Lammaskaali pyörähtää tällä kertaa kääryleeksi. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Lammaskaali pyörähtää tällä kertaa kääryleeksi. Kuva: Sami Repo.

Kaaliperheen erimakuiset jäsenet sopivat pilkottaviksi salaatteihin, patoihin ja keittoihin. Sopan viikonloppumenussa lehtikaali saa yllättävän terästyksen lakritsijauheesta. Pääruuaksi muhitellaan tietenkin kaalikääryleitä.

Kurttuinen lehtikaali on tämän hetken trendikkäin vihannes. Runsaasti C-vitamiinia ja rautaa sisältävä lehtikaali on suosittu viherpirtelön osa, mutta oikealla käsittelyllä se taipuu myös herkulliseksi salaatiksi. Sopan viikonloppumenun lehtikaalisalaatti vaikuttaa ensisilmäyksellä melko perinteiseltä amerikkalaistyyppiseltä kaalisalaatilta: lehtikaalia, porkkanaa sekä jogurtista ja majoneesista sekoitettu kastike. Ensipuraisu kuitenkin yllättää: "tässähän maistuu lakritsi!" Kokeile ja innostu lakun ja lehtikaalin liitosta!

Meheviin keräkaalinlehtiin kiedotaan tällä kertaa uudenlainen täyte. Riisi korvataan kuskusilla ja lisämakua saadaan aurinkokuivatuista tomaateista, fetasta ja kourallisesta silputtua minttua. Kaalikääryleiden täytteeseen voi kokeilla myös lehtipersiljaa, oreganoa tai timjamia ja kuskusin tilalla rouheisempaa bulguria. Karitsanlihan kaveriksi voi myös pilkkoa pannulle suppilovahveroita tai mustatorvisieniä, jos metsäreissut ovat tänä syksynä olleet onnistuneita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin halloween-sesongin kynnyksellä kaalikääryleiden lisukkeeksi sopii lohkoiksi leikattu uunikurpitsa. Kurpitsa valmistuu uunissa kääryleiden vieressä kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos haluat kurpitsalohkoista erityisen makoisia, sipaise niille vähän kääryleiden valeluun tarkoitettua siirappi-voiseosta.

Syksyisen aterian päättää omenapiirakkaa kevyempi vaihtoehto, omenakompotti. Omenalohkot kypsennetään inkiväärillä ja kanelilla maustetussa liemessä, ja lisukkeeksi tarjoillaan makeutettua ranskankermaa, johon on raastettu reilusti sitruunan kuorta. Halutessasi voit korvata omenan päärynällä ja tarjota jälkiruuan vaniljalla maustetun kermavaahtonokareen kanssa.

 

Vihreä annos vaatii viiniltä ryhdikkyyttä

Kun annoksessa on vihreyttä ja raikkautta, kaveriksi kannattaa valita Grüner Veltliner- tai Albarino-rypäleestä valmistettu viini. Kypsentämättömät raaka-aineet annoksessa vaativat kaverikseen raikkautta ja ryhdikkyyttä, koska muuten juoma jyrää tuoreen maun. Raikkaus myös taittaa kastikkeen majoneesin rasvaisuutta. Kokeile espanjalaista La Liebre y la Tortuga Albariñoa 2012 (10,99 e).

Kevyt Zinfandel on kelpo ruokaviini

Kaalikääryleiden kanssa sopivat ehkä vähän yllättäen punaviinit, kuten malbec tai zinfandel. Zinfandelin maut käyvät hienosti karitsanjauhelihan, fetan ja tomaatin kanssa. Zinfandel on erittäin ruokaystävällinen viini, mutta muista viiniä valittaessa ottaa suhteellisen kevyt versio. Malbec toimii lihan kanssa loistavasti ja on yleensä hieman kevyempi, joten kaalikaan ei jää jalkoihin. Chileläisessä Montes Reserva Malbecissa 2012 (10,50 e) on kivasti mausteisuutta ja marjaisuutta, joten se toimii hienosti kokonaisuuden kanssa.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Lakritsinmakuinen lehtikaalisalaatti

Kaali-feta-karitsakääryleet

Uunikurpitsa

Omenakompotti ja sitrus-ranskankerma

Hyvää ruokahalua!

Viinisuositukset Terhi Oksanen-Alén, tuotekuvat Alko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla