Tumma olut on loppuvuoden juttu. Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Tumma olut on loppuvuoden juttu. Kuva: iStock

Olut on oiva kyytipoika joulun ruuille ja koko loppuvuoden tunnelmiin. Katso olutgurun viisi suositusta.

Olut sopii monenlaiseen tilanteeseen, ja kun valitset oluen oikein, juhlit ja nautit arjesta erinomaisten oluiden seurassa. Loppuvuoden juhlat ovat oluen kulta-aikaa ja nyt valitaan tummia oluita. Glorian ruoka & viinin olutguru Mikko Salmi maistoi loppuvuoden uutuuksia ja valitsi joulunodottajan suosikkioluet:

Juustojen kyytipoika

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten tylsältä joulu tuntuisikaan ilman muhkeaa juustotarjotinta. Sen kylkeen, erityisesti kovien juustojen kaveriksi, sopii maltillisesti katkeroitu rukiinen Stallhagen Brewdolf the Reinbeer 6%, 3,53 e/0,33 l. Juoman sitruksinen tuoksu tulee jenkkiläisestä humalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Pöydässä hirveä

Jos metsänjumala on suonut joulupöytääsi riistaa, avaa juomaksi yönmusta Mufloni Talviporter, 6%, 3,70 e/0,33 l. Pitkän linjan panimo-osaamista todistava suklainen olut on todella paahteinen ja humalainen. Ja mikä parasta, juoman upea maku viipyy suussa pitkään.

 

Jälkiruoka lasissa

Kun vatsa on täysi ja takassa palaa tuli, kaivetaan isoperäiset konjakkilasit esiin ja nautitaan jälkiruuaksi Malmgård Tammiportteria, 6,6%, 4,58 e/0,5 l. Niin tekee varmaan myös kreivi Creutz, jonka tiluksilla huippulaatuinen portteri valmistetaan.

 

Jotta uni tulisi

Yömyssyn tehtävät hoitaa hurjasti hehkutettu Huvila Arctic Circle Ale, 7,3%, 5,14 e/0,5 l. Se on katajainen ja rukiinen kaamosajan herkku - kuin täyteläinen tiivistys arktisen alueen mauista. Anna juoman lämmetä rauhassa, jotta sen maut avautuvat kunnolla.

 

Joulun yleisolut

Miltä maistuvat Linnaisten kartanon lainehtivat viljavainiot? Voit tarkistaa sen jouluoluesta, jonka Koff pisti pellolta pulloon. Kuudennessa polvessa mallasohraa viljelevä isäntä Christian Stjernvall hallitsee 500 hehtaarin peltoja, jotka valittiin jouluoluen lähtöpisteeksi. Niillä kasvavan mallasohran lajike on nimeltään Harbinger, ja se on yksi alle kymmenestä Suomessa kasvavasta mallasohrasta. Pohjoisimmat ”olutpellot” lainehtivat Suomessa Tampereen paikkeilla. Sinebrychoff Jouluolut 6%, 1,98 e/0,33 l on kotimainen jouluklassikko jo vuodesta 1987. Siitä löytyy myös miedompi 4,6%:n versio. Miellyttävän tasapainoisuutensa ja raikkautensa vuoksi pehmeä ja keskitäyteläinen olut sopii jouluisen aterian yleisolueksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla