Tuli on juhannuksen elementti. Se luo tunnelmaa kokossa, kypsentää ruuan grillissä ja lämmittää saunan sopivan kuumaksi jopa sateiseen iltaan. Kuva: Istockphoto.
Tuli on juhannuksen elementti. Se luo tunnelmaa kokossa, kypsentää ruuan grillissä ja lämmittää saunan sopivan kuumaksi jopa sateiseen iltaan. Kuva: Istockphoto.

Juhannuksen ruokajuhla tulvii ensikertalaisuuden kokemuksia. Kaiken keskiössä hohkaa grilli.

Juhannus on ehdoton suosikkini vuosittain toistuvista juhlista. Tuntuu, että keskikesän aikaan moni muukin suomalainen on onnellisimmillaan.

Aurinko alkaa hiljalleen lämmittää. Kesälomakausi alkaa. Ja juhannuksena moni meistä pääsee pakenemaan kaupungista maaseudun rauhaan.

Maaseutumaisemassa koivut ovat komeimmillaan ja hämärässä järvisiluetissa voi loimuta kolmekin kokkoa. Savuiseen saunan tuoksuun sekoittuu surumielisen iskelmän säveliä. Yhtenäiskulttuuri on voimissaan ainakin kerran kesässä.

Ruoka on tärkeä osa juhannuksen ainutlaatuista tunnelmaa. Keskikesän ruokajuhla onkin hämmentävän samankaltainen lähes kaikkialla härmässä. Siihen liittyy vahva ensikertalaisuuden kokemus. Katamme pöytään kesän ensimmäiset uudet perunat. Juhannuskakun päälle ripottelemme kesän ensimmäiset mansikat. Juhannuksena moni meistä ostaa vuoden ensimmäisen sillipurkin. Tai korkkaa pullon kirkasta viinaa.

Makuhermojen ohella kesäruoka hellii kaikkia muitakin aisteja. Kuuletko, miten grilliin unohdettu makkara poksahtaa halki? Haistatko sormissasi savun tuoksun savukalan ruodittuasi? Tuntuuko jääkylmä oluttölkki juuri sopivan viileältä puusaunan löylyjen jälkeen? Onko kesäisempää näkyä kuin varhaisperunalle sulava voinokare tillitupsujen värittämänä?

Kaiken keskuudessa hohkaa grilli, tuo juhannusmuonituksen kuumuutta sykkivä sydän, joka käy melkein kokosta monissa keskikesän illanistujaisissa. Grillaamisesta on tullut suomalaisille sydämen asia. Eikä ihme. Jos elää maassa, jossa jo pelkkä ulos meneminen voi olla haastavaa yhdeksän kuukautta vuodesta, pitää nauttia niistä hetkistä, kun ulkona voi jopa syödä.

Keräsimme Soppa-tiimin kanssa yhteen Sopan parhaat juhannusreseptit, jotka varmasti inspiroivat kokeilemaan perinteisten herkkujen lisäksi jotain uutta tämän vuoden juhlapöydässä.

Takuumureat porsaanribsit valmistuvat helposti Henkka Alénin ohjeella. Veikeä juhannushalko on todellinen jäkiruokapöydän katseenvangitsija. Eikä aikuisille voi olla parempaa viilentäjää kuin kuohuviinistä tehdyt sangria-hedelmämehujäät.

Takaan, että nämä reseptit tuovat auringon juhliisi, vaikka juhannuksen sää olisikin perisuomalaisen sateinen ja kolea.

Löydä sinäkin uusi juhannushitti Sopan juhannusreseptikokoelmasta!

Jäädyke eli parfait on klassikko, joka ansaitsee paikkansa joulunajan jälkiruokapöydässä. Katso reseptit, joilla juhla-ateria saa arvoisensa päätöksen!

