Grillatun parsan kanssa syötävä ketunleipä on lapsuuden metsäretkiltä tuttu villivihannes. Kuvat: Anna Huovinen.
Grillatun parsan kanssa syötävä ketunleipä on lapsuuden metsäretkiltä tuttu villivihannes. Kuvat: Anna Huovinen.

Kun kevät on virallisesti koittanut, ruokatoimittaja Christina Aaltio marssii metsään. Grillattu parsa saa lapsuudesta tutun makuparin ketunleivästä. Pastakastikkeeseen pilkotaan vuoden ensimmäiset korvasienet. Raikkaan raparperin seassa rouskuu pistaasi. Käykää pöytään, äitienpäivän elegantti menu on tunnissa valmis!

Näin onnistut 1 tunnissa

  1. Keitä korvasienet huolella. Muista tuuletus.
  2. Vatkaa kerma ja murra joukkoon halva.
  3. Tee siirappiraparperit.
  4. Kerää ketunleivät.
  5. Valmista korvasienikastike ja keitä pasta.
  6. Grillaa parsat.
  7. Asettele ruoat tarjolle.

 

Grillattua parsaa ja ketunleipää

Kerää tänä äitienpäivänä valkovuokkojen lisäksi ketunleipiä. Lapsuudesta tuttu ruohokasvi on villivihannesbuumin myötä jälleen ajankohtainen ja luo yhdessä suolaisen pecorinojuuston ja täyteläisen oliiviöljyn kanssa uuden – ja aika ihanan – makupaletin grillatun parsan ympärille.

Reseptin saat tästä!

 

Korvasieniä, vuohenjuustoa ja nauhapastaa

Korvasienet herättävät sienifanit talviunilta. Sienten maku on upean muheva ja metsäinen, joten niistä keitetty pastakastike ei kaipaa sekaansa kuin pehmeää vuohenjuustoa, tilkan valkoviiniä ja tietty sipulia. Muista ryöpätä korvasienet kahteen kertaan ennen käyttämistä!

Reseptin saat tästä!

 

Raparperia ja halvakermaa

Toukokuun ensimmäisistä raparpereista pyöräytetään helppo ja moderni pappilan hätävara. Kermavaahto saa hauskan vivahteen halvasta ja pistaasipähkinät tuovat vartissa valmistuvaan jälkiruokaan mukavaa rousketta.

Reseptin saat tästä!

 

Viinisuositus: Hapokas moniottelija Chilestä

Kun lautasella on suolaista ketunleipää, umamia uhkuvia sieniä ja täyteläistä vuohenjuustoa, kaivataan viiniltä monipuolisuutta. Hapokas ja raikas Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2013 (9,98 e) on nappivalinta tähän menuun. Herukkainen sauvignon blanc Chilestä on varsinainen moniottelija – ja sitä paitsi hinta-laatusuhteeltaan erinomainen.

Christina Aaltio ja Teemu Leminen, kuvat Anna Huovinen. Viinikuva: Alko.

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.