Jogurtin raikastama rahkatorttu on ihana juhlaleivonnainen. Kuva: Sami Repo.
Jogurtin raikastama rahkatorttu on ihana juhlaleivonnainen. Kuva: Sami Repo.

Juhlavalmisteluihin ei kannata nääntyä. Valmista osa tarjottavista itse, osta valmista ja pyydä apua. Näillä vinkeillä onnistut!

1. Keksi buffetille teema

Juhlatarjottavia on helpompi keksiä, kun juhlissa on teema. Ylioppilasjuhlabuffassa tarjottavat voivat olla sankarin lempiruokia elämän eri vaiheilta. Keväinen luonnonrakastajan pöytä syntyy villivihanneksista. Kata tarjolle nokkospiirakkaa, vuohenputkilla ryyditettyä juustosalaattia ja raparperipavlovaa.

Reseptitärppi: Sitruunainen pavlova

 2. Vähemmän on enemmän

Muutama hyvä ruoka on parempi kuin tusina keskinkertaista. Kokoa buffetti selkeäksi. Keksi pöydän "wau-ruoka". Tee se itse tai tilaa valmiina. Se voi olla patee tai valmiiksi viipaloitu leikkelelautanen välimerelliseen tyyliin. Tarjoa rinnalla muutama raikas salaatti ja rapea leipä. Kruunaa suolainen tarjottava yhdellä huippuhyvällä makealla kakulla ja vastapaahdetulla kahvilla.

3. Harjoitus tekee mestarin

Panosta ohjeisiin, joita olet valmistanut aikaisemmin. Paniikki hiipii usein sillä hetkellä, kun tarttuu kiireellä uuteen kokattavaan.

Reseptitärppi: Fantastinen leipä

4. Osta valmista

Älä näännytä itseäsi tekemisellä. Osa tarjottavista kannattaa ostaa valmiina tai pyytää reilusti apua. Jos leipominen tuntuu työläältä, osta juhlapöydän komistukseksi juureen leivottu valmis maalaisleipä tai näyttävä voileipäkakku tai pyydä rohkeasti leipomista rakastavaa ystävääsi avuksi.

Valmistuotteista saa helposti muutamalla niksillä komeaa tarjottavaa. Nappaa inspiraatiota oheiselta brunssivideolta!

5. Pöytä koreaksi

Mieti miten buffa toimii sujuvasti. Onko vieraita niin paljon, että pöytään kannattaa rakentaa useampi noutopiste? Kata lautaset ja haarukat ja veitset ensimmäiseksi. Varaa laskutilaa. Tee juomapöytä erikseen.

Astiat, tarjoiluvadit ja ottimet sekä pöytäliinat voi vuokrata ja palauttaa sovitusti likaisina. Rennommissa juhlissa voi käyttää tukevia kertakäyttöastioita ja liinottaa pöydät kertakäyttölakanoilla.

Sido kesäjuhlien koristeeksi luonnonkukkia.

Reseptitärppi: Parsa-briesalaatti

6. Kortti kertoo

Merkitse buffetin ruuat pienillä kylteillä tai menukortilla. Merkitse myös ovatko ruuat gluteenittomia tai laktoosittomia. Tämä helpottaa niin isäntäväkeä kuin vieraita juhlien tiimellyksessä.

7. Juomat ja ruuat viileään

Mieti tarkasti riittääkö oma jääkaappitila kaikelle tarjottavalle? Kysy lisätilaa hyvältä naapurilta tai tiedustele hyvissä ajoin onko kenelläkään ylimääräistä jääkaappia.

Reseptitärppi: Juhlava raparperikuohu

8.  Sopivasti

Laske ruokien menekki, kun tiedät suurinpiirtein kuinka paljon vieraita on tulossa.  Noutopöydässä vieraille varataan keskimäärin 300 grammaa ruokaa henkilöä kohti. Määrä koskee suolaisia ja makeita ruokia yhteensä. Laske myös juomien menekki. Kuohuviini- ja viinipullosta riittää kuudelle. Alkoholittomia juomia ja vesikannuja kannattaa varata runsaasti. Kahvia kuluu keskimäärin kaksi kuppia henkeä kohden.

9. Nauti juhlista

Älä juutu keittiöön. Rennoissa juhlissa vieraat voivat auttaa ruokien täydentämisessä ja astioiden keruussa, mutta jos haluat nauttia juhlista, kannattaa keittiöön järjestää apuri.

Lue myös: Näin kokoat näyttävän brunssin valmistavarasta!

PS. Jutun pääkuvana on ihana jogurtin raikastama rahkatorttu. Sen reseptin saat klikkaamalla tästä!

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.