Sesongin juhlaruokien runsaiden makujen jälkeen suu kaipaa jotain raikasta ja makeaa. Herkullinen jäädyke on jouluaterialle täydellisen sopiva lopetus – myös kokin kannalta. Jäädyke on helppo valmistaa ennalta pakastimeen ja ottaa sulamaan, kun aika on. Iso jäädykekakku sulaa lusikoitavaksi noin puolessa tunnissa, pienemmät annokset nopeammin. Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa, jolloin jäädykkeen rakenne pehmenee tasaisesti.

1. Suklainen pikajäädyke

Nutellasta ja banaanista valmistuva pikajäädyke on jälkkäripöydän takuuvarma hitti! Tähän saat upotettua myös jo hieman ylikypsät banaanit.

Suklaisen pikajäädykkeen reseptiin pääset tästä!

2. Kuusijäädyke

Tässä hienostuneessa jälkiruassa kiehtova kuusi kohtaa viettelevän vaniljan. Appelsiinin kuoriraaste viimeistelee makuelämyksen, joka on kuin talvinen metsä lautasella.

Kuusijäädykkeen reseptin löydät täältä!

3. Puolukkasemifreddo

Tämän jäädykkeen juju piilee klassisissa sesongin raaka-aineissa. Samettisen semifreddon muodossa ne maistuvat taivaallisen hyviltä. Mikä parasta, herkun voit hyvin tehdä valmiiksi pakkaseen jopa pari viikkoa etukäteen!

Katso puolukkasemifreddon ohje täältä.

4. Samppanjagranita

Ylellinen samppanjan ja sitruunankuoren maustama granita eli italialainen jäädyke toimii erityisen kevyenä jälkiruokana ja sopii myös vegaaneille. Kokeile myös keventävänä väliruokana, kun illallinen on muuten tuhti tai pitkä.

Samppanjagranitan ohjeeseen pääset tästä!

5. Jäädytetty marenkikakku

Juhlava jäädykekakku vangitsee katseet ja hellii vaativampiakin herkkusuita. Kakun saloihin lukeutuvat kahvin, kardemumman ja tumman suklaan lisäksi samettisen pehmeä jogurttitäyte ja rouskuva marenki.

Katso jäädytetyn marenkikakun ohje täältä.

6. Marjajäädyke

Jälkiruokien klassikko, joka ei petä koskaan. Kotimaiset marjat ja hillitty sokerin määrä takaavat raikkaan, mutta maukkaan lopputuloksen. Täydellinen päätös aterialle!

Marjajäädykkeen reseptin löydät täältä.

Lastenjuhlissa helppous on taikasana. Kun juhlat järjestää työ- ja koulupäivän iltana, kaikki oikotiet ovat sallittuja. Parhailta maistuvat lasten mielestä kaikki ne herkut, joita on saanut olla itse tekemässä.

Pientä suolaista

Vaikka juhlia suunnitellessa ovat ensimmäisenä mielessä makeat herkut, jotain suolaistakin tarvitaan. Oikeaan ruokaan viittaavaa kuluu kuitenkin tavallisilla herkkusynttäreillä vain todella vähän.

Pizzan helpompi muoto syntyy valmiista patongista. Patonki ohuiksi paloiksi, sively pestolla, päälle viipale mozzarellaa ja 10 minuutin paisto 225 asteessa. Näiden patonkipizzojen tekeminen ainakin uunivalmiiksi onnistuu myös sankarilta itseltään. Simppeli kuorrutus takaa, ettei kenenkään tarvitse väistellä mahdollisesti epämieluisia sattumia leipien päällä.

Nakkisiilin herkkupaloja rakastetaan, ja myös tikkujen kasaaminen on lasten mielestä hauskaa. Isompien lasten mielestä nakkisiilit on kuitenkin jo nähty, ja pienempien taas on vaikeaa saada tikkua irtoamaan siilistä. Ratkaisu on siilitön herkkutikku. Varaa kulhoihin hauskoja cocktailtikkuja ja aineksia, joista kaverit pitävät. Sankari on oikea henkilö sanomaan, ovatko kirsikkatomaatit in vai out. Jos haluat pelata varman päälle, luota leipäjuustoon, prinssinakkeihin ja kurkkupaloihin. 

