Uusia löytöjä ruokakoriin! Kuva: Jarmo Österman.

Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden 2014 parhaat markettilöydöt. Poimi nämä 10 tuotetta kärryyn seuraavalla kauppareissullasi.

Herkku terveysteko

Chiansiemenet toimivat vanukkaan pohjana, ja siemeniä voi kaataa myös leipätaikinaan. Siemenet muodostavat turvotessaan hyytelöä, joka mehevöittää taikinan tai kiinteyttää vanukkaan. Lisäksi siemenet ovat pullollaan omega-3-rasvahappoja.

Cocovin chiansiemenet 350 g, 12 e.

Karkki aikuisille

Fazerin tummissa Pure dark -suklaissa on upeita makupareja ja rapeaa crispiä. Toimituksen lempilevyiksi nousivat kahvi-kardemumma ja paahdettu maissi.

Fazerin Pure Dark -suklaat 70 % 95 g, 2,50 e.

Kaalia kätevästi

Sorrin lehtikaali on paloiteltu käyttövalmiiksi pussiin. Perinnekaalin uusi tuleminen on ilmiö, jolle kannattaa peukuttaa. Surauta smoothieen tai kaada pussillinen mausteiseen pataruokaan. Toimii aina.

Sorrin lehtikaali 120 g, 3,60 e.

Kypsä kotimainen

Itku miten hyvää tämä Lidlissä myytävä Pohjolan juustolan mustaleima. Yhdeksässä kuukaudessa juustoon syntyy vahva maku, jota kannattaa suitsuttaa myös juhlapöydässä.

Pohjolan juustolan kotimainen mustaleima 300 g, 4,70 e.

Maljan arvoinen

Ruusulimu on kuin kesä pullossa. Hienostuneen vaaleanpunaisessa juomassa pirskahtelee tuoksuvan ruusun lisäksi seljankukka.

Belvoirin Elderflower & rose, 25 cl, 2,50 e.

Makea klassikko

3 Kaverin Jäätelö surautti Pauligin Juhla Mokan 85-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kahvijäätelön, joka on tuhti ja kermainen muttei liian makea. Joukossa on tumma- ja vaaleapaahtoista kahvia erillisinä raitoina.

3 Kaverin Jäätelön Juhla Mokka -jäätelö 0,5 l, 6 e.

Voi, mikä maku

Harvoin pääsee sanomaan: nappisuoritus. Voin ja sitruunan yhdistelmä on täyteläinen mutta raikas, ja täysin koukuttava. Kokeile nokare paahtoleivän päällä tai kalan kyljessä. Voi lohkoisiko voin kakkutaikinaan?

Valion laktoositon sitruunavoi 100 g, 1,60 e.

Leipätiskin löytö

Ullan Pakarin täysjyväohrasta leivottu ohraska on pussileipien aatelia. Siinä on kaikki mitä artesaanileivässäkin: rapea kuori, mehevä sisus ja muhkea maku.

Ullan Pakarin ohraska 400 g, 2,30 e.

Kevyesti kookosta

Tänä vuonna uusia kasvimaitoja ilmestyi ennätystahtia. Kookosjuoma maistuu raikkaasti kookokselta, ilman pienintäkään tunkkaisuutta. Toimii niin kylmänä kuin kuumennettuna. Plussaa siitäkin, että desissä on vain 20 kaloria.

Alpron Coconut original -kookos-riisijuoma 1 l, 2,70 e.

Grillivillitys

Tämän kesän mehevin ja nopein grillattava oli flank steak eli kuvepaisti, joka on aiemmin päätynyt harmillisen usein jauhelihaksi. Grillikauden jälkeen liha paistetaan nopeasti pannussa, jolloin se jää mehukkaan roseeksi.

Tammisen kuvepaisti, 22 e/kg.

 

Lisää vuoden parhaita ruokatekoja, -ilmiöitä ja -ihmisiä löydät uudesta Glorian Ruoka & Viinistä ja tämän linkin takaa.

Maista kesällä ainakin näitä! Esittelyssä kolme kiinnostavaa uutuusolutta Alkon valikoimasta – sekä tarinat niiden takana.

 

Mikä: Pyynikin Saison, hinta 4,73 e

Pyynikin Saison (5,5%) on suodattamaton, hedelmäisen hapokas ja mausteinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta mukana on hieman kevyttä katkeroa. Pyynikin Saisonista löytyy myös kevyesti pirskahtelevaa hiilihapokkuutta.

Minkä kanssa: Runsasarominen ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen saison on loistava valinta useiden juhannusruokien kanssa. Saisonin raikkaus leikkaa hyvin esimerkiksi lohen rasvaisuutta. Mausteisuus ja yrttisyys taas toimivat erinomaisesti grillatun lihan ja makkaroiden kanssa. Pieni kirpeys tukeutuu myös ihanasti salaattien ja juustojen aromeihin – juoma on siis todellinen moniottelija!

Koska Pyynikin Saison on mutkaton ja helposti lähestyttävä, se sopii kuitenkin juotavaksi myös ihan sellaisenaan. Esimerkiksi saunan jälkeen, järveä tai metsää tuijottaessa.

Taustaa: Peltotyöläisten perinteinen kesäjuoma

Saison (eli ranskaksi vuodenaika, kausi) on Belgian ranskankielisen alueen perinteinen kesäolut. Perinteisesti olut valmistettiin keväällä, koska kesällä se ei ollut korkeiden lämpötilojen vuoksi mahdollista. Maatilojen yhteydessä toimivien panimoiden kiireet lisääntyivät kesällä. Olutta oli valmistettava etukäteen varastoon, jotta sitä riittäisi peltotyöläisten janon sammuttajaksi. Keväällä pantu olut tehtiin keskivahvaksi ja katkeraksi, jotta se säilyisi kesän yli – muttei olisi liian tujua kesähelteillä juotavaksi.

Saisonit ilmensivät aikaisemmin vahvasti ympäristöään. Maut syntyivät villihiivoista, saatavilla olevista viljoista sekä mausteista. Nykyään saison on tyyliltään vapaampi. Perinteisiä piirteitä ovat kuitenkin hedelmäisyys, raikkaus ja jopa siiderimäisyys.

Mikä: Prykmestar NokkosPils, hinta 4,77 e

Tämä Prykmestarin nokkosella maustettu pils on omiaan keskikesän juhliin. Yrttisen ja ruohoisen pohjahiivaoluen aromihumalat on korvattu käsin poimituilla nokkosilla.

Minkä kanssa: Kevyen raikas ja vaalea olut sopii yleisjuomaksi läpi aterian, mutta erityisen hyvin se toimii kalapainotteisessa ruokapöydässä.  Oluen raikkaat katkerot leikkaavat kalojen rasvaisuutta ja puhdistavat suuta eri makujen väillä.

Taustaa: Maailmanvalloittaja Pilsenistä

Pils-olut on kotoisin nykyisin Tšekkiin kuuluvasta Pilsen-kaupungista. 1840-luvulla Itävallan arkiherttuakuntaan kuuluneessa Pilsenin kaupungissa toimiva panimoravintola päätti palkata baijerilaisen panimomestarin Josef Grollin valmistamaan heille kuuluisaa baijerilaistyylistä pohjahiivaolutta. Groll onnistui tekemään vaaleista maltaista, alueen pehmeästä vedestä ja lähellä kasvaneista humalista maukkaan lageroluen. Vielä nykyäänkin Pilsner Urquel -nimeä kantava olut oli täten syntyynyt. Sen teollinen valmistus alkoi vuonna 1842, ja suosio kasvoi nopeasti.

Muut panimot alkoivat pian matkia vaaleaa lager-tyyliä ja markkinoida oluitaan Pilsner-nimellä, joka myöhemmin lyheni pilsiksi.Tunnusomaista pilsille ovat hyvin vaaleat maltaat sekä epätavallisen viileässä lämpötilassa hitaasti toteutettu käymisprosessi. Pils on usein tuhdisti humaloitu ja tyyliltään maukkaan aromaattinen.

Mikä: Aass Bock, hinta 3,75 e.

Kotimassaan jo klassikkoasemaan noussut Bock (6.5%) on kotoisin Norjan vanhimmalta panimolta. Viileässä käynyt vahva lager on maultaan maltainen ja paahteinen. Humalan katkero jää taka-alalle. Tummaa bock-tyyliä edustavasta Ass Bockista löytyy makean karamellisuutta ja jopa suklaaseen vivahtavia aromeja. Pehmeän täyteläistä juomaa tasapainottaa mieto katkero, joka tuo oluen loppumakuun mukavaa sitruksista raikkautta.

Minkä kanssa: Olut toimii hyvin mehevien grillilihojen seurana ja kestää hyvin myös mausteisemmat marinadit. Samalla se on kuitenkin myös toimiva yhdistelmä kermaisten jälkiruokien kanssa. Ja kyllä: myös ihan sellaisenaan.

Tarina: Vahva vuohipukki

Helteellä monet valitsevat kevyen ja raikkaan oluen. On syytä kuitenkin muistaa, että Suomen kesä voi olla myös kolea ja sateinen. Silloin varteenotettava valinta on vuohipukki eli bock, saksalainen oluttyyli yli 700 vuoden takaa. Bock-nimi juontaa juurensa Einbeckin kaupunkiin. Einbeckissä toimi aikanaan panimoita, jotka valmistavat olutta vientiin. Satoja vuosia sitten aikaan oluen kuljettaminen pitkiä matkoja oli hankalaa, sillä juoma pilaantui helposti. Einbeckin oluiden alkoholiprosenttia nostettiin, jotta oluet säilyisivät paremmin. Oluista alettiin käyttää nimeä Beckin vahvat oluet, joka myöhemmin muuttui kansankielessä muotoon Bock.

Edullinen laatuviini toimii niin vaalean kalan kuin uusien pottujen kanssa.

Mikä? Herdade do Esporão Verdelho 2016 on portugalilainen laatutuottajan valkoviini, joka on edullisen hintansa (12,98 e) takia melkoinen löytö.

Millainen? Eloisa ja ryhdikäs valkoviini, joka on tehty Verdelho-rypäleestä. Maku on raikkaan sitrusmainen ja herkullinen, kuin vienosti suolaisen merituulen raikastama.

Minkä kanssa? Toimii grillatun vaalean kalan parina, ja on kuin tehty uusille perunoille sekä kylmään kalapöytään. Juhannuksen nappiostos!

Kuva: Alko

Katso lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!

Helsinki hiljenee juhannukseksi, mutta ei hätää. Näillä vinkeillä löydät maittavaa ruokaa pääkaupungin yöttömässä yössä. 

Kiinnostaako perinteinen juhannusmeininki kokkoineen ja merimaisemineen? Suuntaa Pihlajasaareen tai Uunisaareen. Molemmissa saarissa on nimittäin myös ravintola. Juhannuksena niissä nautitaan muun muassa savustettuja herkkuja: esimerkiksi kampelaa ja viljaporsasta. Kaivopuiston Café Ursula on avoinna juhannuksen. Senkin edustalla poltetaan kokkoa ja soitetaan haitaria. Kahvila tarjoaa myös à la carte -annoksia, ja pitää ovensa auki juhannusaaton kunniaksi perjantaina keskiyön yli.

Sekä Hernesaaren rannassa että Lonnan saarella on erityisiä juhannustapahtumia, joissa on tunnettuja artisteja, mutta myös ruokaa. Tapahtumiin täytyy kuitenkin ostaa liput erikseen.


Allas Sea Pool, kuva Eetu Ahanen

Jos haluat sekä saunaan että syömään, vaihtoehtoina ovat Löyly ja Allas. Löylyn kesämenun suosituin annos on nyhtökaurahampurilainen. Altaalla taas on avoimet ovet juhannusaattona, eli saunaan pääsee ilmaiseksi klo 14-17. Pihalla on tarjolla juhannusmakkaraa, ravintolan puolella muun muassa silakkatempuraa ja sipulipihviä.


Kuva: Ravintola Sunn

Keskikaupungilla monet ravintolat sulkevat ovensa. Kebab-pizzerioiden ja kiinalaisten ravintoloiden lisäksi on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Bystro tarjoaa modernia slaavilaista sapuskaa ja Bröd urbaania bistromeininkiä. Skandinaavista ruokaakin löytyy, sillä Senaatintorin nurkalla sijaitseva Sunn ei lomaile. Ja jos italialaisten makujen himo yllättää, Bulevardilla sijaitseva Toscanini on auki. 

Parempaa pizzaa saa juhannusviikonloppuna useammasta paikasta, mutta aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkka. Yrjönkadulla sijaitseva Pjazza on auki vain lauantaina, ja Kalevankadun Puttes Pizza & Bar taas vain sunnuntaina. Skiffer palvelee Liuskaluodon saaressa läpi juhannuksen. 

Modernia pohjoisafrikkalaista taas tarjoaa Kallion Sandro, joka on auki koko juhannuksen (Eiran Sandro sen sijaan on suljettu).

Kampin kauppakeskuksen ravintolat ovat suurimmaksi osaksi kiinni. Auki ovat kuitenkin italialaistrattoria Bastardo ja tapasbaari Bar Cón.


Kuva: Gula Villan

Hyvän ruuan perässä kannattaa tietysti suunnata hieman kauemmaskin. Gula Villan on 1800-1900 luvun vaihteessa rakennettu huvila Espoon Isossa-Vasikkasaaressa. Nykyään paikalla on muun muassa kesäravintola, jossa voi juhannuksena nauttia niin etanoita kuin lohikeittoa merellisissä maisemissa. Myös Nokkalan majakassa Espoossa voi syödä merta ihastellen. 

Nuuksion luontokeskus Haltian ravintola taas tarjoaa kotimaisista raaka-aineista valmistettuja juhannusherkkuja viikonlopun yli. Luvassa on myös elävää musiikkia.