Suomen paras olut valittiin nyt neljättä kertaa. Kuva: Panimoliitto.
Suomen paras olut valittiin nyt neljättä kertaa. Kuva: Panimoliitto.

Stadin Panimo menestyi Suomen paras olut -kisassa ja nappasi kaikkiaan kolme voittoa.

Stadin Panimon American Lager on valittu Suomen parhaaksi olueksi vuonna 2014. Voittaja selvisi Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingissä torstaina 21. elokuuta.

”American Lager on hyvin raikas ja tasapainoinen olut, jonka tuoksussa on runsaasti kukkamaisuutta ja sitrushedelmiä. Humalointi on runsas mutta ei kuitenkaan liian voimakas", kommentoi kilpailun tuomaristo voittajaolutta.

Suomalainen Olut ry:n järjestämään Suomen paras olut -kilpailuun osallistui 131 kotimaista olutta kaikkiaan 20 eri panimosta. Parhaan oluen ohella tuotteet kilpailivat kuudessa eri sarjassa.

Enintään 4,7-prosenttisten vaaleiden lagerien sarjan voitti Stadin Panimon American Lager, kun taas yli 4,7-prosenttisten lagereiden voiton vei Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Mississippi Beer. Tummien tai värillisten lagerien sarjan voitti Rakuunan Oluen Senaattori.

Enintään 4,7-prosenttisten Ale-oluiden voiton nappasi Stadin Panimon American Pale Ale ja yli 4,7-prosenttisten Ale-oluiden voitto meni Lammin Sahdille. Vehnäoluiden sarjassa voiton vei Koskipanimon Weizen Bock.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017