Tuli on juhannuksen elementti. Se luo tunnelmaa kokossa, kypsentää ruuan grillissä ja lämmittää saunan sopivan kuumaksi jopa sateiseen iltaan. Kuva: Istockphoto.
Tuli on juhannuksen elementti. Se luo tunnelmaa kokossa, kypsentää ruuan grillissä ja lämmittää saunan sopivan kuumaksi jopa sateiseen iltaan. Kuva: Istockphoto.

Juhannuksen ruokajuhla tulvii ensikertalaisuuden kokemuksia. Kaiken keskiössä hohkaa grilli.

Juhannus on ehdoton suosikkini vuosittain toistuvista juhlista. Tuntuu, että keskikesän aikaan moni muukin suomalainen on onnellisimmillaan.

Aurinko alkaa hiljalleen lämmittää. Kesälomakausi alkaa. Ja juhannuksena moni meistä pääsee pakenemaan kaupungista maaseudun rauhaan.

Maaseutumaisemassa koivut ovat komeimmillaan ja hämärässä järvisiluetissa voi loimuta kolmekin kokkoa. Savuiseen saunan tuoksuun sekoittuu surumielisen iskelmän säveliä. Yhtenäiskulttuuri on voimissaan ainakin kerran kesässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoka on tärkeä osa juhannuksen ainutlaatuista tunnelmaa. Keskikesän ruokajuhla onkin hämmentävän samankaltainen lähes kaikkialla härmässä. Siihen liittyy vahva ensikertalaisuuden kokemus. Katamme pöytään kesän ensimmäiset uudet perunat. Juhannuskakun päälle ripottelemme kesän ensimmäiset mansikat. Juhannuksena moni meistä ostaa vuoden ensimmäisen sillipurkin. Tai korkkaa pullon kirkasta viinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makuhermojen ohella kesäruoka hellii kaikkia muitakin aisteja. Kuuletko, miten grilliin unohdettu makkara poksahtaa halki? Haistatko sormissasi savun tuoksun savukalan ruodittuasi? Tuntuuko jääkylmä oluttölkki juuri sopivan viileältä puusaunan löylyjen jälkeen? Onko kesäisempää näkyä kuin varhaisperunalle sulava voinokare tillitupsujen värittämänä?

Kaiken keskuudessa hohkaa grilli, tuo juhannusmuonituksen kuumuutta sykkivä sydän, joka käy melkein kokosta monissa keskikesän illanistujaisissa. Grillaamisesta on tullut suomalaisille sydämen asia. Eikä ihme. Jos elää maassa, jossa jo pelkkä ulos meneminen voi olla haastavaa yhdeksän kuukautta vuodesta, pitää nauttia niistä hetkistä, kun ulkona voi jopa syödä.

Keräsimme Soppa-tiimin kanssa yhteen Sopan parhaat juhannusreseptit, jotka varmasti inspiroivat kokeilemaan perinteisten herkkujen lisäksi jotain uutta tämän vuoden juhlapöydässä.

Takuumureat porsaanribsit valmistuvat helposti Henkka Alénin ohjeella. Veikeä juhannushalko on todellinen jäkiruokapöydän katseenvangitsija. Eikä aikuisille voi olla parempaa viilentäjää kuin kuohuviinistä tehdyt sangria-hedelmämehujäät.

Takaan, että nämä reseptit tuovat auringon juhliisi, vaikka juhannuksen sää olisikin perisuomalaisen sateinen ja kolea.

Löydä sinäkin uusi juhannushitti Sopan juhannusreseptikokoelmasta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla