Kaaliperheessä on monta jäsentä. Kuva: Istockphoto
Kaaliperheessä on monta jäsentä. Kuva: Istockphoto

Suomalaisen Työn Liiton mukaan erityisesti kaalit ovat nousseet suomalaisten suosikkikasviksiksi. Myös maa-artisokka ja punajuuri maistuvat. Keräsimme tiedosta innostuneina yhteen nippuun Sopan herkullisimpia kaali- ja juuresohjeita.

Lehtikaalin ohella nyt muutkin kaalit ovat saavuttaneet uutta suosiota.

"Kauden suosikeista lehtikaali pitää edelleen pintansa, mutta sen rinnalle kuluttajien lempiraaka-aineiksi ovat nousseet myös muut kaalilajit, joiden paahtamisesta tai grillaamisesta tuli tänä kesänä hitti. Ylipäätään kasvisten paahtaminen sekä kaikenalainen ruoan savustaminen olivat oikea ilmiö", kotitalousopettaja Leena Korkalainen Keskon päivittäistavarakaupasta kertoo Suomalaisen työn liiton lehdistötiedotteessa.

Lehtikaalin ja perinteisten keräkaalien ohella kauppojen valikoimissa on tällä satokaudella näkynyt pehmeälehtistä ja mietoa ruukkulehtikaalia ja ruttupintaista paistettuihin ruokiin sopivaa palmukaalia. Miedon ruukkulehtikaalin ilmestyminen vihannestiskeille ilahdutti erityisesti niitä, joille lehtikaalin maku on liian tuima. Palmukaali puolestaan löysi tiensä lehtikaalifanien pannuille erilaisiin paistoksiin ja patoihin.

Tällä hetkellä kotimaiset kaalit ja juurekset ovat sopivasti sesongissa, tuoreita ja edullisia. Niistä valmistuu helposti mitä kekseliäimmät ja trendikkäimmät ruokalajit, mutta myös perinteiset ja aina yhtä ihanat klassikot, kuten kaalilaatikko. Poimimme Sopasta kiinnostavimmat ruokaohjeet suosikkikasvisten hyödyntämiseen.

Valmista herkkuja kaaleista

Kurpitsa-lehtikaalikeitto

Lehtikaalipasta

Pähkinäiset savoijinkaalilohkot

Täydellinen kaalilaatikko

Kokeile paahdettuja kasvisruokia

Hunajakaalilohkot

Rapeat lehtikaalisipsit

Paahdettu juures-linssisalaatti

Tee juureksista monenelaista

Kauden parhaat punajuuri-ideat

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkatahna

Selleripyree ja sitruunaöljy

Lue lisää kaaleista

Herkkä ruukkulehtikaali sopii salaatteihin

Palmukaali maistuu lehtikaalin ystävälle

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin