Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Kuva: iStock

Roseesamppanja on jotain aivan muuta kuin valkoinen samppanja. Lue sommelierin tietoisku tästä kuohuviinien kuningattaresta!

Roseesamppanjan ABC

  • VÄRI vaihtelee hennon vaaleanpunaisesta voimakkaaseen vadelmalimonadiin. Joskus väristä löytyy myös oranssin sävyjä.
  • TUOKSUSSA on tavallisesti punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja metsämansikkaa.
  • MAKU vaihtelee todella paljon. Se voi olla yllättävän vahva, melkein punaviinimäinen, ja taas toisesta ääripäästä löytyy kevyen elegantti, melkein hento kupliva juoma.
  • ROSEE on usein paitsi kalliimpaa, myös laadukkaampaa kuin valkoinen samppanja.

Saignée vai ei?

Roseesamppanjaa tehdään kahdella tavalla: Noin 95 prosenttia valmistetaan lisäämällä valkoiseen samppanjaan viimeisessä sekoitusvaiheessa alueen punaviiniä. Loput tehdään saignée-menetelmällä, jossa punaisten rypäleiden kuoret jätetään muutamaksi tunniksi rypälemehuun, ja väri irtoaa niistä.

Kaikki samppanjat tehdään Ranskassa Champagnen alueella.

Roseesamppanja on ruokajuoma

  • ÄYRIÄISILLE: Kevyet roseesamppanjat toimivat aperitiivina tai mietojen äyriäisruokien ja muikunmädin kanssa. Täydellinen yhdistelmä on hummeritoast.
  • LOHELLE JA JUUSTOLLE: Keskitäyteläisten roseesamppanjoiden parhaita ruokapareja ovat kylmäsavulohi, pateet ja leikkeleet. Mainio yhdistelmä syntyy myös briejuuston sekä kirsikkahillokkeen kanssa.
  • LIHALLE: Vahvimmat, punaviinimäiset samppanjat sopivat jopa punaisen lihan kanssa. Kaada saignée-menetelmällä valmistettua samppanjaa punaviinilasiin ja
    tarjoa ruoaksi paahdettua ankkaa ja tummaa viinikastiketta.
  • MAUSTEISELLE: Roseesamppanja voi olla niin punaviinimäistä, että intialaisittain maustettu karitsa on sille upein makupari.

Kulttituottajia, joidet roseita saat Alkosta

Billecart-Salmon tunnetaan erittäin laadukkaana tuottajana. Alkon tilausvalikoimassa on talon vakiorosee Billecart-Salmon Brut Rosé, 75,90 e.

Kuva: Alko

Bollingerin arvostuksen takana on kuuluisa madame Lilly Bollinger, joka otti talon johtaakseen vuonna 1941. Alkon tilausvalikoimassa olevaa La Grande Année Roséta, 129,20 e, tuotetaan vain parhaimpina vuosina. Viinissä on kaunis vaaleanpunainen väri. Tuoksusta löytyy paahtoleipää ja punaherukkaa. Maku on eläväinen, kirsikkainen ja hieman paahteinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli perustuu aiemmin Glorian ruoka ja viini -lehdessä julkaistuun juttuun, jonka on kirjoittanut sommelier Samuil Angelov.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lauantaina 23.4.2016 järjestetään Helsingissä Grand Champagne -tapahtuma, jossa pääsee maistelemaan laadukkaita samppanjoita ja oppimaan luennoilla lisää samppanjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla