Edullista punkkua vai hyvän hinta-laatusuhteen samppanjaa? Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden 2015 parhaat viinit.

Punaviinit

1. Mehevä löytö Portugalista

Fonte do Beco 2013, 9,49 e

Sääntö, joka ei petä: parhaat kympin punaviinit löytyvät Alkon Portugali-hyllystä. Tämä mehukas, hintaisekseen luonteikkaan vivahteikas viini on tummien kirsikka-aromiensa ja sopivan kypsien tanniinien ansiosta oiva pari melkeinpä mille tahansa liharuoalle. (TT)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Upean mausteinen espanjalainen

Leo Martin Mencia, 9,99 e

Luoteis-Espanjan Bierzon alueen huippuviinit ovat saavuttaneet jo kulttistatuksen. ”Leo” on todella edullinen kurkistus alueen oman lajikkeen, Mencían maailmaan. Tummanpuhuvan, syvän hedelmäisen ja upean mausteisen viinin rinnalla viihtyvät riistalinturuoat sekä yrttimaustettu karitsan sisäfilee. (EA)

 

3. Vapaaherran bouillabaisse-punkku

Freiherr von Göler Spätburgunder Trocken 2011 14,93 e

Tarjosin elämäni ensimmäisen kerran saksalaista Spätburgunderia eli Pinot Noiria asiakkaalle vuonna 2003. Hän sanoi minua hulluksi. Onneksi asenteet ovat muuttuneet. Tämän hienon spätburgunderin mausteisuus ja punaisten marjojen raikkaat aromit ovat omiaan klassisen bouillabaisse-keiton kanssa. (SA)

4. Silkkiä ja samettia

Chapoutier Les Meysonniers 2012, 22,90 e

Kirsikoita, vadelmia, savua ja häivähdys orvokkia...ihanimmat viinit palkitsevat, ennen kuin olet maistanut siemaustakaan ja saavat toivomaan, että tuoksu olisi saatavilla parfyyminakin. Runsaan hedelmäinen, raikas ja tasapainoinen maku on vuorattu silkkisillä tanniineilla. Loistovalinta, kun pöydässä on lammaspaistia ja metsäsieniä tai haudutettua lihapataa. Toimii myös juustopöydässä. (SM)

 

Valkoviinit

5. Superhedelmäinen kalaviini

Mastroberardino NovaSerra Greco di Tufo 2014 18,61 e

Mastroberardino ansaitsee tunnustuksen työstään antiikinaikaisten paikallislajikkeiden elvyttäjänä. Superhedelmäisestä Fiano-rypäleestä valmistettu intensiivinen ja mineraalinen viini on tyylikäs kumppani béarnaisekastikkeen kanssa tarjottavalle grillatulle kalalle. (EA)

 

6. Mahtava blini- ja jouluriesling

Casa Marin Cartagena Riesling 2013, 15,38 e

Vapiskaa Saksa, Itävalta ja Alsace – luonteikkaita rieslingejä ostaan tehdä myös Chilessä. Sävykkään puolikuivan viinin leveää hedelmäisyyttä tasoittaa sitruksinen hapokkuus ja jälkimaun mineraalisuus. Nappivalinta blini- ja joulupöytään skandinaavisten kalaruokien seuraan. (TT)

7. Mineraalista ahvenen pariksi

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2013 17,28 e

Germaaniset eli saksalaiset ja itävaltalaiset viinit sopivat mielestäni upeasti suomalaisen ruoan pariksi. Tässä grüner veltlinerissä yhdistyvät raikkaan mineraalinen maku ja mausteinen aromimaailma. Parhaimmillaan hyvin viilennettynä ja hyvässä seurassa halstrattujen ahventen kanssa. (SA)

 

8. Elegantti chablis äyriäisille

Brocard Chablis Sainte Claire Organic 2014, 19,90 e

Miten tylsää olisikaan elämä ilman viinimaailman eleganttia, itsenäistä maailmannaista, chablista. Kuten tätä anteeksipyytelemättömän ryhdikästä ja hapokasta viiniä, jonka kepeä hedelmäisyys ja kieleltä poskiin asti leviävä kivinen mineraalisuus saa välittömästi ajattelemaan ruokaa. Etenkin pulleita simpukoita, makeita äyriäisiä tai voissa paistettuja ahvenia. (SM)

 

Kuohuviinit

9. Eettisesti tuotettuja kuplia

Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut, 13,94 e

Katalonialaisen viinilegendan Miguel Torresin chileläisen roseekuohun punaherukka-aromit herauttavat veden kielelle heti ensi siemauksella. Mainio tapasjuoma sopii myös juhlapöytään nautittavaksi läpi aterian. Ilahduttavinta on, on , että viini on tuotettu eettisesti País-nimisestä, melkein unohdetusta paikallisrypäleestä. (TT)

 

10. Vaihtoehto samppanjalle

Bellavista Cuvée Franciacorta Brut, 28,60 e

Samppanja ei ole koskaan huono vaihtoehto, mutta tyylikkäitä kuohuviinejä tehdään muuallakin, esimerkiksi Italian Franciacortassa. Raikas hapokkuus yhdistettynä pehmeän kermaisen runsaaseen suutuntumaan, päärynäiseen ja paahteiseen makuun tekee tästä viinistä tyylikkään aperitiivin ja juhlajuoman. (SM)

11. Juhlailoa isosta pullosta

Irroy Carte d'Or Brut magnum, 59,90 e/1,5 l

Vuoden paras samppanja on itseoikeutetusti ihanan juhlava ja riittoisa magnum, jonka hinta enemmän kuin kohdallaan. Pirteä, raikas ja tyylikkään kepeä juhlajuoma pikkupurtavien kanssa tarjottavaksi. (EA)

 

12. Kosmopoliitin nimikkosamppanja

Charles Heidsieck Réserve Brut, 49,90 e

Tässä samppanjaklassikossa ihastuttaa tarina. Charles Heidsieck eli ”Champagne Charlie” oli samppanjayrittäjä, keikari ja kosmopoliitti, joka joutui huikeisiin seikkailuihin myyntimatkoillaan 1800-luvun Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Hänen raikkaan paahteisessa nimikkosamppanjassaan on runsas ja pehmeä suutuntuma. Parhaimmillaan tunnelman kohottajana tai muikunmädin seurana. (SA)

Suositukset: Samuil Angelov, Essi Avellan, Sanna Maskulin ja Tuomas Tanttu. Tuotekuvat: Alko.

Juttu on julkaistu Glorian Ruoka & Viinin numerossa 7/2015.

Päivitetty 15.10.2015 klo 20.52: Virheellisille paikoille menneet pullokuvat korjattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla