gloria ruoka ja viini
gloria ruoka ja viini

Jos et vielä fanita persimoneja, tämän ohjeen jälkeen olet varmasti koukussa. Lempeän tulinen dukkah ja hapokas vuohenjuusto ovat nimittäin persimonin ehdottomasti parhaat makuparit.

Kun ensimmäisen kerran maistoin persimonia joskus 20 vuotta sitten Lontoossa, en käsittänyt, miten tämä hieman kuivakan makea tomaatin näköinen tylsimys sai niin monet ystäväni polvilleen. Miten hölmö olinkaan.

Elin tässä kauheassa väärinymmärryksen tilassa, kunnes maistoin ruokatoimittajamme Chrisse Aaltion tajunnanräjäyttävää persimon-vuohenjuustosalaattia. Nyt, kun persimonien sesonki on parhaimmillaan, teen tätä salaattia vähintään kerran viikossa. Niin ylellinen kuin salaatti onkin, sen tekeminen vie vain 15 minuttia. Persimoneja myydään lähimarketeissakin, ja vaikka pyöräyttäisit dukkah-mausteseoksen itse, salaatti valmistuu alle puolessa tunnissa.

Onko siis ihme, että tätä nykyä Chrisse näyttää jo vähän vaivautuneelta, kun hehkutan viikoittain, että mahtavampaa juhlasalaattia ja kiireisen arki-illan kohottajaa en tiedä. Hapokas vuohenjuusto ja lempeäntulinen dukkah nostavat persimonin maun nimittäin aivan uuteen ulottuvuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Homma menee näin: persimonit pyöräytetään pikaisesti pannussa voin ja sokerin seoksessa. Tämän pikakaramellisoinnin jälkeen ne pyöritellään pähkinöistä, chilistä, jeerasta ja seesaminsiemenistä tehdyssä dukkah-mausteseoksessa. Sitten ei muuta kuin pörhistyneet persimonit salaattipedille vuohenjuuston kanssa. Päälle vielä sitruunan ja appelsiinin maustamaa simppeliä vinegrettiä, ja taivas on auki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja nyt tulee se paras juttu: hapokas vuohenjuusto ja lempeäntulinen dukkah ovat persimonin ehdottomasti parhaat makuparit.

Tälle superherkulle on myös olemassa täydellinen viinipari. Se on Ranskan Rhônesta tuleva hapokas, kypsän sitruunainen ja mukavan mausteinen Belleruche Blanc, 12,99 e.

Persimon, kaki vai sharon?

Kaikki käyvät, mutta nimitys riippuu alkuperämaasta ja lajikkeesta. Hedelmän alkukodissa Aasiassa  hedelmää kutsutaan kakiksi. Israelissa jalostettu muoto on sharon, ja persimonit tulevat Espanjasta.

Tajunnanräjäyttävän persimon-vuohenjuustosalaatin ohjeen löydät tästä

Innostuitko persimonista tai dukkahista? Kokeile myös näitä Hesarin mahtavia näppipaloja persimonista  sekä huisin hyvää dukkah-broileriohjetta  tai kasvistaginea, jossa on dukkah-vuohenjuustoa !

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla