaan!

Lemon possetin ohjeen löydät tästä.

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.