Ota tämä lista käteen ja suuntaa viiniostoksille (tai oluthyllylle). Vielä ehdit hankkia kuohuvan, kinkkuviinit ja muut joulupöydän juomat. Ja sitten nauttimaan!

1. Kuohuva alkuun

Samppanjaa parempaa joulujuomaa ei taida olla. Mutta hyvä kuohuviinikin on ilon aihe, kuten perinteikkään itävaltalaisen laatutuottajan Stift Klosteneuburg Mathäi Brut, 16,98 e. Eloisan kuohuviinin maku on runsaan hedelmänen ja kuiva. Jatka tällä myös kalapöydässä, sillä viinissä riittää ryhtiä jopa mausteisten kalojen seuraan.

2. Kalapöydän valkoviini, joka sopii kinkullekin

Jos etsit tyylikästä valkoviiniä, joka toimii jouluisessa kalapöydässä, raikkaan sitruksinen ja omenainen Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2015, 13,77 e, on mainio valinta. Viinin mausteisuus tekee siitä kelpo kumppanin jopa kinkulle.

3. Kinkkuviini, joka sopii myös kalalle

Vähärasvainen possu ja rasvainen lohi ovat lopultakin aika lähellä toisiaan, ainakin viinin näkökulmasta. Bourgognen edullisemmasta kolkasta, Beaujolais’ta tuleva Château des Poupets Juliénas, 14,30, e, on varma valinta lempeänmakuisen kinkun seuraan. Laita viini vartiksi jääkaappiin ennen tarjoilua, niin se sopii mahtavasti jopa lohen tai valkokastikkeen kanssa tarjotun lipeäkalan seuraan.

4. Jälkkäri

Mitäpä olisi joulu ilman suklaata, joulutorttuja ja taatelikakkuja. Makea, pähkinäinen ja kuivattujen hedelmien makuja tulviva makea Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira, 16,98 e, on kuin tehty niiden pariin.

5. Vai sittenkin olutta?

Luojan kiitos Alko palautti valikoimiinsa espanjalaisen – tai tarkkaan ottaen katalonialaisen - Damm Ineditin, 2,98 e. Laatuunsa ja monipuolisuuteensa nähden se on suorastaan edullinen erikoisolut. Mukana olutta ollut kehittämässä maailman parhaimpiin kokkeihin lukeutuva Ferran Adrià. Maku on vehnäinen, raikas, hedelmäinen ja mukavan mausteinen. Olut onkin oiva valinta savulohen, sitruunasilakoiden ja graavikalan seuraan. Loistaa myös mausteisten, aasialaisten ruokien kanssa, ja nappaa erityisen hyvin kaikkeen, missä on mausteena tuoretta korianteria tai sitruksia.

Loistavat lammaspunkut, ihana parsaviini ja pashan paras kaveri. Valitsimme viiniseuralaiset pääsiäisen ja kevään klassikkoruuille. 

1. Paahtopaistille tai pariloidulle fileelle

Kun karitsanfilee tai paahtopaisti kypsennetään mediumiksi ja pintaan paahdetaan parilapannussa tai grillissä savuiset raidat, viini saa olla täyteläinen ja mehukas. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) Argentiinasta on loistopari. Tiiviin täyteläinen maku on tumma, mustaherukkainen ja maukkaan pippurinen. Vivahteikas viini on upea löytö omassa hintaluokassaan. Tarjoa myös tumman riistan kanssa.

2. Kanalle ja lohelle

Mikäli valkoviiniä voi kutsua rotevaksi, portugalilainen Redoma Branco (18,99 e) on sellainen. Jo ensikulauksella viini tuntuu suussa leveältä. Makujen kerroksissa on kypsää omenaa ja sitrusta sekä persikkaa ja pähkinää. Jämäkkyydestään huolimatta kokonaisuus on vivahteikkaan raikas ja eloisa. Runsautensa ja paahteisuutensa vuoksi viini on omiaan, kun sen kanssa herkutellaan maalaiskanalla, possunfileellä tai lohikaloilla.

3. Kahvilampaalle x 2

Jos pidät mutkattomista punaviineistä, joissa on aavistus suklaisuutta, kokeile portugalilaista Alexandre Relvas Merinoa (12,40 e). Uutuuspunkku tulee Portugalin Alentejosta Casa Relvasin viinitilalta. Se on kuin täsmätty kypsän, kahvilla valellun lammaspaistin kylkeen. Pehmeätanniininen, tumman marjaisa ja hieman pippurinen luomuviini on saanut nimensä merinolampaista, jotka laiduntavat viinitilalla.

Toinen vaihtoehto perinteisen kahvilla maustetun lampaanpaistin palanpainikkeeksi on Espanjan Riojasta tuleva roteva Muga Reserva (18,98 e), jonka mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee kahvikastikkeen makua. Hyvä valinta myös riistalle tai porolle.

4. Parsalle ja paistetulle kuhalle

Alkon tuoreiden erikoiserien myötä Suomeen rantautui vihdoin valikoima ultraluomuja alkuviinejä. Ihanimpiin tuttavuuksiin kuuluu itävaltalainen grüner veltliner Jurtschitsch Belle Naturelle (19,98 e). Viini on vähän kuin etikettinsä: ihana tuulahdus kesäistä kamomillaniittyä. Tuoksussa on jännittävää kukkaisuutta, ja hedemäisessä maussa on uskomattoman vivahteikas sekoitus mehukasta persikkaa, sitrussorbettia ja kypsää melonia, raikkaan hapokkuuden saattelemana. Ruokapöydässä viini loistaa etenkin paahdettujen parsojen ja paistetun kuhan seurassa, mutta se on myös herkullinen nautiskelujuoma ihan sellaisenaan. Viini on suodattamaton.

5. Pashalle

Pashan lempeän runsas makukirjo yhdistelee makeaa ja kirpeää: rahkaa, vaniljaa, sitruksia tai kuivattuja hedelmiä ja rusinaa. Sitä täydentämään käy hienosti itävaltalainen Kracher Cuvée Beerenauslese 2015 (19,98 e / 0,375 l). Se on hyvin makea viini, jota tasapainottaa raikas hapokkuus. Ensi siemaus tuo suuhun hunajaa, aprikoosia ja mandariinia. Jälkimaussa tuntuvat persikka ja ananas. Tarjoa myös hedelmillä rikastetun valkosuklaakakun ja vaniljaisen panna cottan kanssa.

 

Alko on pääsiäisenä 2018 auki seuraavasti: kiirastorstaina to 29.3. avoinna klo 9–21, pitkäperjantaina 30.3. kiinni ja pääsiäislauantaina 31.3. auki taas klo 9–18.

Viinisuositukset: Tuomas Tanttu ja Sanna Maskulin

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.