Toiset tykkää löysemmästä. Kovinta munaa on keitetty 8 minuuttia, puolikovaa 6 minuuuttia, melko löysää 4-5 minuuttia ja löysää 3 minuuttia. Kuva: Sami Repo
Toiset tykkää löysemmästä. Kovinta munaa on keitetty 8 minuuttia, puolikovaa 6 minuuuttia, melko löysää 4-5 minuuttia ja löysää 3 minuuttia. Kuva: Sami Repo

Keitetty kananmunamuna on kuin ruokamaailman MacGyver – se pystyy melkein mihin vain!

Keltuaishiutaleita koristeeksi

Kovaksi keitetystä keltuaisesta saa hauskaa koristetta, kun keltuaisen murskaa tiheän siivilän läpi kauniiksi hiutaleiksi. Voit painaa keltuaisen myös puhtaan valkosipulinpuristimen läpi. Keltuaishiutaleet sopivat etenkin kala- ja kasvisruokien koristeeksi. Kokeile paistetun kalan pinnalla tai kermaviilikastikkeessa!

Perinteinen munasalaatti

Perinteinen munasalaatti on mummolan caesar. Keitetyt munat puolitetaan tai pilkotaan pieneksi, nostetaan salaattipedille ja kieräytetään  kermaiseen salaatinkastikkeseen. Yksinkertaista? Kyllä vain! Herkullista? Erittäin! Katso tuunattu resepti klassikkosalaatista täältä.

Täytetyt munat

Paholaisen munat ovat cocktailpöydän perinneherkku. Keitetty muna puolitetaan, keltuainen irrotetaan, murskataan ja sekoitetaan majoneesin ja dijonsinapin kanssa. Täyte laitetaan keltuaiskoloon ja koko komeus koristellaan paprikajauheella.

Munatäytteitä voi kuitenkin varioida vaikka kuinka. Sekoita täyte pieneksi pilkotusta sillistä, kevätsipulista ja smetanasta. Savustetusta kalkkunaleikkeestä ja valkosipulimajoneesista tulee niin ikään maukas täyte. Guacamolen ystävä täyttää kananmunat muussatulla avokadolla, silputulla punasipulilla ja kurkulla.

Kapaloi se lihaan

Keitetty muna maistuu myös lihan sisään käärittynä. Suomalainen klassikko on lihamureke, jonka sisään on kääritty munia. Leikatessa näky on hauska! Munamureketta tehdessä on hyvä muistaa, ettei keitä munia liikaa, 6-7 minuuttia riittää.

Skottilainen versio munamurekkeesta on kääräistä munat yksittäin jauhelihamassaan ja leivittää ne korppujauhoilla. Osaavatpa skotit leipoa munan piirakkaankin.

Väriä munaan

Monet rosollin ystävät tietävät, että keitetty muna imee itseensä väriä helposti esimerkiksi punajuuresta. Voit värjätä keitettyjä munia liottamalla niitä etikkapunajuurien liemessä tai punajuurimehussa. Myös pakastemustikoista puristettu mehu värjää munat hetkessä.

Kiinassa munat värjätään teellä. Keitetyn munan kuori rikotaan varovasti kopauttelemalla ja muna upotetaan kuorineen teekuppiin. Lopputuloksena on mosaiikkimaisesti värjäytynyt muna.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.