Niin raikkaan näköistä, että jano tuli! Kuva: Panu Pälviä
Niin raikkaan näköistä, että jano tuli! Kuva: Panu Pälviä

Booli on helppo tapa tarjota virkistävät juotavat isollekin juhlaväelle. Tänä kesänä päivität perusboolin jännittäväksi esimerkiksi kurkulla, jäätelöpalloilla tai vihreällä teellä.

Villi sitruunasorbettibooli

Tälle kulholle tenavat eivät pääse vaan aikuiset saavat nautiskella jädensä rauhassa. Sitruunasorbettiboolin juju on sorbetti- tai jäätelöpallot jääpaloina! Tämä on myös sitrusten ystävän lempibooli: sitruunaa, appelsiinia ja iki-ihanaa limoncelloa! Pyörittele pallot jo edellisenä päivänä pakastimeen, jolloin ne päätyvät uiskentelemaan sitrusmereen mahdollisimman kylminä. Tämä booli pitää tosin nauttia pikaisesti!

Sitruunasorbettiboolin ohje löytyy täältä.

Punastelevan morsiamen booli mansikasta ja raparperista

Mansikka ja raparperi ovat alkukesän tehokaksikko, joka suloistuttaa tämän juhlavan boolin. Punastuneen morsiamen booli ei ole vain kesän nuorikkojen yksinoikeus vaan booli sopii kaikenlaisiin kesäjuhliin mainiosti. Syötävillä kukilla saat boolille herkän ilmeen.

Punastuvan morsiamen boolin ohje löytyy täältä.

Viileä ja valloittava kurkkubooli

Kurkku on nyt niin kuumaa, että vanha sanonta viileästä kurkusta saa jäädä unholaan. Kurkku antaa boolillekin ihanan raikkauden ja vehreyden. Tämän boolin hauska idea on jäädyttää jääpalat viinirypäleistä. Rypälejääpalat eivät laimenna boolia (ne ovat muuten herkkua myös sellaisenaan pakastimesta syötynä).

Kurkkuboolin ohjeen löydät tästä.

Pirteä mojito-jääteebooli

Kukapa ei voisi vastustaa juuri valmistettua mojitoa! Jotta kenenkään ei tarvitsisi toimia baarimikkona koko juhlien ajan, valmista jättimojito boolikulhoon. Vihreä tee antaa uuden säväyksen tuttuun mintun, limetin ja rommin makuun. Tämä on booli, joka hupenee hetkessä!

Mojito-jääteeboolin ohjeen löydät täältä.

Värikäs marjatarhanbooli

On aivan oikein ja ok nauttia myös perinteisemmästä pakastetuilla marjoilla jäähdytetystä boolista. Marjatarhanbooli sopii niin pihabileisiin kuin synttärijuhliinkin. Boolissa maistuvat ainakin raparperi, karpalo ja sitruksetkin. Marjat voit valita oman makusi mukaan.

Marjatarhanboolin ohjeen saat täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin