Nakkipiiloista tykkäävät kyllä aikuisetkin. Kuva: Panu Pälviä.
Nakkipiiloista tykkäävät kyllä aikuisetkin. Kuva: Panu Pälviä.

Tämä hittiresepti löytyi 2000-luvun alussa Barbie-keittokirjasta. Barbie tiesi, mistä koululaiset innostuvat.

Lapset rakastavat ruokia, joissa on löytämisen iloa. Folioon kätketyt kanapalaset, salaatinlehteen piilotetut lihapullat ja lihamurekkeen sisään ujutettu kananmuna tuottavat samaa löytämisen iloa kuin puuron syöminen lautaselta, jonka pohjassa on kuva.

Samaan löytämisen iloon iskevät sämpylät, joiden sisään on ujutettu nakkipaloja eli nakkipiilosämpylät.

Löysin reseptin joskus 2000-luvun alussa Barbien keittokirjasta. Opettelin helpon sämpyläohjeen ulkoa ja aloin leipoa nakkipiilosämpylöitä lasteni koulun tapahtumiin.

Pikkuhiljaa alkoi kuulua kummia. Tyttäret tulivat kotiin ja kertoivat, että luokka oli toivonut, että tekisin ”niitä sämpylöitä, joissa on nakkeja sisällä”. Sitten niitä alkoivat pyytää myös opettajat. Jopa ne, jotka eivät periaatteessa syöneet lihaa. Kasvissyöjille pyörittelin välillä soijanakkiversioita.

Joskus rakensin keittiöömme varsinaisen kokoonpanolinjan, jossa jokaisella osallistujalla oli oma tehtävänsä: yksi kaulitsi, yksi levitti ketsupin ja yksi asetteli nakkipalaset. Samaa sopii soveltaa muissakin lapsiperheissä! Nakkipiilosämpylässä on nimittäin kaikki se, mistä lapset pitävät: pehmeä leipä, ketsuppia eli ketsaria ja nakkipaloja sopivan pieninä suupalasina. Nämä sämpylät kuuluu myös voidella!

Rakastan nakkipiilosämpylöitä sellaisenaan, mutta ehkä voisin kaikkien näiden vuosien jälkeen ujuttaa täytteeksi myös pinaattia ja fetaa tai minttua ja mozzarellaa. Yhtä kaikki: sämpylät, joiden sisään on piilotettu tavaraa, ovat loistavaa eväs- ja retkiruokaa. Muillekin kuin lapsille.

Tutustu Barbien nakkipiilojen reseptiin täällä!

Säästimme sinulta googlaamisen vaivan: tässä kaikki ruokaohjeet, jotka tarvitset pääsiäiseksi.

Monelle pääsiäispöydän kunkku on edelleenkin lammas. Mutta millainen? Valitse näiden ohjeiden joukosta suosikkisi!

Karitsan paahtopaistit colakylvyssä

Makea colakastike tekee karitsanlihasta ihanan kiiltävää ja maistuvaa. Ja kunhan annat paahtopaistien kellia colakylvyssä läpi yön, ne valmistuvat ennen ruokailua hetkessä.
Cola-karitsan ohjeen löydät tästä.

Kahvilla valeltu lampaanviulu

Ihana ja perinteinen vaihtoehto on kahvikastikkeella valeltu lampaanviulu. Mitä enemmän valelet, sitä herkullisempi lopputulos.
Kahvilampaan ohjeen löydät täältä.

Karitsan paahtopaisti ja minttupesto

Minttupestokaritsa on tarjoaa klassiset pääsiäismaut uudella tavalla. Minttupestokaritsan ohjeen löydät täältä.

Vai valitsetko lampaan sijaan mielummin kanan?

 

Sitruuna-rosmariinikana

Uunissa paistettu, sitruunavoita ja rosmariinin aromia tiukuva kana oli huippukokki Helena Puolakan lempiruokaa lapsena, ja nyt siitä nauttii hänen tyttärensä. Ohjeen löydät täältä.

Ricottalla täytetyt broilerinfileet ja paahdetut parsat

Pääsiäisenä on hyvä hetki aloittaa parsakausi! Mehevä ricottalla täytetty broilerinfilee ja rapeaksi paahtuneet parsat ja pekonit toimivat loistavasti samalla lautasella. Ohjeen löydät täältä.

Jos pääsiäispöytään istuu myös kasvissyöjiä, tarvitaan tietysti vegevaihtoehto.

 

B-Smokeryn seitan

Seitanin valmistaminen kotona on helppoa, kunhan ostat gluteenijauhoa erikoiskaupasta. Helsinkiläisravintola B-Smokeryn hittiohjeessa seitanpalat pyöritellään maukkaassa grillikastikkeessa. Tuunaa ohjetta lisäämällä seitan-taikinan joukkoon hieman klassisia pääsiäismausteita: minttua ja valkosipulia. Hampurilaispihvien sijasta voit tehdä massasta haluamasi kokoisia paloja. Ohjeen löydät täältä.

Misomarinoitu tofu ja paksoipaistos

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Kun ensimmäiset voikukat nousevat, ripottele terälehtiä mausteeksi. Misotahnaa myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa kaupoissa ja isoissa marketeissa. Katso ohje täältä.

Täydellinen monitoimilisuke

 

Kun pääruoka on päätetty, nousee esiin kysymys: mitä lisukkeeksi? Mutta meillä on täydellinen ratkaisu. Ruokatoimittaja Emilia Kolarin pääsiäispöydän sisältö vaihtelee, mutta aina tarjolla on sitruuna-vuohenjuustorisottoa. Se on täydellinen lisuke niin lampaalle, broilerille tai vaikka paistetulle kalalle. Ja tietysti mehevää risottoa voi haarukoida suuhun ihan sellaisenaan...

Sitruuna-vuohenjuustorisoton ohjeen löydät tästä.

Suolaisten ruokien jälkeen päästään pääsiäisen pääasioihin, eli herkkuihin!

 

Jos juhlapyhääsi kuuluvat perinteet, kokeile Jensenin pashaa. Toimittaja Hanna Jensen on saanut iki-ihanan ohjeen anopiltaan. Tässä pashassa ei ole rusinoita eikä hedelmänpalasia. Jos teet pashan puisessa muotissa, muista liottaa muottia vedessä monta tuntia. Valuttamiseen tarvitset harsokangasta tai erityistä "cheese cloth -kangasta".

Jensenin pashan ohjeen löydät tästä.

Oletko perinneruokien sijaan ennemminkin modernien klassikkojen ystävä? Silloin yksi ohje on ylittämätön: Kinder-juustokakku. Supermehevä kakku maistuu Kinderiltä, kun yhdistät suklaisen pohjan valkosuklaiseen täytteeseen. Viimeisen silauksen luo maitosuklaavaahto.

Kinder-kakun ohjeen löydät tästä.

Jos leipominen tai pashan valuttaminen kuulostavat liian työläiltä hommilta, niin ei hätää. Silloin jälkkäriksi valitaan mahdollisesti maailman kätevin herkku, kolmesta raaka-aineesta hetkessä syntyvä lemon posset. Raikas ja keväinen jälkkäri sopii täydellisesti pääsiäisen makumaailmaan!

Lemon possetin ohjeen löydät tästä.

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.