Jogurtin raikastama rahkatorttu on ihana juhlaleivonnainen. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Jogurtin raikastama rahkatorttu on ihana juhlaleivonnainen. Kuva: Sami Repo.

Juhlavalmisteluihin ei kannata nääntyä. Valmista osa tarjottavista itse, osta valmista ja pyydä apua. Näillä vinkeillä onnistut!

1. Keksi buffetille teema

Juhlatarjottavia on helpompi keksiä, kun juhlissa on teema. Ylioppilasjuhlabuffassa tarjottavat voivat olla sankarin lempiruokia elämän eri vaiheilta. Keväinen luonnonrakastajan pöytä syntyy villivihanneksista. Kata tarjolle nokkospiirakkaa, vuohenputkilla ryyditettyä juustosalaattia ja raparperipavlovaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Reseptitärppi: Sitruunainen pavlova

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 2. Vähemmän on enemmän

Muutama hyvä ruoka on parempi kuin tusina keskinkertaista. Kokoa buffetti selkeäksi. Keksi pöydän "wau-ruoka". Tee se itse tai tilaa valmiina. Se voi olla patee tai valmiiksi viipaloitu leikkelelautanen välimerelliseen tyyliin. Tarjoa rinnalla muutama raikas salaatti ja rapea leipä. Kruunaa suolainen tarjottava yhdellä huippuhyvällä makealla kakulla ja vastapaahdetulla kahvilla.

3. Harjoitus tekee mestarin

Panosta ohjeisiin, joita olet valmistanut aikaisemmin. Paniikki hiipii usein sillä hetkellä, kun tarttuu kiireellä uuteen kokattavaan.

Reseptitärppi: Fantastinen leipä

4. Osta valmista

Älä näännytä itseäsi tekemisellä. Osa tarjottavista kannattaa ostaa valmiina tai pyytää reilusti apua. Jos leipominen tuntuu työläältä, osta juhlapöydän komistukseksi juureen leivottu valmis maalaisleipä tai näyttävä voileipäkakku tai pyydä rohkeasti leipomista rakastavaa ystävääsi avuksi.

Valmistuotteista saa helposti muutamalla niksillä komeaa tarjottavaa. Nappaa inspiraatiota oheiselta brunssivideolta!

5. Pöytä koreaksi

Mieti miten buffa toimii sujuvasti. Onko vieraita niin paljon, että pöytään kannattaa rakentaa useampi noutopiste? Kata lautaset ja haarukat ja veitset ensimmäiseksi. Varaa laskutilaa. Tee juomapöytä erikseen.

Astiat, tarjoiluvadit ja ottimet sekä pöytäliinat voi vuokrata ja palauttaa sovitusti likaisina. Rennommissa juhlissa voi käyttää tukevia kertakäyttöastioita ja liinottaa pöydät kertakäyttölakanoilla.

Sido kesäjuhlien koristeeksi luonnonkukkia.

Reseptitärppi: Parsa-briesalaatti

6. Kortti kertoo

Merkitse buffetin ruuat pienillä kylteillä tai menukortilla. Merkitse myös ovatko ruuat gluteenittomia tai laktoosittomia. Tämä helpottaa niin isäntäväkeä kuin vieraita juhlien tiimellyksessä.

7. Juomat ja ruuat viileään

Mieti tarkasti riittääkö oma jääkaappitila kaikelle tarjottavalle? Kysy lisätilaa hyvältä naapurilta tai tiedustele hyvissä ajoin onko kenelläkään ylimääräistä jääkaappia.

Reseptitärppi: Juhlava raparperikuohu

8.  Sopivasti

Laske ruokien menekki, kun tiedät suurinpiirtein kuinka paljon vieraita on tulossa.  Noutopöydässä vieraille varataan keskimäärin 300 grammaa ruokaa henkilöä kohti. Määrä koskee suolaisia ja makeita ruokia yhteensä. Laske myös juomien menekki. Kuohuviini- ja viinipullosta riittää kuudelle. Alkoholittomia juomia ja vesikannuja kannattaa varata runsaasti. Kahvia kuluu keskimäärin kaksi kuppia henkeä kohden.

9. Nauti juhlista

Älä juutu keittiöön. Rennoissa juhlissa vieraat voivat auttaa ruokien täydentämisessä ja astioiden keruussa, mutta jos haluat nauttia juhlista, kannattaa keittiöön järjestää apuri.

Lue myös: Näin kokoat näyttävän brunssin valmistavarasta!

PS. Jutun pääkuvana on ihana jogurtin raikastama rahkatorttu. Sen reseptin saat klikkaamalla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla