Joulu voi olla sekä valkoinen että maltainen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä.</span>
Joulu voi olla sekä valkoinen että maltainen. Kuva: Panu Pälviä.

Glorian Ruoka & Viinin olutguru Mikko Salmi maistoi täsmäoluet, joilla saat joulupöydästäsi entistä koreamman, oli tarjolla sitten kalaa, kinkkua tai kalkkunaa – suklaakonvehteja ja yömyssyä unohtamatta.

Vehnää lipeäkalalle

Lipeäkalalle ja mädille sipuleineen sopii luontevasti kirpeähkön hedelmäinen ja keskitäyteläinen vehnäolut. Sellainen on kivenheiton päässä Havis Amandan patsaasta pantu Bryggeri Weizen, 4,95 e/0,33 l, jota aidompaa saksalaistyyppistä vehnäolutta saa hakea.

Hedelmäistä chilisilakoille

Vehnä on pehmeän hedelmäisyytensä mutta myös makeutensa takia hyvä valinta maustesilakoille. Reippaasti chilillä maustetut silakat sekä sinappi- ja currysilakat ansaitsevat tuhdin vehnäoluen, kuten kinuskinruskean Prykmestar Wehnäbockin, 4,19 e/0,5 l, joka on pari pykälää täyteläisempi kuin muut vehnäoluet. Sopii myös jättikatkaravuille valkosipuliöljyssä.

Paahdetta mätitoastille

Mätitoastin, lohileipien tai sillitartarilla täytettyjen ruisnappien kanssa kannattaa maltaisuutta viedä aavistuksen tummemmaksi. Kuvioihin astuu hennon paahteinen Sinebrychoff Jouluolut, 1,98 e/0,33 l.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pilsiä graavikalalle

Aterian aloituksena ryhdikkyys ja raikkaus ovat valttia. Prykmestar Luomu Pils, 4,14 e/0,5 l, on oikeaoppisen rapsakka pils, joka toimii kevyenä mutta riittävän katkerana eli makuaistia virkistävänä yleisoluena kalapöydässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vahva valinta äyriäisille

Bock-tyyppiset lagerit ovat kalapöydän moniottelijoita, jos kaipaat vahvaa olutta. Niistä mikä tahansa kala- tai äyriäisruoka löytää ystävän. Kokeile suoraviivaista, sopivan maltaista Olvi Tuplapukkia, 2,36 e/0,33 l.

Yrttejä pateelle ja kalkkunalle

Kalkkunalle ja maksapateelle sopii meripihkankeltainen, hennon hedelmäinen ja yrttinen olut. Schremser Weihnachtsbräu, 4,15 e/0,5 l*, tulee perheomisteiselta itävaltalaispanimolta. Kokeile myös savulohen kanssa.

Talvilageria pääruuille

Pähkinäinen, kevyen havuinen ja harvinaisen tasapainoinen jenkkiolut Samuel Adams Winter Lager, 3,99 e/0,355 l*, johdattaa tyylikkäästi joulun pääruokien pariin.

Tervaista legendaa kinkulle

Kun kinkku kannetaan pöytään, oluessa saa olla runsautta paahdetuista maltaista. Mikäli savuisuus puhuttelee, on jälleen tilaisuus maistella tervaista legendaa, mahonginruskeaa ja täyteläistä saksalaista olutta, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockia, 3,99 e/0,5 l.

Lähiolutta kinkulle

Jos kinkun kanssa haluaa maistella kotimaista, keskitäyteläistä talviolutta, valitse kevyesti tervainen ja juuri sopivan maltainen Teerenpelin pienpanimon Pakkaspaavo, 3 e/0,33 l.

Lempeää laatikoille

Arvostetun lontoolaisen panimon Fuller’s Old Winter Alea, 4,19 e/0,5 l, on mukava nauttia läpi lämpimien jouluruokien. Sopiva humalointi toimii suolaisen kinkun kanssa, ja karamellimaltainen pehmeys käy mainiosti laatikoiden makeudelle.

Toffeista kalkkunalle

Kotimainen joulupöydän monitaituri maistuu kaikkien lämpimien ruokien kanssa kalkkunasta kinkkuun ja laatikoihin. Stadin Extra Special Bitter, 5,51 e/0,33 l, on keskitäyteläinen ja hedelmäinen ale, jossa maistuu toffee.

Espressoa suklaalle

Jouluna pukkaa konvehtirasioita, ja suklaan lomassa kannattaa siemailla erittäin täyteläistä, espresson ja lakritsin aromein höystettyä, pikimustaa Laitilan Kievari Imperiaali Stoutia, 5,65 e/0,33 l.

Yömyssy

Yömyssyn virkaa toimittaa äärimmäisen täyteläinen, banaanin ja luumun tuoksuinen Aventinus Weizen-Eisbock, 4,48 e/0,33 l*. Saksalainen olut saa korkean alkoholipitoisuutensa, kun valmis olut jäädytetään ja jäätynyt vesi erotetaan ja poistetaan oluesta.

*Tämä kausiolut on juuri saapunut kauppoihin eikä se ollut saatavilla kuvauksiin.

Suositukset antoi olutkirjoittaja Mikko Salmi.

Toimiiko oikeasti tuplapukki mikä on vahva olut kalan ja äyriäisten kanssa jotka yleensä ovat miedon makuisia ?!? Oletko guru oikeasti testannut nämä ruoka ja juoma yhdistelmät ? T:kotikokki

Sisältö jatkuu mainoksen alla