Vasemmalta lukien Steininger Riesling, Cefalicchio Rosso, Dona Ermelinda, Louis Max Beaucharme Chardonnay, La Ciboise ja Mastroberardino Fiano di Avellino. Kuvat: Alko.
Vasemmalta lukien Steininger Riesling, Cefalicchio Rosso, Dona Ermelinda, Louis Max Beaucharme Chardonnay, La Ciboise ja Mastroberardino Fiano di Avellino. Kuvat: Alko.

Glorian Ruoka & Viinin viiniasiantuntijat valitsivat kuusi takuuvarmaa ostosta alle 15 euron hintaluokassa.

Terhi Oksanen-Alén, Glorian Ruoka & Viinin sommelier ja Savoyn ravintolapäällikkö:

Loistava hinta-laatusuhde

Steininger Riesling 2013, 12,58 e

”Kun maistoin tätä viiniä ensimmäisen kerran, yllätyin sen loistavasta hinta-laatusuhteesta. Riesling tulee Itävallasta, Kamptalin alueelta. Tuoksussa on mukavasti hedelmäisyyttä ja jopa pippurisuutta.

Miellyttävän pirteä hapokkuus tekee viinistä monikäyttöisen. Oma suosikkiruokani sen kanssa on merimiehen vaimon simpukat, ja tämä viini sopii myös paahdettujen juuresten kanssa. Rieslingiä voi kaataa myös seurusteluviiniksi, sillä siitä löytyy sopivasti makuelementtejä ilman ruokaakin.”

Metsän maku pullossa

Cefalicchio Rosso 2010, 14,83 e

”Ikuinen ikäväni Italiaan helpottaa tämän pullon äärellä. Arki-iltoihin sopiva punaviini tulee biodynaamiselta tilalta. Maussa on kirsikkaisuutta ja mukavasti napakkuutta. Siitä löytyy myös kiinnostavia mausteita ja jopa nahkaa. Jälkimaussa on hieman taateleita.

Viinistä tulee mieleen syksyinen metsä, jossa pakkanen on jo käynyt. Siksi se sopiikin loistavasti vahvojen sieniruokien, linssisen makkarapadan tai tumman bresaola-leikkeleen kanssa. Jos on mahdollista, dekantoi viini tunti ennen tarjoamista.”

 

Tuomas Tanttu, Glorian Ruoka & Viinin viinitoimittaja:

Lihan ystävän löytö

Dona Ermelinda 2011, 9,30 e

”’Olen kahden A:n loukussa, Alsacen ja Australian.’ Tähän tapaan paketoin viime vuonna suosikkiviinialueeni. Mutta mieli voi muuttua: nykyään kirjaimeni ovat P ja A. Vaihdoin nimittäin Australian Portugaliksi.

Euroopan läntisimmän kolkan viineissä ihastuttavat luonteikkuus, kiinnostavat alkuperäisrypäleet sekä eleganssin ja maanläheisyyden tasapaino. Kaikkein parasta on luultavasti koko viinimaailman tämän hetken paras hinta-laatusuhde.

Tämä lempeän tummasävyinen ja marjaisa punainen on mainio yleispunaviini, joka istuu mainiosti liki kaikkien liharuokien seuraan.”

Lempeä burgundilainen

Louis Max Beaucharme Chardonnay 2013, 12,98 e

”Kun uuden maailman viinit aikoinaan ilmestyivät Alkon hyllyille, rupesi tuttava- piirissäni yleistymään mielipide: ’En pidä ranskalaisista viineistä.’ Kummaa porukkaa. Ranska kun on viinimaana niin vaihteleva ja monimuotoinen, että tarjontaan paneutumiseen ei yksi elämä riitä.

Ranskalaisissa viineissä minuun vetoavat persoonallisuus, vivahteikkuus ja runsaus, jota on myös keveimmissä viineissä. Kaikki nuo piirteet yhdistyvät hienosti tässä lempeässä burgundilaisessa chardonnayssa, jonka pariksi valitsen mieluusti runsaita kalaruokia ja aavistuksen mausteisia äyriäisiä ja simpukoita.”

 

Essi Avellan, master of wine:

Pehmeä punainen

La Ciboise 2012, 10,99 e

”Rhônessa sijaitsevan viinialueen Côteaux du Tricastinin maine sai kolauksen muutama vuosi sitten. Tricastinin ydinvoimalassa sattui uraanivuoto, alue päätyi otsikoihin, ja viinienkin maine kärsi. Alue kiirehti vaihtamaan nimensä Grignan-les-Adhémariksi, jotta viininjuojat ympäri maailman eivät yhdistäisi viiniä ydinvoimalaan.

Vuosikerrasta 2010 käytössä ollut uusi nimi tuntuu kaupalliselta itsemurhalta, sillä samalla katosi osa alueen historiasta. Toivottavasti hinta-laatusuhteeltaan loistava punaviini, M. Chapoutierin tuottama La Ciboise ei kärsi kohusta.

Tämä pehmeän mausteinen, kevyehkö punaviini on herkullinen valinta syksyn riistaruuille ja padoille.”