Raffelit ja suolatikut tekevät synttäreistä juhlan. Popcornien tuoksu taas luo oikean tunnelman. Jos sipsien kanssa halutaan dippikastikkeita, tee jokaisen lautaselle sellaista oma kipollinen. Yhteiselle dippikipolle kurottelu on hankalaa, kun pöydässä on huojuvia herkkukasoja ja laseja.

 

Kakku – mistä aita on matalin

Täytekakkutoiveet saattavat hipoa taivaita, mutta ellet nauti kakun taiteilusta, tai jos aikaa on vähän, suuntaa kaupassa jätskihyllylle. Pakettijätski toimittaa hyvin kakkupohjan virkaa. Jätskin rakastaminen ei myöskään katso ikää.

Päälle runsaasti kermavaahtoa, johon saa toivotun tunnelman ripauksella elintarvikeväriä. Vaalean turkoosiksi värjätyllä kermavaahdolla jätski verhoutuu sopivaksi pienen sankarin Frozen- tai Smurffi-teemaan. Päälle lastenhuoneen lattialta napattu, pesulla käynyt suosikkihahmo (Elsa, Smurffiina tai Salama Mc Queen), nonparelleja ja valmiita vohvelikoristeita. Teemakakku on valmis! Paketin muotoon jätetty jätski sulaa juhlapöydässä hitaammin kuin uskoisikaan. Tätä kakkua ei myöskään jää yli. Nappaa kakun päältä suosikkihahmo pois, ennen kuin se päätyy kaverin lautaselle. 

 

Syötävää tekemistä

Varaa juhliin jotain hauskaa syötävää tekemistä, jonka ääressä lapset voivat puuhailla. Jos sankari toivoo juhliinsa leipomista, sellaiseksi sopii valmiiksi leivottujen herkkujen koristelu. Tee itse maailman helpoimmat donitsit tai kasa muffineja. Jos et ehdi leipoa, osta kaupan muhkeimmat muffinit. Varaa erilaisia kuorrutteita, sulatettua suklaata, nonparelleja ja pieniä karkkeja. Tällainen koristeluhetki voi olla synttäreiden rauhallisin osio. Herkut voi joko syödä juhlissa tai pakata mukaan, kun kuorrutukset ovat kovettuneet. Syötävä taideteos ilahduttaa vielä kotonakin.

Jos haluat, että lapset syövät oikeasti muutakin kuin makeaa, perusta pizzatehdas. Tee iso pizzataikina (tai osta sekin valmiina pohjina) ja jaa se pieniksi paloiksi pellille vierasmäärän mukaan. Näin jokainen saa rakennella juuri sellaisen pizzan kuin haluaa. Nimikkopizzat voivat olla pieniä, kädestä syötäviä renkuloita. Suosikkitäytteitä eli sileähköä tomaattikastiketta ja mozzarellaa kannattaa varata reilusti. Hiljainen tieto on, että margherita on päihittänyt jauhelihapizzan lasten suosikkina.

 

Lopuksi viisi tärkeää vinkkiä:

  1. Muista limppareita valitessasi myös se kaveri, joka ei pidä kuplista ja valitsee lasiinsa mieluiten mansikkamehua.
  2. Kertismukit kaatuvat herkästi. Luota tavallisiin laseihin.
  3. Varaa synttäreiden hiljaista (tai villiä) hetkeä varten myrkkykarkki-leikin ainekset, eli erilaisia pieniä karkkeja. Tämä leikki toimii minkä ikäisille lapsille vain: Viisi karkkia lautaselle, yksi kavereista huoneen ulkopuolelle ja muut valitsevat karkkien joukosta myrkkykarkin. Huoneeseen tullut tietämätön saa syödä karkkeja niin monta, kunnes kaverit huutavat "myrkkykarkki!".
  4. Allergiat. Älä laita pähkinöitä mihinkään herkkuihin, jos joukossa on yksikin allerginen.     
  5. Juhlamieli. Varaa tatska tai kruunu myös itsellesi ja pääset juhlatunnelmaan!