Ota tämä lista käteen ja suuntaa viiniostoksille (tai oluthyllylle). Vielä ehdit hankkia kuohuvan, kinkkuviinit ja muut joulupöydän juomat. Ja sitten nauttimaan!

1. Kuohuva alkuun

Samppanjaa parempaa joulujuomaa ei taida olla. Mutta hyvä kuohuviinikin on ilon aihe, kuten perinteikkään itävaltalaisen laatutuottajan Stift Klosteneuburg Mathäi Brut, 16,98 e. Eloisan kuohuviinin maku on runsaan hedelmänen ja kuiva. Jatka tällä myös kalapöydässä, sillä viinissä riittää ryhtiä jopa mausteisten kalojen seuraan.

2. Kalapöydän valkoviini, joka sopii kinkullekin

Jos etsit tyylikästä valkoviiniä, joka toimii jouluisessa kalapöydässä, raikkaan sitruksinen ja omenainen Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2015, 13,77 e, on mainio valinta. Viinin mausteisuus tekee siitä kelpo kumppanin jopa kinkulle.

3. Kinkkuviini, joka sopii myös kalalle

Vähärasvainen possu ja rasvainen lohi ovat lopultakin aika lähellä toisiaan, ainakin viinin näkökulmasta. Bourgognen edullisemmasta kolkasta, Beaujolais’ta tuleva Château des Poupets Juliénas, 14,30, e, on varma valinta lempeänmakuisen kinkun seuraan. Laita viini vartiksi jääkaappiin ennen tarjoilua, niin se sopii mahtavasti jopa lohen tai valkokastikkeen kanssa tarjotun lipeäkalan seuraan.

4. Jälkkäri

Mitäpä olisi joulu ilman suklaata, joulutorttuja ja taatelikakkuja. Makea, pähkinäinen ja kuivattujen hedelmien makuja tulviva makea Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira, 16,98 e, on kuin tehty niiden pariin.

5. Vai sittenkin olutta?

Luojan kiitos Alko palautti valikoimiinsa espanjalaisen – tai tarkkaan ottaen katalonialaisen - Damm Ineditin, 2,98 e. Laatuunsa ja monipuolisuuteensa nähden se on suorastaan edullinen erikoisolut. Mukana olutta ollut kehittämässä maailman parhaimpiin kokkeihin lukeutuva Ferran Adrià. Maku on vehnäinen, raikas, hedelmäinen ja mukavan mausteinen. Olut onkin oiva valinta savulohen, sitruunasilakoiden ja graavikalan seuraan. Loistaa myös mausteisten, aasialaisten ruokien kanssa, ja nappaa erityisen hyvin kaikkeen, missä on mausteena tuoretta korianteria tai sitruksia.

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017