Taviksien tavis eli piimä on yhtäkkiä kuuma trendiraaka-aine. Kuva: Panu Pälviä
Taviksien tavis eli piimä on yhtäkkiä kuuma trendiraaka-aine. Kuva: Panu Pälviä

Tavallinen lounasjuoma piimä on nyt supertrendikästä: sitä löytyy nyt huippukokkien ruoka-annoksista ja baarimestarien drinkeistä. Pääset helposti mukaan trendiin surauttamalla herkulliset makupiimät. Kokeile näitä neljää erilaista makua.

Piimä on nyt supertrendikäs juoma ja raaka-aine. Sitä käytetään ruuanvalmistuksessa, mutta helpoiten pääset trendiin mukaan tekemällä siitä terveellisiä juomia. Kaupasta saa valmiiksi monenlaista maustettua makupiimää, mutta niiden sokeripitoisuus saattaa yllättää. Tavallisesta piimästä ja aidoista marjoista, hedelmistä ja mausteista on helppo surauttaa itse tehdyt makupiimät. Voit kehittää makuja oman mielikuvituksesi mukaan tai kokeile näitä neljää herkullista yhdistelmää.

Piimä neljällä eri tavalla

Nostalgia

Surauta piimän joukkoon puolukkaa ja talkkunaa. Myös mustikka ja talkkuna sopivat yhdessä piimän maustajiksi. Tarkan ohjeen löydät täältä.

Herkkuhetki

Taateli ja kardemumma maustavat piimän ihanan makeaksi ja mausteiseksi. Jos et ole kardemumman ystävä, kokeile kanelia makupiimän mausteena taatelin kanssa. Ohjeen löydät täältä.

Aurinko

Tämän hetken hittimauste kurkuma antaa mielenkiintoisen maun ja kauniin värin makupiimälle. Mango ja kookos tuovat hedelmäisyyttä juomaan. Ohjeen löydät täältä.

Virkeä aamu

Minttu, päärynä ja piimä ovat raikas juomayhdistelmä. Hitunen avokadoa pyöristää juomaa ja antaa täyteläisyyttä. Ohjeen löydät täältä.

 

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017