Grilli ja olut ne yhteen sopii. Kuva: iStock
Grilli ja olut ne yhteen sopii. Kuva: iStock

Grilliolut hakusessa? Glorian ruoka & viini kahlasi oluthyllyn puolestasi läpi ja valitsi parhaat makuparit kemuihin.

1. HIILLOKSEN ODOTTELUUN

Stallhagen Hefeweizen, 4,7%, 2,89 e/0,33 l.

Perinteisiä baijerilaisia vehnäoluita täyteläisempi, pyöreän pehmeä olut vaahtoaa ihanasti ja sammuttaa hiillosta odottelevan grillaajan janon. Tarjoa huikopalana vaikka graavikalaleipää, täytettyjä kananmunia tai kesäsalaattia.

2. HITTIJUOMA

Lervig Sour Suzy, 4%, 3,79 e/0,33 l.
Viiltävän raikas hapanolut on tämän kesän hitti. Simalta ja sitruunapommikarkeilta tuoksuva ja maultaan huikean kuiva norjalaisolut on taatusti erilainen janojuoma. Maistele esimerkiksi valkosipuli-sitruunasilakoiden tai manchegon kanssa.

3. PERSOONALLINEN IPA

MiLa Brew Puisto IPA, 4,6%, 3,79 e/0,33 l.

Löytyykö seurueesta IPA-tyyppi? Varaa kylmään helsinkiläisen mikropanimon raikkaan katkera olut ja yllätä ystäväsi jälkimaulla, jossa tuntuu lakritsi ja pihka. Kesyttää possunribsit ja tulisimmatkin wingsit, ja sopii myös chilillä maustetuille tiikeriravuille.

4. MAKKARAOLUT

 

To Øl Primal Pils, 6%, 3,99 e/0,33 l.

Kun grillissä tirisee lammasbraatwurst tai muu rasvainen makkara, juomalta vaaditaan päättäväistä katkeruutta ja maltaista muhkeutta. Tässä tanskalaisoluessa piisaa molempia.

5. BBQ:N KUMPPANI

Fuller’s London Porter, 5,4%, 3,99 e/0,5 l.

Grillissä kypsennetty, paahteisen makuinen liha kaipaa oluelta paahteisia aromeita – niitä tarjoaa verraton perinneportteri, jonka maussa leikittelevät makea mallas, suklaa ja jopa kahvi.

6. TÄSMÄPARI KASVISVARTAILLE

Bryggeri Golden Ale, 5,6%, 4,5 e/ 0,33 l.

Grillatut vegeburgerit ja kasvisvartaat maistuvat vielä paremmilta, kun ne saavat seuraansa raikasta ja pehmeän makeaa olutta. Katkeruus on tässä helsinkiläisen pienpanimon hedelmäisessä oluessa vain taustavoima.

7. UUSI VEHNÄ

Mathildedal Mathilda Vehnä, 4,5%, 3,95 e/0,33 l.

Pienen kyläpanimon vehnäolut komppaa sopivan happamuutensa takia loistavasti grillattuja kasviksia. Lagermaisen maltaisen juoman maussa on tuhdisti hedelmää.

Artikkeli on julkaistu aiemmin kokonaisuudessaan Glorian ruoka & viini -lehdessä ja sen on kirjoittanut Mikko Salmi. Kuvat: Alko ja valmistajat

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017