Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden 2015 parhaat markettilöydöt. Nämä 10 tuotetta kannattaa poimia kärryyn.

1. Pettämätön klassikko
Itse tehtyjä vai ostopullia? Jos ostat, valitse tämä pussi. Kotimais­ten naudanlihapullien plussaa ovat maku, mehevä rakenne ja kaunis paistopinta.

Lagerblad mahtipullat 9 kpl 60 g:n pullia, 5 e.

2. Hyväntekijä
Vihdoin löytyi loistava mysli ilman­ lisättyä sokeria. Hiutaleiden lomas­sa on sopivasti kruntsia: muroja, kurpitsansiemeniä, kvinoaa ja mustikkaa.

Paulúns sypermysli, mustikka ja vanilja 500 g, 4,80 e.

3. Helposti terveellinen
Pikapuuron ja myslin nerokkaassa yhdistelmässä on rutkasti makua ja kuitua, mutta lisättyä sokeria ei ole laisinkaan.

Fazerin Alku-puuro, Sadonkorjuu 500 g, 1,90 e.

4. Siemeniä trendikkäästi
Siemennäkkäri syntyy vikkelästi, mutta syöminen se vasta vikkelästi sujuukin − niin koukuttavaa näk­kärin rouskuttaminen on.

Risenta siemennäkkileipäseos, 350 g, 3,50 e.

5. Kotimainen herkkujuusto
Kotimaisesta vuohenmaidosta valmistettu Grand Reserve on juustotarjottimen kunkku. Se on saanut suitsutusta myös maailmalla.

Juustoportti Vuohen GR Grand Reserve 175g, 5,70 e.

6. Aina joulu
Katajanmarjalla ja roseepippurilla maustetut ohuet silakkafileet tuovat joulun pöytään läpi vuoden.

Ahti Katajanmarjasilakka 240/130 g, 3,70 e.

7. Juotavan hyvää
Juomatulokas pirskahtelee piimän­ystävän suosioon, ja hapokkuutta löytyy.

Valion Kefir LGG® 1 l, 2,30 e.

8. Vau, mikä jäätelö
Vuoden luomujäätelö on kotimainen Jymy. Vastalypsetty maito kohtaa purkissa aidot maut. Suosikkia on vaikea valita, sillä jokainen maku on pitelemätön.

Jymy luomujäätelö 500 ml, 7 e.

9. Kätevä ja sopiva
Voiko kikherneiden käyttö olla helpompaa? Valutus, huuhtelu ja blenderiin tai vaikka salaatiin. Iso plussa pakkauksesta, joka on kätevä kierrättää.

GoGreenin Luomu Kikherneet, 290 g 1,20 e.

10. Raikas loraus
Tämä öljy päihittää itse tehdyn­ mausteöljyn mennen tullen. Raikas sitruunan maku ja katseenkestävä pullo.

Keiju yrttiöljy sitruuna & basilika, 250 ml, 1,80 e.

11. Uusi avokado?
Eihän sen pitäisi olla muodosta kiinni, mutta litteässä ufopersikaksi kutsutussa Paraguayossa on jotain tosi virkistävää.

4 kpl, 1,20 e.

12. Kippis ja kulaus
Suoraan lasiin tai loraus drinksuun. Kivennäisvedellä rypäleistä ja sit­ruunasta puristettu juoma muuntuu kuplivaksi, mukaan ehkä muutama mintunlehti.

God morgon Lemonade 1 l, 2,40 e.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin