Soppa365:n raati maisteli ja arvioi Alkon tämän vuoden glögivalikoiman. 23 joulujuoman joukosta löytyi yksi huippu, kaksi erinomaista ja monta hyvää glögiä. 

Kun ystävän luona saa käsiinsä mukillisen höyryävän kuumaa glögiä, se maistuu todennäköisesti ihanalta ja juuri oikeanlaiselta. Siksi on yllättävää, kuinka paljon eroja glögeistä löytyykään, kun niitä maistellaan useampia rinnakkain. Yhdessä juomassa maistuu joulu, toisesta taas tuntuu puuttuvan jotain.

Mikä oikein tekee glögistä hyvän? Ainakin silloin kun glögejä on maisteltavana monta, joukosta erottuvat juomat, jotka ovat maultaan tasapainoisia ja herkullisen mausteisia. Makeus tuntuu kuumennetussa joulujuomassa hyvältä, jos sitä ei ole ihan liikaa tai vastassa on riittävästi hapokkuutta, selkeää marjaisuutta tai viinillisyyttä. Alkoholillisille glögeille on eduksi, kun alkoholipitoisuus tuntuu sopivan juoman luonteeseen, eikä alkoholi kiilaa makujen edelle.

Soppa365:n vuotuisessa glögiraadissa testattiin tällä kertaa Alkon valikoimissa olevat alkoholipitoiset glögit, joita oli yhteensä 23. Yksi testissä ollut glögi sai raadilta täydet viisi tähteä. Juomaa kuvattiin tasapainoiseksi, mausteiseksi ja jopa raikkaaksi. Joukosta löytyi tämän huippuglögin lisäksi kaksi erinomaista ja seitsemän hyvää joulujuomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin testi tehtiin

Testiin hankittiin 23 Alkosta tällä hetkellä saatavilla olevaa alkoholipitoista glögiä. Mukaan ei otettu glöginmakuisia kuohujuomia, alkoholittomia eikä vähäalkoholillisia glögejä. Juomat lämmitettiin yksi kerrallaan höyryävän kuumaksi, minkä jälkeen ne arvioitiin välittömästi. Juomista tarkasteltiin ennen kaikkea tuoksua ja makua, mutta raati teki huomioita myös juomien väristä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glögejä oli arvioimassa viisihenkinen raati: Me Naisten ruokatoimittaja Krista Kupariharju sekä Katja Bäcksbacka, Emilia KolariKatja Nordlund ja Minja Rantavaara Helsingin Sanomien ja Soppa365:n ruokatoimituksesta. Juomien lämmityksestä vastasi Tiina Kyllönen Helsingin Sanomien toimituksesta.

Raati maistoi kaikki lämmitetyt glögit sokkona, antoi glögille tähdet yhdestä viiteen ja arvioi juomat sanallisesti. Lopuksi pisteet laskettiin yhteen. Glögit listattiin paremmuusjärjestykseen sekä pisteiden että kuvausten perusteella. Pakkauksesta saatavilla olevat tiedot (esim. alkoholi- ja sokeripitoisuus) kirjattiin ylös.

 

Näin luet arviota

Glögit on merkitty juttuun paremmuusjärjestyksessä. Jokaisen arvion yhteydestä löydät raadin antamat tähdet:

★★★★★ Huippu, ei jätä toivomisen varaa

★★★★ Erinomainen

★★★ Hyvä

★★ Kelvollinen

★ Ei maistunut

 

1. PARAS GLÖGI: Mukavasti mausteinen joulujuoma ★★★★★

Blossa Ekologisk Vinglögg, 9,18 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 10 %, sokeria 150 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Piparkakkuinen ja kanelinen, tasapainoinen glögi, jonka tuoksussa tuntuu metsänpohjaa ja havumaisuutta. Maku on aika raikas ollakseen mausteinen. Hyvä makeusaste. Maussa marjaisuutta, mausteisuus jää mukavasti suuhun. 

"Tätä voisi juoda suomalaisen mukin verran." "Jos tykkää piparkakuista, tykkää tästä." "Todella hyvä."

 

2. Neilikkainen vaalea glögi ★★★★

Blossa Ekologisk Vit Vinglögg, 9,18 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 10 %, sokeria 170 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Perushyvä, klassinen valkoviiniglögi, jonka maussa jälkiruokaviinimäisyyttä. Hyvät joulumausteet, maussa raikasta sitruksisuutta ja lopussa runsaasti neilikkaa. 

"Usko glögiin palautui." "Peukku on pystyssä tälle." 

 

3. Karpaloinen glühwein ★★★★

Bird's Tree Organic Glühwein, 8,99 € / 0,75 l. Weinkellerei Hechtsheim, valmistusmaa Saksa. Alkoholia 10 %, sokeria 90 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Kauniin punainen juoma, jonka tuoksu on mieto ja aavistuksen tunkkainen. Maussa kirpeitä marjoja, karpaloa ja puolukkaa. Tanniininen. Glögiksi raikas, ei liikaa makeutta. Hennot mausteet, neilikan maku tulee lopussa esiin.

"Tätä voisi juoda toisenkin mukillisen." "Ei huono."

 

4. Pikkujoulujen yleisottelija ★★★

Perinteinen Punaviiniglögi Luomu, 8,99 € / 0,75 l. Valmistaja Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 11 %, sokeria 90 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Korvapuustin ja piparkakun tuoksuinen glögi. Ei liian makea eikä muitakaan ärsyttäviä elementtejä. Tavallisen hyvä ja perinteinen glögi. 

"Menee moneen makuun." "Kaipaisin lisää mausteita." "Turhan viinillinen."

 

5. Tyylipuhdas rommirusina ★★★

Dufvenkrooks Rommirusina, 12,98 € / 0,75 l. Spirit of Sweden, valmistusmaa Ruotsi. Alkoholia 15 %, sokeria 180 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Tuoksussa tunnistettavaa rommia. Maussa rommi tulee yllättävän tyylipuhtaana, ja sen jälkeen vaihtuu kirsikkaisuuteen. Vahva mutta karkkimaisen makea. Hyvä, hauskalla tavalla erilainen glögi.

"Sille joka tykkää rommista." "Tähän kun lisää vähän minttua ja limetinkuorta, saa mojitoglögin." "Sangriamaisia piirteitä."

 

6. Joulu lasissa ★★★

Tähti Glögi Luomu, 9,98 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 15 %, sokeria 150 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Vahva, perinteinen ja makea glögi. Tuoksussa mausteisuutta, mutta alkoholi puskee läpi. Maussa pähkinää, amarettoa ja taatelia, mikä tuo mieleen joulukakun. Maku on tasapainoinen vaikka vahvan alkoholinen. 

"Hirveän hyvää." "Joulu lasissa." "Tätä ei lipitetä teemukillisia."

 

7. Makea ja kardemummainen ★★★

Nordfors Luomu Punaviiniglögi, 5,38 € / 0,375 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 11 %, sokeria 150 g/l. Vegaaninen

Raadin arvio: Hitusen liian makea ja lapsellinen maku, joka painottuu makeuteen. Melko yksioikoinen mutta ei epämiellyttävä. Maussa melko paljon kardemummaa.

"Makeus menee rekisterissä ylös." "Jos glögikutsuilla saisi tämän käteen, joisin varsin mielelläni."

 

8. Appelsiininen brunssiglögi ★★★

Blossa 21, 14,98 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 15 %, sokeria 130 g/l.

Raadin arvio: Appelsiininen, tiukan alkoholinen vaalea glögi. Maku herää hitaasti ja mausteisuus tulee jälkijättöisesti, jälkimaku on pitkä ja kanelinen. Maussa raikasta sitruksisuutta.

"Brunssiglögi, joka maistuu mimosalta." "Alkoholi jyrää maut." 

 

9. Lämmin jälkiruokaviini ★★★

Nordfors Luomu Valkoviiniglögi, 9,18 € / 0,75 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 10 %, sokeria 150 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Glühweinin valkoinen ja makea versio, kuin lämmitettyä viiniä. Ei mausteisuutta. Ihan hyvä, ei epämiellyttävä.

"Maistuu muscatilta, lämmin jälkkäriviini."

 

10. Viininystävän glögi ★★

Winter Village Glühwein, 10,99 € / 1 l. Hedon, valmistusmaa Saksa. Alkoholia 10 %, sokeria 75 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Maussa kuusenkerkkää ja metsäisyyttä, mutta ei juuri joulun mausteita. Viinillinen. Ei sokerilla ympätty, kuiva glögi. 

"Kaipaan lisää joulumausteita." "Viininystävän glögi."

 

11. Sinisiä marjoja ★★

Loimu 2021, 14,95 € / 0,75 l. Lignell & Piispanen, Suomi. Alkoholia 15 %, sokeria 150 g/l.

Raadin arvio: Tuoksussa ja maussa mustikkaa ja variksenmarjaa. Liikaa alkoholia ja liikaa sokeria. Tympeähkö jälkimaku.

"Alkoholi vie päähuomion." "Pieni määrä riittää."

 

12. Juotava mustikkahillo ★★

Lumoava Mustikka glögi, 14,95 € / 0,75 l. Lignell & Piispanen, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 15 %, sokeria 160 g/l.

Raadin arvio: Marjainen tuoksu. Hillomainen, jälkkärimäinen glögi, josta löytyy makeutta ja vähän mausteita. Maussa on jotakin keinotekoista karkkisuutta. Hapot vähissä. 

"Sokerisen pyöreä maku." "On alkoholia, mutta jotain tekisi mieli lorauttaa lisää."

 

13. Liikaa alkoholia ★★

Hehkuviini, 11,99 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 22 %, sokeria 150 g/l. 

Raadin arvio: Vahva, alkoholinen, liköörintuoksuinen glögi. Maussa korostuu alkoholi, ei juuri muu.

"Liikaa alkoholia." "Toimii kylmänä pakkaspäivänä."

 

14. Cola piiloutuu havuntuoksuun ★★

Attitude Cola Glögg, 9,49 € / 0,75 l. Altia, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 8 %, sokeria 160 g/l. Vegaaninen. 

Raadin arvio: Havun ja sitruksen tuoksuinen glögi, jonka maku on parempi kuin aavistuksen astianpesuainetta muistuttava tuoksu. Hieman esanssinen kokonaisuus. Ihan hyvä. Alkoholisuus ei tule läpi.  

"Joisin mukillisen mukisematta." "Tehdyn oloinen, kurkotetaan liian moneen suuntaan." "Tolkullinen alkoholipitoisuus."

 

15. Vähäsokerinen vaihtoehto ★★

Jouluaamu Luomu Punaviiniglögi, 8,48 € / 0,75 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 8 %, sokeria 60 g/l. Vegaaninen. 

Raadin arvio: Ohut, vähäsokerinen ja melko laimea glögi. Maussa liikaa hapokkuutta ja jotain keinotekoista.

"Ison mukin glögi." "Maistuu, kuin olisi säästetty vähän kaikessa." "Tekisi mieli lisätä jotain."

 

16. Vaahtokarkkia lasissa ★★

Loimu Väkevä Valkoviiniglögi, 14,95 € / 0,75 l. Lignell & Piispanen, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 15 %, sokeria 150 g/l. 

Raadin arvio: Vaaleanpunertava, viinillinen glögi, jossa samalla vaahtokarkin ja hattaran tuoksua. Makea ja aprikoosinen aromi, maussa hieman tympeää karkkimaisuutta. Glögimäinen mausteisuus jää varjoon.

"Kiva roseeglögi."

 

17. Omenainen joulujuoma ★★

Valkia Talviomena Glögi, 8,59 € / 0,75 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 8 %, sokeria 160 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Omenantuoksuinen, vähän halvan omenamehun makuinen glögi. Kaipaisi lisää mausteisuutta, kanelisuutta ja raikkaampaa omenaa. Makeus ei tunnu liialta.

"Nyt ollaan omenatarhalla." "Kuumennetun perusmehun henki." 

 

18. Kuumaa konjakkia ★★

Juhla Glögi, 12,98 € / 0,75 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 20 %, sokeria 120 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Konjakinvärinen, jälkkärimäinen kuuma juoma. Glögimäisyys puuttuu. Alkoholi jyrää kuumana muut maut.

"Tätä riittää miniannos." "Maistuu kuumalta konjakilta." 

 

19. Parfyyminen hattaraglögi ★

Dufvenkrooks Lakka, 10,38 € / 0,75 l. Spirit of Sweden, valmistusmaa Ruotsi. Alkoholia 15 %, sokeria 170 g/l. Vegaaninen. 

Raadin arvio: Kauniin sävyinen vaalea glögi. Tuoksussa vadelmaa, ruusun terälehteä ja hattaramaista sokeria. Parfyyminen vadelman maku, joka maistuu kuin vadelmahilloa olisi liuotettu sokeriliemeen. 

"Sokerisuus jopa tuoksuu." "Liikaa kaikkea."

 

20. Kuin makea konvehti ★

G Glögi Kirsikkapraliini, 8,99 € / 0,5 l. Umida Partners, valmistusmaa Ruotsi. Alkoholia 15 %, sokeria 190 g/l.

Raadin arvio: Tuoksussa ja maussa marsipaania, rommirusinaa ja aavistuksen suklaaesanssia. Hurjan makea juoma, joka on kaukana perinteisestä glögistä. Alkoholisuus tuntuu liialta.

"Maku seuraa epämiellyttävää tuoksua." "Ei tule glögi mieleen."

 

21. Kahvin kanssa karkkikauppaan ★

Rocky Choco & Nuts Glögg, 9,78 € / 0,75 l. Pernod Ricard Finland, valmistusmaa Suomi. Alkoholia 8 %, sokeria 180 g/l. Vegaaninen.

Raadin arvio: Karkin, kahvin ja kuuman mehun tuoksuinen ja makuinen erittäin makea juoma. Hieman esanssinen. Maut eivät tunnu sopivan yhteen.

"Kuin olisi tullut take away -kahvin kanssa karkkikauppaan." "Tuoksuu ja maistuu Tosca-karkilta."

 

22. Kuumaa alkoholia ★

Svensk Vinter, 17,49 € / 0,5 l. Saturnus, valmistusmaa Ruotsi. Alkoholia 20 %, sokeria 65 g/l. 

Raadin arvio: Tujun makuinen, voimakkaan alkoholinen, väriltään keltainen juoma. Ei mausteisuutta eikä muitakaan makuja.

"Voimakkaan alkoholinen, mutta ei epämiellyttäviä esansseja." "Vaikea maistaa muuta kuin alkoholia."

 

23. Erikoinen sivumaku ★

Vana Tallinn Punainen Glögi, 14,95 € / 0,75 l. Liviko, valmistusmaa Viro. Alkoholia 12 %, sokeria 110 g/l. 

Raadin kommentit: Puolukanvärinen ja -tuoksuinen glögi, jonka maku viittaa katkeroon. Ikävä, kuminen sivumaku. Jättää suuhun vahamaisen tunnun. 

"Jotain erikoista sivumakua." "Maussa appelsiininkuorta, joka viittaisi Aperoliin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla