Olutguru Mikko Salmi nosti nämä oluet vuoden parhaiksi.
Olutguru Mikko Salmi nosti nämä oluet vuoden parhaiksi.

Glorian Ruoka & Viinin olutkirjoittaja Mikko Salmi nimesi suosikkinsa vuoden parhaiksi oluiksi.

Täydellinen saunaolut

Olvi Sandels Vehnä, 2,80 e/0,5 l

”Porovedeltä kuului kesän korvilla jänniä: iisalmelainen vehnäolut!

Olemme nykyään tottuneet niin valtaviin olutsortimentteihin, että emme välttämättä edes käsitä, että kyseessä on isolle panimolle haaste jo teknisestikin, koska panimon laitteet on suunniteltu lagerin panoon, eikä vehnäolutperinnettä Suomessa juuri ole ollut. Hatunnosto siitä.

Aikana, kun monet oluet ovat yltiöhumaloituja ja ne ammentavat ideansa Jenkkilästä, saunan päälle on helpottavaa siemailla tasapainoinen, kepeä kotimainen vehnäolut. Ja vehnä kun on tuoreena parasta, suosin suodattamatonta suomalaista.”

Burgerin raikas pari

Saimaa Brewer’s Special American Red Ale, 2,69 e/0,33 l

”Pakkaus on monelle puoli olutta – mutta onneksi ei puoli litraa. Pieni tölkki, siinäpä mainio annosmäärä. Meripihkan värinen Red Ale ilahduttaa tasapainoisuudellaan ja raikkaalla viinimarjan maullaan. Rouhean burgerin tai mehevän lihakimpaleen seuraan oluesta saa kelpo kaverin. Voisiko tämä olla jopa maitokauppaoluiden seuraava hitti?

Saimaan Juomatehdas on uudistunut onnistuneesti ja löytänyt visionsa. Tölkistä luettava tuoteinformaatio miellyttänee olutharrastajia ja opettanee uusia oluenystäviä. Tätä arvostan.”

Klassikko jälkiruuille

Chimay Blue, 4,39 e/0,33 l

”Oluttrendejä tulee ja menee. Kourallinen klassikoita pysyy, ja moni niistä tulee Belgiasta. Kypsiä hedelmiä, suklaata, banaania, mausteita ja moniulotteisuutta, missään liioittelematta. Chimay Blue on jälkiruokaolut parhaimmillaan: makeutta ja pientä alkoholin lämpöä, jotka kestävät kermaiset ja kylmätkin jälkiruuat, tumman suklaan...

Kiersin 90-luvulla belgialaisia panimoita ja opin hurjasti. Mieleeni jäi eräs iäkäs mies, joka harjasi käymistankkeja. Panimolegenda, sain sittemmin kuulla, ja tälle yhä hymyilen harja kourassa tankkien parissa hikoillessani. Puhdas tankki, hyvä olut.”

Vuoden parhaat oluet nimesi Mikko Salmi, olutkirjoittaja, -kouluttaja ja oluenpanija.

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät tämän linkin takaa.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017