Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: Sami Repo.

Keliakiaviikolla pääosassa on gluteeniton ruoka. Nykyään se kiinnostaa muitakin kuin keliaakikkoja.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Tänä vuonna keliakiaviikon teema on "pakko olla sairaan tarkka". Teemalla Keliakialiitto haluaa korostaa sitä, ettei keliaakikko voi syödä muruakaan vehnää, ohraa tai ruista ja ettei syömättömyys johdu nirsoilusta vaan sairaudesta.

Kerrataanpa. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolle ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa keliaakikolle erilaisia oireita, esimerkiksi vatsavaivoja, väsymystä tai ihottumaa. Keliakian hoitokeinona toimii gluteeniton ruokavalio, jossa vehnä, ohra ja ruis jätetään kokonaan pois ruokavaliosta ja korvataan gluteenittomilla viljalajeilla kuten riisillä, tattarilla, hirssillä tai maissilla.

Keliakia on todettu noin kahdella prosentilla suomalaisista, mutta viime vuosina gluteeniton ruokavalio on alkanut kiinnostaa muitakin kuin keliaakikoita. Moni on sitä mieltä, että viljojen hylkääminen tuo kevyemmän ja virkeämmän olon. Tavallaan gluteeniton ruokavalio on myös luontevaa jatkumoa muutaman vuoden takaiseen vähähiilihydraattisuusbuumiin, sillä myös VHH-dieetissä karteltiin viljoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös me täällä Sopassa olemme havahtuneet siihen, että gluteenittomien reseptien kysyntä on kova. Olemmekin rakentaneet Gluteeniton deli -nimisen reseptikokoelman nimenomaan gluteenitonta ruokavaliota suosiville. Tällä hetkellä delistä löytyy jo kymmeniä reseptejä ja valikoima kasvaa jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni Gluteeniton deli -sarjan resepteistä kiehtoo sekasyöjääkin. Kokeilisiko sitä ensin uunittoman suklaakakkua vai ehkä kardemummalastuja? Pitäisikö näin ruusukaalikauden kynnyksellä kokeilla lisukkeena ruusukaalikvinoaa?

Käy penkomassa Sopan gluteenittomia reseptejä ja tallenna suosikkisi omaan Soppa365-keittokirjaasi! Niin ja jos takataskustasi löytyy takuutoimiva gluteeniton resepti, mikset lisäisi sitä Soppaan muidenkin kokeiltavaksi?

Gluteeniton deli -reseptit löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla