Soppatoimitus testasi kymmenen Alkon glögiä. Voittajiksi nousi sekä ennakkosuosikki että muutama yllättäjä.

Vaalea voittaja ja raadin suosikki: Viehkeä vuosikerta-Blossa

Tänä vuonna ei mene metsään, jos valitsee glögin pullon perusteella. Blossa 15:n pakkausestetiikka hurmasi naisvaltaisen makuraadin. Teepohjaisen juoman viehkeä tuoksu saa haluamaan lisää. Maussa bergamotti maistuu juuri sopivasti, mukana on myös mehukas rusinaisuus. Jälkiruokaviinimäinen, mutta raikkaampi, kommentoi eräs testaaja.

Kenelle? Kun haluat jotain muuta kuin sen peruspunaviiniglögi. Täydellinen lahjapullo.

Hinta: 13,99

Punainen voittaja ja raadin yllätyssuosikki: Rauschgoldengel Glühwein

Luomuhehkuviini vie maistelijansa suoraan saksalaiselle joulutorille, hytisemään sopivasti pakkasessa ja tuoksuttelemaan paahdettujen kastanjoiden ja hapankaalin tuoksua. Skandiglögeihin verrattuna saksalainen hehkuviini on niukkamausteinen eikä lainkaan ätläkkä: tätä voi juoda kolpakkokaupalla!

Kenelle? Edullinen juoma isollekin porukalle.

Hinta: 9,99

Raadin perintöprinsessa: Ei liian makea Hehkuviini

Perinteinen ei ole aina pahasta. Jo vuodesta 1933 markkinoilla ollut suomalainen Hehkuviini piti pintansa glögimittelössä ja erottui edukseen vähemmän makeana vaihtoehtona. Alkoholipitoisuudeltaan korkea (22%) suomalaistyyppinen glögi kilpailee vahvasti makeamman glögin vaihtoehtona.

Kenelle? Suomalaiseen makuun.

 Hinta: 10,39

Alkoholiton yllättäjä: Blossa Alkoholfri Glögg

Alkoholiton Blossa-glögi kävisi raatimme mielestä sellaisenaan aikuisten joulujuomasta. Tuoksu ja maku ovat tuhteja, jopa alkoholisia verrattuna mehuglögijuomiin. Glögin maussa on reilusti ja hyvällä tavalla rusinaa, kanelia ja neilikkaa. Maku ei ole liian siirappinen vaan juuri sopivan raikkaan makea. Kaiken lisäksi juoma on edullinen vaihtoehto.

Kenelle? Aidosti hyvä autoilijan joulujuoma.

Hinta: 3,99

Glögien työhevonen: Blossa Vinglögg

Jokajouluinen ja perinteinen Blossa-glögi on varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Juomassa on sopivasti glögimausteita ja rusinaisuutta. Glögi kirvoitti raadissa kaunistelemattomien kehusanojen virran: Yksinkertaisesti hyvä! Tasapainoinen! Ei lainkaan esanssinen!

Kenelle? Kenelle tahansa punaviiniglögin ystävälle.

Hinta: 7,85

Tuju pakkaspäivän paukku: Loimu 2015

Vahva ja alkoholipoitosuudeltaan korkea (18 %) Loimu ei sovi lipittelyglögiksi. Mustaherukkainen juoma sopisi kuumana pikkupaukkuna hiihtolenkin jälkeen lämmittämään. Tuhdin glögin olemus on kukkea, jopa parfyyminen. Reilu alkoholipitoisuus maistuu.

Kenelle? Reippailijoille ja muuten vaan reipaille emännille ja isännille pieni tujaus "lääkkeeksi".

Hinta: 14,49

Ajatuksena ihana: Lumoava Mustikkaglögi

Mustikka on vaikea glögiraaka-aine. Marjaa tarvittaisiin todella reilusti, jotta se alkaisi maistua. Tässäkin punaviinipohjaisessa juomassa mustikan vieno maku hukkuu makeuden alle eikä yhdisty joulumausteisiin. Tähtianiksen maku puskee läpi. Ajatus lämmittää, mutta juoma ei käytännössä oikein toimi.

Kenelle? Drinkkimestarille, esimerkiksi loraukseen porejuomaa ja reilusti jäitä yhdistettynä. Sopii myös riisipuron päälle "silmäksi".

Hinta: 8,99

Pinkkii ja glitterii: Jouluglögi Vadelma

Glögissä tuoksuu vaaleanpunainen karkkikauppa, vadelmaveneet ja Barbin pinkit korkkarit. Juoman maku seuraa tuoksua karkkimaisen makeana ja esanssisena.

Kenelle? Makeasta pitäville pikkujouluhulinoihin. Jos pullon etiketti vetoaa, saatat pitää myös itse juomasta.

Hinta: 8,79

Ristiriitainen: Herrljunga 1911 Appelsiini-Suklaa Glögi

Appelsiini-suklaaglögin tuoksu tuntuu nenään heti, kun pullo on auki. Onko tähän juomaan kaatunut kanelipurkki? Kanelin tuoksu on överi, jopa tunkkainen. Uutuusglögi on kuitenkin sitä, mitä lupaakin: suklaa ja appelsiini maistuvat. Maku on parempi kuin tuoksu. Glögi jättää ristiriitaisen vaikutelman.

Kenelle? Leipojalle, joka haluaa terästää appelsiini-suklaakakkunsa alkoholipitoisella kostutuksella.

Hinta: 10,89

Omenalimppari: Tuike valkoviiniglögi

Hyvät valkkaripohjaiset glögit olisivat kaivattuja, kaikille kun punaviini ja sen glögimuunnokset eivät maistu. Valkoviini ja joulumausteet kohtaavat kuitenkin usein haasteita yhdistyessään. Tuike-glögi ei ole poikkeus. Juoman tuoksuttelu herättää muiston lapsuuden omenalimusta, mutta useimpia juoma ei vakuuta. Viinien smurffilimu, vertaa eräs maistelijoista.

Kenelle? Maalaiskaupungin kunnanvaltuuston pikkujouluihin.

Hinta: 7,89

 

 

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017