Vasemmalta lukien Steininger Riesling, Cefalicchio Rosso, Dona Ermelinda, Louis Max Beaucharme Chardonnay, La Ciboise ja Mastroberardino Fiano di Avellino. Kuvat: Alko.
Vasemmalta lukien Steininger Riesling, Cefalicchio Rosso, Dona Ermelinda, Louis Max Beaucharme Chardonnay, La Ciboise ja Mastroberardino Fiano di Avellino. Kuvat: Alko.

Glorian Ruoka & Viinin viiniasiantuntijat valitsivat kuusi takuuvarmaa ostosta alle 15 euron hintaluokassa.

Terhi Oksanen-Alén, Glorian Ruoka & Viinin sommelier ja Savoyn ravintolapäällikkö:

Loistava hinta-laatusuhde

Steininger Riesling 2013, 12,58 e

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kun maistoin tätä viiniä ensimmäisen kerran, yllätyin sen loistavasta hinta-laatusuhteesta. Riesling tulee Itävallasta, Kamptalin alueelta. Tuoksussa on mukavasti hedelmäisyyttä ja jopa pippurisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miellyttävän pirteä hapokkuus tekee viinistä monikäyttöisen. Oma suosikkiruokani sen kanssa on merimiehen vaimon simpukat, ja tämä viini sopii myös paahdettujen juuresten kanssa. Rieslingiä voi kaataa myös seurusteluviiniksi, sillä siitä löytyy sopivasti makuelementtejä ilman ruokaakin.”

Metsän maku pullossa

Cefalicchio Rosso 2010, 14,83 e

”Ikuinen ikäväni Italiaan helpottaa tämän pullon äärellä. Arki-iltoihin sopiva punaviini tulee biodynaamiselta tilalta. Maussa on kirsikkaisuutta ja mukavasti napakkuutta. Siitä löytyy myös kiinnostavia mausteita ja jopa nahkaa. Jälkimaussa on hieman taateleita.

Viinistä tulee mieleen syksyinen metsä, jossa pakkanen on jo käynyt. Siksi se sopiikin loistavasti vahvojen sieniruokien, linssisen makkarapadan tai tumman bresaola-leikkeleen kanssa. Jos on mahdollista, dekantoi viini tunti ennen tarjoamista.”

 

Tuomas Tanttu, Glorian Ruoka & Viinin viinitoimittaja:

Lihan ystävän löytö

Dona Ermelinda 2011, 9,30 e

”’Olen kahden A:n loukussa, Alsacen ja Australian.’ Tähän tapaan paketoin viime vuonna suosikkiviinialueeni. Mutta mieli voi muuttua: nykyään kirjaimeni ovat P ja A. Vaihdoin nimittäin Australian Portugaliksi.

Euroopan läntisimmän kolkan viineissä ihastuttavat luonteikkuus, kiinnostavat alkuperäisrypäleet sekä eleganssin ja maanläheisyyden tasapaino. Kaikkein parasta on luultavasti koko viinimaailman tämän hetken paras hinta-laatusuhde.

Tämä lempeän tummasävyinen ja marjaisa punainen on mainio yleispunaviini, joka istuu mainiosti liki kaikkien liharuokien seuraan.”

Lempeä burgundilainen

Louis Max Beaucharme Chardonnay 2013, 12,98 e

”Kun uuden maailman viinit aikoinaan ilmestyivät Alkon hyllyille, rupesi tuttava- piirissäni yleistymään mielipide: ’En pidä ranskalaisista viineistä.’ Kummaa porukkaa. Ranska kun on viinimaana niin vaihteleva ja monimuotoinen, että tarjontaan paneutumiseen ei yksi elämä riitä.

Ranskalaisissa viineissä minuun vetoavat persoonallisuus, vivahteikkuus ja runsaus, jota on myös keveimmissä viineissä. Kaikki nuo piirteet yhdistyvät hienosti tässä lempeässä burgundilaisessa chardonnayssa, jonka pariksi valitsen mieluusti runsaita kalaruokia ja aavistuksen mausteisia äyriäisiä ja simpukoita.”

 

Essi Avellan, master of wine:

Pehmeä punainen

La Ciboise 2012, 10,99 e

”Rhônessa sijaitsevan viinialueen Côteaux du Tricastinin maine sai kolauksen muutama vuosi sitten. Tricastinin ydinvoimalassa sattui uraanivuoto, alue päätyi otsikoihin, ja viinienkin maine kärsi. Alue kiirehti vaihtamaan nimensä Grignan-les-Adhémariksi, jotta viininjuojat ympäri maailman eivät yhdistäisi viiniä ydinvoimalaan.

Vuosikerrasta 2010 käytössä ollut uusi nimi tuntuu kaupalliselta itsemurhalta, sillä samalla katosi osa alueen historiasta. Toivottavasti hinta-laatusuhteeltaan loistava punaviini, M. Chapoutierin tuottama La Ciboise ei kärsi kohusta.

Tämä pehmeän mausteinen, kevyehkö punaviini on herkullinen valinta syksyn riistaruuille ja padoille.”

Vuoden persoona

Mastroberardino Fiano di Avellino 2013, 14,88 e

”Jo aivan viiniurani alkuvuosina koin herätyksen Italian Campanian alueen valkoviineihin. Vesuviuksen rinteillä kasvaneista rypäleistä tehdyt viinit erottuvat muista mineraalisuudessaan ja raikkaudessaan, ja viineissä on hurjasti persoonaa. Erityisesti Fiano-lajikkeessa on ’sitä jotakin’.

Elokuun lopussa saimme Alkoon varsinaisen klassikkotuottajan intensiivisen ja monisävyisen Fiano di Avellinon. Tuottaja Mastroberardino tekee viinejä jo kymmenennessä sukupolvessa. Valkoviini on ihastuttava, kuiva ja runsas, ja maussa riittää potkua jopa vaalealle lihalle, kuten saltimbocca alla romanalle.”

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät tämän linkin takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla