Edullista punkkua vai hyvän hinta-laatusuhteen samppanjaa? Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden 2015 parhaat viinit.

Punaviinit

1. Mehevä löytö Portugalista

Fonte do Beco 2013, 9,49 e

Sääntö, joka ei petä: parhaat kympin punaviinit löytyvät Alkon Portugali-hyllystä. Tämä mehukas, hintaisekseen luonteikkaan vivahteikas viini on tummien kirsikka-aromiensa ja sopivan kypsien tanniinien ansiosta oiva pari melkeinpä mille tahansa liharuoalle. (TT)

 

2. Upean mausteinen espanjalainen

Leo Martin Mencia, 9,99 e

Luoteis-Espanjan Bierzon alueen huippuviinit ovat saavuttaneet jo kulttistatuksen. ”Leo” on todella edullinen kurkistus alueen oman lajikkeen, Mencían maailmaan. Tummanpuhuvan, syvän hedelmäisen ja upean mausteisen viinin rinnalla viihtyvät riistalinturuoat sekä yrttimaustettu karitsan sisäfilee. (EA)

 

3. Vapaaherran bouillabaisse-punkku

Freiherr von Göler Spätburgunder Trocken 2011 14,93 e

Tarjosin elämäni ensimmäisen kerran saksalaista Spätburgunderia eli Pinot Noiria asiakkaalle vuonna 2003. Hän sanoi minua hulluksi. Onneksi asenteet ovat muuttuneet. Tämän hienon spätburgunderin mausteisuus ja punaisten marjojen raikkaat aromit ovat omiaan klassisen bouillabaisse-keiton kanssa. (SA)

4. Silkkiä ja samettia

Chapoutier Les Meysonniers 2012, 22,90 e

Kirsikoita, vadelmia, savua ja häivähdys orvokkia...ihanimmat viinit palkitsevat, ennen kuin olet maistanut siemaustakaan ja saavat toivomaan, että tuoksu olisi saatavilla parfyyminakin. Runsaan hedelmäinen, raikas ja tasapainoinen maku on vuorattu silkkisillä tanniineilla. Loistovalinta, kun pöydässä on lammaspaistia ja metsäsieniä tai haudutettua lihapataa. Toimii myös juustopöydässä. (SM)

 

Valkoviinit

5. Superhedelmäinen kalaviini

Mastroberardino NovaSerra Greco di Tufo 2014 18,61 e

Mastroberardino ansaitsee tunnustuksen työstään antiikinaikaisten paikallislajikkeiden elvyttäjänä. Superhedelmäisestä Fiano-rypäleestä valmistettu intensiivinen ja mineraalinen viini on tyylikäs kumppani béarnaisekastikkeen kanssa tarjottavalle grillatulle kalalle. (EA)

 

6. Mahtava blini- ja jouluriesling

Casa Marin Cartagena Riesling 2013, 15,38 e

Vapiskaa Saksa, Itävalta ja Alsace – luonteikkaita rieslingejä ostaan tehdä myös Chilessä. Sävykkään puolikuivan viinin leveää hedelmäisyyttä tasoittaa sitruksinen hapokkuus ja jälkimaun mineraalisuus. Nappivalinta blini- ja joulupöytään skandinaavisten kalaruokien seuraan. (TT)

7. Mineraalista ahvenen pariksi

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2013 17,28 e

Germaaniset eli saksalaiset ja itävaltalaiset viinit sopivat mielestäni upeasti suomalaisen ruoan pariksi. Tässä grüner veltlinerissä yhdistyvät raikkaan mineraalinen maku ja mausteinen aromimaailma. Parhaimmillaan hyvin viilennettynä ja hyvässä seurassa halstrattujen ahventen kanssa. (SA)

 

8. Elegantti chablis äyriäisille

Brocard Chablis Sainte Claire Organic 2014, 19,90 e

Miten tylsää olisikaan elämä ilman viinimaailman eleganttia, itsenäistä maailmannaista, chablista. Kuten tätä anteeksipyytelemättömän ryhdikästä ja hapokasta viiniä, jonka kepeä hedelmäisyys ja kieleltä poskiin asti leviävä kivinen mineraalisuus saa välittömästi ajattelemaan ruokaa. Etenkin pulleita simpukoita, makeita äyriäisiä tai voissa paistettuja ahvenia. (SM)

 

Kuohuviinit

9. Eettisesti tuotettuja kuplia

Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut, 13,94 e

Katalonialaisen viinilegendan Miguel Torresin chileläisen roseekuohun punaherukka-aromit herauttavat veden kielelle heti ensi siemauksella. Mainio tapasjuoma sopii myös juhlapöytään nautittavaksi läpi aterian. Ilahduttavinta on, on , että viini on tuotettu eettisesti País-nimisestä, melkein unohdetusta paikallisrypäleestä. (TT)

 

10. Vaihtoehto samppanjalle

Bellavista Cuvée Franciacorta Brut, 28,60 e

Samppanja ei ole koskaan huono vaihtoehto, mutta tyylikkäitä kuohuviinejä tehdään muuallakin, esimerkiksi Italian Franciacortassa. Raikas hapokkuus yhdistettynä pehmeän kermaisen runsaaseen suutuntumaan, päärynäiseen ja paahteiseen makuun tekee tästä viinistä tyylikkään aperitiivin ja juhlajuoman. (SM)