Vuoden persoona

Mastroberardino Fiano di Avellino 2013, 14,88 e

”Jo aivan viiniurani alkuvuosina koin herätyksen Italian Campanian alueen valkoviineihin. Vesuviuksen rinteillä kasvaneista rypäleistä tehdyt viinit erottuvat muista mineraalisuudessaan ja raikkaudessaan, ja viineissä on hurjasti persoonaa. Erityisesti Fiano-lajikkeessa on ’sitä jotakin’.

Elokuun lopussa saimme Alkoon varsinaisen klassikkotuottajan intensiivisen ja monisävyisen Fiano di Avellinon. Tuottaja Mastroberardino tekee viinejä jo kymmenennessä sukupolvessa. Valkoviini on ihastuttava, kuiva ja runsas, ja maussa riittää potkua jopa vaalealle lihalle, kuten saltimbocca alla romanalle.”

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät tämän linkin takaa.

Loistavat lammaspunkut, ihana parsaviini ja pashan paras kaveri. Valitsimme viiniseuralaiset pääsiäisen ja kevään klassikkoruuille. 

1. Paahtopaistille tai pariloidulle fileelle

Kun karitsanfilee tai paahtopaisti kypsennetään mediumiksi ja pintaan paahdetaan parilapannussa tai grillissä savuiset raidat, viini saa olla täyteläinen ja mehukas. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) Argentiinasta on loistopari. Tiiviin täyteläinen maku on tumma, mustaherukkainen ja maukkaan pippurinen. Vivahteikas viini on upea löytö omassa hintaluokassaan. Tarjoa myös tumman riistan kanssa.

2. Kanalle ja lohelle

Mikäli valkoviiniä voi kutsua rotevaksi, portugalilainen Redoma Branco (18,99 e) on sellainen. Jo ensikulauksella viini tuntuu suussa leveältä. Makujen kerroksissa on kypsää omenaa ja sitrusta sekä persikkaa ja pähkinää. Jämäkkyydestään huolimatta kokonaisuus on vivahteikkaan raikas ja eloisa. Runsautensa ja paahteisuutensa vuoksi viini on omiaan, kun sen kanssa herkutellaan maalaiskanalla, possunfileellä tai lohikaloilla.

3. Kahvilampaalle x 2

Jos pidät mutkattomista punaviineistä, joissa on aavistus suklaisuutta, kokeile portugalilaista Alexandre Relvas Merinoa (12,40 e). Uutuuspunkku tulee Portugalin Alentejosta Casa Relvasin viinitilalta. Se on kuin täsmätty kypsän, kahvilla valellun lammaspaistin kylkeen. Pehmeätanniininen, tumman marjaisa ja hieman pippurinen luomuviini on saanut nimensä merinolampaista, jotka laiduntavat viinitilalla.

Toinen vaihtoehto perinteisen kahvilla maustetun lampaanpaistin palanpainikkeeksi on Espanjan Riojasta tuleva roteva Muga Reserva (18,98 e), jonka mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee kahvikastikkeen makua. Hyvä valinta myös riistalle tai porolle.

4. Parsalle ja paistetulle kuhalle

Alkon tuoreiden erikoiserien myötä Suomeen rantautui vihdoin valikoima ultraluomuja alkuviinejä. Ihanimpiin tuttavuuksiin kuuluu itävaltalainen grüner veltliner Jurtschitsch Belle Naturelle (19,98 e). Viini on vähän kuin etikettinsä: ihana tuulahdus kesäistä kamomillaniittyä. Tuoksussa on jännittävää kukkaisuutta, ja hedemäisessä maussa on uskomattoman vivahteikas sekoitus mehukasta persikkaa, sitrussorbettia ja kypsää melonia, raikkaan hapokkuuden saattelemana. Ruokapöydässä viini loistaa etenkin paahdettujen parsojen ja paistetun kuhan seurassa, mutta se on myös herkullinen nautiskelujuoma ihan sellaisenaan. Viini on suodattamaton.

5. Pashalle

Pashan lempeän runsas makukirjo yhdistelee makeaa ja kirpeää: rahkaa, vaniljaa, sitruksia tai kuivattuja hedelmiä ja rusinaa. Sitä täydentämään käy hienosti itävaltalainen Kracher Cuvée Beerenauslese 2015 (19,98 e / 0,375 l). Se on hyvin makea viini, jota tasapainottaa raikas hapokkuus. Ensi siemaus tuo suuhun hunajaa, aprikoosia ja mandariinia. Jälkimaussa tuntuvat persikka ja ananas. Tarjoa myös hedelmillä rikastetun valkosuklaakakun ja vaniljaisen panna cottan kanssa.

 

Alko on pääsiäisenä 2018 auki seuraavasti: kiirastorstaina to 29.3. avoinna klo 9–21, pitkäperjantaina 30.3. kiinni ja pääsiäislauantaina 31.3. auki taas klo 9–18.

Viinisuositukset: Tuomas Tanttu ja Sanna Maskulin

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.