Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Kuva: iStock

Yllättävän mainio kinkkuviini ja se ihana punkku, josta pitävät mummot ja täditkin.

Kinkun kanssa halutaan usein punaviiniä pöytään. Joulupöydän maistuvin kinkkuviini on usein keskitäyteläinen ja raikkaan marjainen punaviini. Myös valkoviineistä ryhdikkäämmät chardonnayt käyvät vaalean possunlihan seuraan. Valitsimme 5 suosikkia:

1 LÖYTÖ!

Fog Head Reserve Pinot Noir 2013, 14,95 e.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raikas vaihtoehto kinkulle on Fog Head Reserve Pinot Noir 2013.  Tämä Kalifornian Monterreyssa valmistettu mehukas viini maistuu kypsiltä kirsikoilta ja vadelmilta. Vivahteikkaassa jälkimaussa on tammista mausteisuutta. Huom! raikkaasta hedelmäisyydestään huolimatta viini ei välttämättä kestä tulisemman sinapin seuraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 RAIKAS YLEISVIINI VAALEALLE LIHALLE

Chapoutier Belleruche Rouge 2014, 12,49 e.

Kinkulle ei kannata valita ärjyä punaviiniä, perinteiset pihviviinit ovat usein liian voimakkaita. Tässä laatutuottajan edullinen kinkkuviini Rhônesta. Mukavan raikas ja lempeän mausteinen punaviini, jossa on tasapainossa sekä hedelmäisyyttä että hapokkuutta. Viini on keskitäyteläinen, joten se ei jyrää liikaa ja kestää myös makeahkot laatikot ja lisukkeet. Kiva yleisviini, joka toimii hyvin myös kalkkunan ja kanan kanssa. Tai jos jouluperinteeseen kuuluu karjalanpaisti, tästä riittää seuraa sillekin.

3 YLLÄTTÄVÄN MAINIO KINKKUVIINI

Beaujolais-Villages Cuvée 3 Fleurs 2013, 12,55 e.

Ranskan Beaujolais saa monet ajattelemaan mehumaista beaujolais nouveauta. Se on hirveä väärinymmärrys. Beaujolais on osa Burgundia, ja viinialueena todellinen aarreaitta. Sitä paitsi keskitäyteläiset, raikkaat viinit sopivat suomalaiseen ruokapöytään usein paremmin kuin tuhdit ja hilloiset punaviinit. Alkossa on muutamiakin Beaujolais’n herkkuja, kuten perinteikkään laatutuottajan, Georges Duboeufin eloisa, mukavan mausteinen ja karpaloinen punaviini. Mainio kinkkuviini ja toimii myös pateiden, leikkeleiden ja kanan seurassa.

4 HELPPO JUODA ILMAN RUOKAAKIN

Les Carabenes Pinot Noir 2014, 10,98 e.

Hyvä pinot noir maksaa aina vähän enemmän kuin se edullisin kyykkyviini. Mutta poikkeuksiakin on, kuten tämä kelpo löytä Ranskan Languedoc-Roussilonista. Nekin, jotka eivät yleensä niin viinistä välitä, pitävät tästä. Mummot ja tädit myös. Pinot noirista tuttu kirsikka erottuu, mutta muuten jopa lämmin ja lempeän suklainen. Onneksi hapokkuuttakin löytyy hedelmäisyyttä tasapainottamaan. Kannattaa viilentää jääkaapissa pikku hetki ennen tarjoilua, ihan lämpimänä ei pääse oikeuksiinsa. Hieman viilennettynä toimii jopa lohen seurassa, ja muidenkin vaaleiden lihojen kanssa.

5 JOS PIDÄTKIN VALKOVIINISTÄ

Nimbus Single Vineyard Chardonnay 2013, 14,95 e.

Jos et ole punaviinin ystävä, valitse kinkulle hedelmäinen valkoviini, jossa on hieman tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja ryhtiä. Esimerkiksi tämän chardonnayn runsas hedelmäisyys, kypsä sitruksisuus ja paahteinen tammisuus istuvat paitsi kalapöytään myös kinkun seuraan, sillä loppujen lopuksi kinkku on miedon makuinen.

Katso myös Sopan suuren glögitestin voittajat täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla