Maistoimme 12 Alkon glögiä, ja joukosta löytyi sekä vuoden trendimaulla maustettuja uutuuksia että perinteisiä, aina varmoja valintoja. Soppa365:n toimituksesta koottu raati ihastui erityisesti savuisen metsäiseen uutuusglögiin.

Tänä vuonna Soppa365:n glögiraadin maistettavana oli Alkon glögeistä sekä uutuuksia että perinteisiä tuttavuuksia. Trendeissä näkyi myös ruokapuolella trendinä ollut lakritsi. Mukana on tänä vuonna myös rosee- sekä kuohuva glögi.

Raadin suosikiksi nousi Blossan vuosikertaglögi, mutta kärkikahinoihin nousivat myös Loimun vuosikertaglögi sekä saksalainen hehkuviini Glühwein. Toinen sija jakautuikin näiden kesken. Muita glögejä ei laitettu tiukkaan paremmuusjärjestykseen, sillä tilanteesta ja juojasta riippuen kaikilla on paikkansa. Maistettujen joukossa ei ollut yhtään juomakelvotonta glögiä.

Lue raadin kuvailut ja suositukset:

Uudet ja ihmeelliset

1 Raadin suosikki: Lohtuglögi - Blossa 16

Millainen? Savuinen ja metsäinen. Maussa variksenmarjaa ja havuisuutta sekä tyylikästä savuisuutta. "Ihana, tätä voisi naukkailla vähän joka ilta", raadin jäsen kuvailee makua.

Kenelle? Savuviskin rakastajalle saunan jälkeen. Vilukissalle naukkailuglögiksi, lämmikkeeksi ja lohtuglögiksi koko pimeälle vuodenajalle. Metsän rauhoittavaa vaikutusta kaipaavalle. Sopii myös lahjapulloksi.

Hinta? 13,99 e

2 Joulukirkkoglögi - Loimu 2016

Millainen? Mausta tulee mieleen hedelmä-salmiakkikarkki, mutta miellyttävällä tavalla. Maku ei kuitenkaan ole äkkimakea. Glögissä maistuvat myös karvaat punaiset marjat; puolukkaa, aroniaa ja karhunvatukkaa. Yllättävän raikas. Kaunis väri.

Kenelle? Perinteisen perhejoulun viettäjille joulukirkon jälkeen. Hieno pullo sopii myös tuliaiseksi (ja lopulta kynttilänjalaksi).

Hinta? 13,98 e

3 Jouluostosglögi  - Wintertal Organic Glühwein

Millainen? Mantelia, piparimausteita ja marsipaania. Maku vie ajatukset saksalaiselle joulutorille ja raadista kuuluu kommentti: "Ai kun hyvää!" Glühwein ei ole yhtä makea kuin perinteiset suomalaiset glögit. Myös alkoholia on vähemmän (10%).

Kenelle? Jouluostoksilla väsähtäneen palautusjuomaksi. Myös tunnelmoijalle, joka sulattelee varpaita takkatulen loimussa hiihtolenkin tai pulkkamäen jälkeen.

Hinta? 9,99 e

4 Kippistelyglögi - Glöet

Millainen? Kuohuva sangria, johon on viritetty joulumausteita ja appelsiinia. Tarjotaan kylmänä. Maku on melko makea. Hieno joulunpunainen väri.

Kenelle? Kaikenlaisia loppuvuoden juhlia kippisteleville. Sopii jopa uudenvuoden glögiksi, sillä pullo pysyy mukavasti kylmänä lumihangessa. Ensitreffeillä jännittäville jään murtajaksi. Porukalla nautittavaksi. "Ilon kautta", kommentoi raatilainen.

Hinta? 12,89 e

Perinteiset ja tyylikkäät

5 Itsenäisyyspäivän glögi - Hehkuviini

Millainen? Perinteinen, vähemmän makea vaihtoehto. Alkoholipitoisuudeltaan korkea (22%) suomalaistyyppinen glögi.

Kenelle? Perinteistä suomalaista glögiä rakastavalle vaikkapa itsenäisyyspäivän iltaan.

Hinta: 10,39

6 Illallisglögi - Dufvenkrooks Vitvinsglögg Ekologisk

Millainen? Valkoviiniglögi, jonka tuoksussa on vahvasti neilikkaa ja kanelia. Maistuu melko makealta ja alkoholiselta, vaikka alkoholia on vähemmän kuin vahvimmissa glögeissä (10%). Hienostunut pullo ja tuoksua hienostuneempi maku. Hiukan punssimainen ja joulukakkumainen. Maussa sitruunankuorta ja raikkautta.

Kenelle? Kaveriporukan illallisten tervetuliaisjuomaksi. Sopii myös drinkkeihin. Joulukakun maistelijoille.

Hinta? 7,99 e

7 Autoilijan glögi - Blossa Alkoholfri Glögg

Millainen? Tuoksu ja maku ovat tuhteja, jopa alkoholisia verrattuna mehuglögijuomiin. Maussa on reilusti ja hyvällä tavalla rusinaa, kanelia ja neilikkaa. Maku ei ole liian siirappinen vaan juuri sopivan raikkaan makea.

Kenelle? Aidosti hyvä autoilijan tai muusta syystä alkoholitonta suosivan joulujuoma.

Hinta: 3,98 e

8 Jokapaikanglögi - Blossa Vinglögg

Millainen? Hyvällä tavalla perinteinen. Sopivasti glögimausteita ja rusinaisuutta. Glögi kirvoittaa raadissa kehusanoja: "Tasapainoinen! Ei lainkaan esanssinen!"

Kenelle? Punaviiniglögin ystävälle, joka ei lähde kikkailemaan uutuuksilla. Helposti esiin kaivettava pullo joka tilanteessa.

Hinta: 7,98 e

Villit ja trendikkäät

9 Lääkeglögi - Herrljunga 1911 Vadelma & Lakritsi

Millainen? Mausta tulee mieleen sokerilla ryyditetty yskänlääke. "Apteekkikamaa", kuvailee yksi raatilainen. Glögin tuoksu on kuin juuri avattu lakritsipussi.

Kenelle? Vällyjen välissä flunssaa parantelevalle. Lumitalkoiden jälkeen pihan kolasankarille "lääkkeeksi". Suklaakakkuun mausteeksi.

Hinta? 10,98 e

10 Joulukalenteriglögi - Chymos Lakritsi-Suklaaglögi

Millainen? Toimii sekä kylmänä että lämmitettynä riippuen onko suklaan vai lakritsin ystävä. Kylmänä maussa on enemmän lakritsia ja lämpimänä maistuu paahteinen suklaa. Makea. Lisäksi tuntuu glögin lämmittävä hönkä.

Kenelle? Makean ystävälle jälkiruokajuomaksi. Suklaa-addiktille, joka on syönyt jo kaikki joulukalenterisuklaat.

Hinta? 9,99 e

11 Tyttöjen pikkujouluglögi - Tuike Rosé Glögi

Millainen? Uuden roseeglögin tuoksu yllättää; se on kuin leivontapöydälle pölähtänyt piparimaustepussi, jossa on reilusti kanelia ja kardemummaa. Väri on kauniin vaaleanpunainen, joten tämä glögi kannattaa tarjota laseista. Makea, mutta ei kovin alkoholinen (8%).

Kenelle? Tyttöjen pikkujouluetkoilijoille (kokeile kylmänä jäiden kanssa!) ja vieraisille tulevalle mummolle.

Hinta? 7,98 e

12 Taloyhtiön pikkujouluglögi - Tähti Glögi Luomu

Millainen? Mausta tulee mieleen sangria. Tuoksu on esanssinen ja mehumainen. Maku on makea ja karkkimainen. Siinä on joulumausteita kuten pomeranssia. Vahvan alkoholinen (15%).

Kenelle? Taloyhtiön pikkujouluaktiiveille tai karaoke-pikkujouluja juhliville. Ei herkästi pääsärkyä tai morkkista poteville.

Hinta? 8,98 e

Pullokuvat: Alko

Viiniasiantuntija Terhi Oksanen-Alén neuvoo helpot säännöt, joiden avulla yrttisten ruokien ja viinien yhdistäminen on helppoa.

Huumaava basilikan tuoksu kesäisessä keittiössä ja käsi hakeutuu viinilasiin, jossa on raikasta Marchen Verdiccio-viiniä. Jo pelkistä tuoksuista syntyy mieltä piristävä yhdistelmä. Yksi suosikkiyhdistelmiäni on myös Loiren laakson cabernet franc ja paahdettu possu, joka on maustettu salvialla. 

Yrteillä on yllättävänkin suuri vaikutus makuun, vaikka niitä käytettäisiin vain vähän. Parhaassa tapauksessa viini tuo kokonaisuuteen yllättävän ja herkullisen makulisän, joka nostaa sekä viinin että ruoan uudelle tasolle.

Viinin ja yrttien yhdistäminen ruokiin ei ole vaikeaa. Yksinkertaisena sääntönä voi pitää sitä, että viineistä kannattaa etsiä samoja makuja kuin käytettävissä yrteissä on. Myös toinen hyvä sääntö on helppo muistaa: kevyelle kevyttä, vahvalle vahvempaa.

Yritit voidaan jakaa keveisiin ruohovartisiin sekä maanläheisiin puuvartisiin. Keveisiin kuuluvat esimerkiksi basilika, minttu ja persilja, puuvartisiin rosmariini ja timjami. Kevyemmille yrteille sopivat esimerkiksi kuiva riesling, albariño ja soave. Maanläheisille puuvartisille hyviä pareja taas ovat maanläheiset viinit, kuten shiraz, cabernet franc ja carménère. Jos ruuassa on kukkaisempia ja herkempiä yrttejä, kuten shiso, minttu tai sitruunamelissa, viinissäkin saa mieluusti olla kukkaisuutta. Ajattele vaikka mansikoita ja minttua. Niiden yhdistelmä suorastaan huutaa seuraansa italialaista, lempeästi pirskahtelevaa moscato d´astia.

Yhdistämisessä on toki otettava huomioon pääraaka-aineet ja valmistustapa, jotka kyllä usein seuraavat yrttien makua. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussääntö pätee tässäkin. Kevyelle kokonaisuudelle sopii kevyt ja raikas viini, raskaammalle täyteläinen. Kun kalan kanssa on vaikkapa yrttistä sitruskastiketta, parhaiten viinilasiin sopii raikas, sitruksinen viini. Jos seurana on yrttinen, kermainen juustokastike, myös viinissä saa olla rotevuutta.

Kokeile näitä!

Korianterilla maustettu vaalea kala > kuiva pinot grigio

Basilika-tomaattisalaatti > italialainen sangiovese

Shisolla maustettu grillattu lohi > ranskalainen rosee

Loistavat lammaspunkut, ihana parsaviini ja pashan paras kaveri. Valitsimme viiniseuralaiset pääsiäisen ja kevään klassikkoruuille. 

1. Paahtopaistille tai pariloidulle fileelle

Kun karitsanfilee tai paahtopaisti kypsennetään mediumiksi ja pintaan paahdetaan parilapannussa tai grillissä savuiset raidat, viini saa olla täyteläinen ja mehukas. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) Argentiinasta on loistopari. Tiiviin täyteläinen maku on tumma, mustaherukkainen ja maukkaan pippurinen. Vivahteikas viini on upea löytö omassa hintaluokassaan. Tarjoa myös tumman riistan kanssa.

2. Kanalle ja lohelle

Mikäli valkoviiniä voi kutsua rotevaksi, portugalilainen Redoma Branco (18,99 e) on sellainen. Jo ensikulauksella viini tuntuu suussa leveältä. Makujen kerroksissa on kypsää omenaa ja sitrusta sekä persikkaa ja pähkinää. Jämäkkyydestään huolimatta kokonaisuus on vivahteikkaan raikas ja eloisa. Runsautensa ja paahteisuutensa vuoksi viini on omiaan, kun sen kanssa herkutellaan maalaiskanalla, possunfileellä tai lohikaloilla.

3. Kahvilampaalle x 2

Jos pidät mutkattomista punaviineistä, joissa on aavistus suklaisuutta, kokeile portugalilaista Alexandre Relvas Merinoa (12,40 e). Uutuuspunkku tulee Portugalin Alentejosta Casa Relvasin viinitilalta. Se on kuin täsmätty kypsän, kahvilla valellun lammaspaistin kylkeen. Pehmeätanniininen, tumman marjaisa ja hieman pippurinen luomuviini on saanut nimensä merinolampaista, jotka laiduntavat viinitilalla.

Toinen vaihtoehto perinteisen kahvilla maustetun lampaanpaistin palanpainikkeeksi on Espanjan Riojasta tuleva roteva Muga Reserva (18,98 e), jonka mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee kahvikastikkeen makua. Hyvä valinta myös riistalle tai porolle.

4. Parsalle ja paistetulle kuhalle

Alkon tuoreiden erikoiserien myötä Suomeen rantautui vihdoin valikoima ultraluomuja alkuviinejä. Ihanimpiin tuttavuuksiin kuuluu itävaltalainen grüner veltliner Jurtschitsch Belle Naturelle (19,98 e). Viini on vähän kuin etikettinsä: ihana tuulahdus kesäistä kamomillaniittyä. Tuoksussa on jännittävää kukkaisuutta, ja hedemäisessä maussa on uskomattoman vivahteikas sekoitus mehukasta persikkaa, sitrussorbettia ja kypsää melonia, raikkaan hapokkuuden saattelemana. Ruokapöydässä viini loistaa etenkin paahdettujen parsojen ja paistetun kuhan seurassa, mutta se on myös herkullinen nautiskelujuoma ihan sellaisenaan. Viini on suodattamaton.

5. Pashalle

Pashan lempeän runsas makukirjo yhdistelee makeaa ja kirpeää: rahkaa, vaniljaa, sitruksia tai kuivattuja hedelmiä ja rusinaa. Sitä täydentämään käy hienosti itävaltalainen Kracher Cuvée Beerenauslese 2015 (19,98 e / 0,375 l). Se on hyvin makea viini, jota tasapainottaa raikas hapokkuus. Ensi siemaus tuo suuhun hunajaa, aprikoosia ja mandariinia. Jälkimaussa tuntuvat persikka ja ananas. Tarjoa myös hedelmillä rikastetun valkosuklaakakun ja vaniljaisen panna cottan kanssa.

 

Alko on pääsiäisenä 2018 auki seuraavasti: kiirastorstaina to 29.3. avoinna klo 9–21, pitkäperjantaina 30.3. kiinni ja pääsiäislauantaina 31.3. auki taas klo 9–18.

Viinisuositukset: Tuomas Tanttu ja Sanna Maskulin