Ota tämä lista käteen ja suuntaa viiniostoksille (tai oluthyllylle). Vielä ehdit hankkia kuohuvan, kinkkuviinit ja muut joulupöydän juomat. Ja sitten nauttimaan!

1. Kuohuva alkuun

Samppanjaa parempaa joulujuomaa ei taida olla. Mutta hyvä kuohuviinikin on ilon aihe, kuten perinteikkään itävaltalaisen laatutuottajan Stift Klosteneuburg Mathäi Brut, 16,98 e. Eloisan kuohuviinin maku on runsaan hedelmänen ja kuiva. Jatka tällä myös kalapöydässä, sillä viinissä riittää ryhtiä jopa mausteisten kalojen seuraan.

2. Kalapöydän valkoviini, joka sopii kinkullekin


Jos etsit tyylikästä valkoviiniä, joka toimii jouluisessa kalapöydässä, raikkaan sitruksinen ja omenainen Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2015, 13,77 e, on mainio valinta. Viinin mausteisuus tekee siitä kelpo kumppanin jopa kinkulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kinkkuviini, joka sopii myös kalalle


Vähärasvainen possu ja rasvainen lohi ovat lopultakin aika lähellä toisiaan, ainakin viinin näkökulmasta. Bourgognen edullisemmasta kolkasta, Beaujolais’ta tuleva Château des Poupets Juliénas, 14,30, e, on varma valinta lempeänmakuisen kinkun seuraan. Laita viini vartiksi jääkaappiin ennen tarjoilua, niin se sopii mahtavasti jopa lohen tai valkokastikkeen kanssa tarjotun lipeäkalan seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Jälkkäri


Mitäpä olisi joulu ilman suklaata, joulutorttuja ja taatelikakkuja. Makea, pähkinäinen ja kuivattujen hedelmien makuja tulviva makea Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira, 16,98 e, on kuin tehty niiden pariin.

5. Vai sittenkin olutta?

Luojan kiitos Alko palautti valikoimiinsa espanjalaisen – tai tarkkaan ottaen katalonialaisen - Damm Ineditin, 2,98 e. Laatuunsa ja monipuolisuuteensa nähden se on suorastaan edullinen erikoisolut. Mukana olutta ollut kehittämässä maailman parhaimpiin kokkeihin lukeutuva Ferran Adrià. Maku on vehnäinen, raikas, hedelmäinen ja mukavan mausteinen. Olut onkin oiva valinta savulohen, sitruunasilakoiden ja graavikalan seuraan. Loistaa myös mausteisten, aasialaisten ruokien kanssa, ja nappaa erityisen hyvin kaikkeen, missä on mausteena tuoretta korianteria tai sitruksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla