Vaahto kuohuu heinäkuun lopussa Helsingissä. Kuva: Istockphoto.
Vaahto kuohuu heinäkuun lopussa Helsingissä. Kuva: Istockphoto.

Suuret oluet – pienet panimot -olutfestivaaleilla voi maistella yli sataa erilaista tuotetta.

Helsingin Suuret oluet – Pienet panimot -olutfestivaaliin on osallistumassa ennakkotietojen mukaan 20 panimoa. Maisteltavia tuotteita on noin 150. Oluiden lisäksi tapahtumassa voi maistella muun muassa sahteja, siidereitä, lonkeroita, virvoitusjuomia ja tisleitä.

Samaan aikaan pienpanimotapahtuman kanssa Helsingissä järjestetään myös Valtakunnalliset Olutharrastuspäivät. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu esimerkiksi keskustelutilaisuuksia, olutravintolakierroksia ja olutharrastuksen – esimerkiksi olutaiheisten keräilijöiden – esittelytilaisuuksia.

Olutkinkereiden lisäksi Olutverkko on pannut pystyyn kansanäänestyksen vuoden 2014 maukkaimmasta kesäoluesta. Äänestykseen voi osallistua Olutverkon nettisivuilla. Samoilta sivuilta löytyy listaus pienpanimofestivaaliin osallistuvista panimoista sekä Olutharrastuspäivien ohjelma.

Suuret oluet – Pienet panimot järjestetään Helsingin Rautatientorilla 24.–26. heinäkuuta.

Valtakunnalliset Olutpäivät Helsingissä 23.–27. heinäkuuta.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017