11. Juhlailoa isosta pullosta

Irroy Carte d'Or Brut magnum, 59,90 e/1,5 l

Vuoden paras samppanja on itseoikeutetusti ihanan juhlava ja riittoisa magnum, jonka hinta enemmän kuin kohdallaan. Pirteä, raikas ja tyylikkään kepeä juhlajuoma pikkupurtavien kanssa tarjottavaksi. (EA)

 

12. Kosmopoliitin nimikkosamppanja

Charles Heidsieck Réserve Brut, 49,90 e

Tässä samppanjaklassikossa ihastuttaa tarina. Charles Heidsieck eli ”Champagne Charlie” oli samppanjayrittäjä, keikari ja kosmopoliitti, joka joutui huikeisiin seikkailuihin myyntimatkoillaan 1800-luvun Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Hänen raikkaan paahteisessa nimikkosamppanjassaan on runsas ja pehmeä suutuntuma. Parhaimmillaan tunnelman kohottajana tai muikunmädin seurana. (SA)

Suositukset: Samuil Angelov, Essi Avellan, Sanna Maskulin ja Tuomas Tanttu. Tuotekuvat: Alko.

Juttu on julkaistu Glorian Ruoka & Viinin numerossa 7/2015.

Päivitetty 15.10.2015 klo 20.52: Virheellisille paikoille menneet pullokuvat korjattu.

Loistavat lammaspunkut, ihana parsaviini ja pashan paras kaveri. Valitsimme viiniseuralaiset pääsiäisen ja kevään klassikkoruuille. 

1. Paahtopaistille tai pariloidulle fileelle

Kun karitsanfilee tai paahtopaisti kypsennetään mediumiksi ja pintaan paahdetaan parilapannussa tai grillissä savuiset raidat, viini saa olla täyteläinen ja mehukas. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) Argentiinasta on loistopari. Tiiviin täyteläinen maku on tumma, mustaherukkainen ja maukkaan pippurinen. Vivahteikas viini on upea löytö omassa hintaluokassaan. Tarjoa myös tumman riistan kanssa.

2. Kanalle ja lohelle

Mikäli valkoviiniä voi kutsua rotevaksi, portugalilainen Redoma Branco (18,99 e) on sellainen. Jo ensikulauksella viini tuntuu suussa leveältä. Makujen kerroksissa on kypsää omenaa ja sitrusta sekä persikkaa ja pähkinää. Jämäkkyydestään huolimatta kokonaisuus on vivahteikkaan raikas ja eloisa. Runsautensa ja paahteisuutensa vuoksi viini on omiaan, kun sen kanssa herkutellaan maalaiskanalla, possunfileellä tai lohikaloilla.

3. Kahvilampaalle x 2

Jos pidät mutkattomista punaviineistä, joissa on aavistus suklaisuutta, kokeile portugalilaista Alexandre Relvas Merinoa (12,40 e). Uutuuspunkku tulee Portugalin Alentejosta Casa Relvasin viinitilalta. Se on kuin täsmätty kypsän, kahvilla valellun lammaspaistin kylkeen. Pehmeätanniininen, tumman marjaisa ja hieman pippurinen luomuviini on saanut nimensä merinolampaista, jotka laiduntavat viinitilalla.

Toinen vaihtoehto perinteisen kahvilla maustetun lampaanpaistin palanpainikkeeksi on Espanjan Riojasta tuleva roteva Muga Reserva (18,98 e), jonka mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee kahvikastikkeen makua. Hyvä valinta myös riistalle tai porolle.

4. Parsalle ja paistetulle kuhalle

Alkon tuoreiden erikoiserien myötä Suomeen rantautui vihdoin valikoima ultraluomuja alkuviinejä. Ihanimpiin tuttavuuksiin kuuluu itävaltalainen grüner veltliner Jurtschitsch Belle Naturelle (19,98 e). Viini on vähän kuin etikettinsä: ihana tuulahdus kesäistä kamomillaniittyä. Tuoksussa on jännittävää kukkaisuutta, ja hedemäisessä maussa on uskomattoman vivahteikas sekoitus mehukasta persikkaa, sitrussorbettia ja kypsää melonia, raikkaan hapokkuuden saattelemana. Ruokapöydässä viini loistaa etenkin paahdettujen parsojen ja paistetun kuhan seurassa, mutta se on myös herkullinen nautiskelujuoma ihan sellaisenaan. Viini on suodattamaton.

5. Pashalle

Pashan lempeän runsas makukirjo yhdistelee makeaa ja kirpeää: rahkaa, vaniljaa, sitruksia tai kuivattuja hedelmiä ja rusinaa. Sitä täydentämään käy hienosti itävaltalainen Kracher Cuvée Beerenauslese 2015 (19,98 e / 0,375 l). Se on hyvin makea viini, jota tasapainottaa raikas hapokkuus. Ensi siemaus tuo suuhun hunajaa, aprikoosia ja mandariinia. Jälkimaussa tuntuvat persikka ja ananas. Tarjoa myös hedelmillä rikastetun valkosuklaakakun ja vaniljaisen panna cottan kanssa.

 

Alko on pääsiäisenä 2018 auki seuraavasti: kiirastorstaina to 29.3. avoinna klo 9–21, pitkäperjantaina 30.3. kiinni ja pääsiäislauantaina 31.3. auki taas klo 9–18.

Viinisuositukset: Tuomas Tanttu ja Sanna Maskulin

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.