Toiset tykkää löysemmästä. Kovinta munaa on keitetty 8 minuuttia, puolikovaa 6 minuuuttia, melko löysää 4-5 minuuttia ja löysää 3 minuuttia. Kuva: Sami Repo
Toiset tykkää löysemmästä. Kovinta munaa on keitetty 8 minuuttia, puolikovaa 6 minuuuttia, melko löysää 4-5 minuuttia ja löysää 3 minuuttia. Kuva: Sami Repo

Keitetty kananmunamuna on kuin ruokamaailman MacGyver – se pystyy melkein mihin vain!

Keltuaishiutaleita koristeeksi

Kovaksi keitetystä keltuaisesta saa hauskaa koristetta, kun keltuaisen murskaa tiheän siivilän läpi kauniiksi hiutaleiksi. Voit painaa keltuaisen myös puhtaan valkosipulinpuristimen läpi. Keltuaishiutaleet sopivat etenkin kala- ja kasvisruokien koristeeksi. Kokeile paistetun kalan pinnalla tai kermaviilikastikkeessa!

Perinteinen munasalaatti

Perinteinen munasalaatti on mummolan caesar. Keitetyt munat puolitetaan tai pilkotaan pieneksi, nostetaan salaattipedille ja kieräytetään  kermaiseen salaatinkastikkeseen. Yksinkertaista? Kyllä vain! Herkullista? Erittäin! Katso tuunattu resepti klassikkosalaatista täältä.

Täytetyt munat

Paholaisen munat ovat cocktailpöydän perinneherkku. Keitetty muna puolitetaan, keltuainen irrotetaan, murskataan ja sekoitetaan majoneesin ja dijonsinapin kanssa. Täyte laitetaan keltuaiskoloon ja koko komeus koristellaan paprikajauheella.

Munatäytteitä voi kuitenkin varioida vaikka kuinka. Sekoita täyte pieneksi pilkotusta sillistä, kevätsipulista ja smetanasta. Savustetusta kalkkunaleikkeestä ja valkosipulimajoneesista tulee niin ikään maukas täyte. Guacamolen ystävä täyttää kananmunat muussatulla avokadolla, silputulla punasipulilla ja kurkulla.

Kapaloi se lihaan

Keitetty muna maistuu myös lihan sisään käärittynä. Suomalainen klassikko on lihamureke, jonka sisään on kääritty munia. Leikatessa näky on hauska! Munamureketta tehdessä on hyvä muistaa, ettei keitä munia liikaa, 6-7 minuuttia riittää.

Skottilainen versio munamurekkeesta on kääräistä munat yksittäin jauhelihamassaan ja leivittää ne korppujauhoilla. Osaavatpa skotit leipoa munan piirakkaankin.

Väriä munaan

Monet rosollin ystävät tietävät, että keitetty muna imee itseensä väriä helposti esimerkiksi punajuuresta. Voit värjätä keitettyjä munia liottamalla niitä etikkapunajuurien liemessä tai punajuurimehussa. Myös pakastemustikoista puristettu mehu värjää munat hetkessä.

Kiinassa munat värjätään teellä. Keitetyn munan kuori rikotaan varovasti kopauttelemalla ja muna upotetaan kuorineen teekuppiin. Lopputuloksena on mosaiikkimaisesti värjäytynyt muna.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin