Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: Sami Repo.
Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: Sami Repo.

Keliakiaviikolla pääosassa on gluteeniton ruoka. Nykyään se kiinnostaa muitakin kuin keliaakikkoja.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Tänä vuonna keliakiaviikon teema on "pakko olla sairaan tarkka". Teemalla Keliakialiitto haluaa korostaa sitä, ettei keliaakikko voi syödä muruakaan vehnää, ohraa tai ruista ja ettei syömättömyys johdu nirsoilusta vaan sairaudesta.

Kerrataanpa. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolle ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa keliaakikolle erilaisia oireita, esimerkiksi vatsavaivoja, väsymystä tai ihottumaa. Keliakian hoitokeinona toimii gluteeniton ruokavalio, jossa vehnä, ohra ja ruis jätetään kokonaan pois ruokavaliosta ja korvataan gluteenittomilla viljalajeilla kuten riisillä, tattarilla, hirssillä tai maissilla.

Keliakia on todettu noin kahdella prosentilla suomalaisista, mutta viime vuosina gluteeniton ruokavalio on alkanut kiinnostaa muitakin kuin keliaakikoita. Moni on sitä mieltä, että viljojen hylkääminen tuo kevyemmän ja virkeämmän olon. Tavallaan gluteeniton ruokavalio on myös luontevaa jatkumoa muutaman vuoden takaiseen vähähiilihydraattisuusbuumiin, sillä myös VHH-dieetissä karteltiin viljoja.

Myös me täällä Sopassa olemme havahtuneet siihen, että gluteenittomien reseptien kysyntä on kova. Olemmekin rakentaneet Gluteeniton deli -nimisen reseptikokoelman nimenomaan gluteenitonta ruokavaliota suosiville. Tällä hetkellä delistä löytyy jo kymmeniä reseptejä ja valikoima kasvaa jatkuvasti.

Moni Gluteeniton deli -sarjan resepteistä kiehtoo sekasyöjääkin. Kokeilisiko sitä ensin uunittoman suklaakakkua vai ehkä kardemummalastuja? Pitäisikö näin ruusukaalikauden kynnyksellä kokeilla lisukkeena ruusukaalikvinoaa?

Käy penkomassa Sopan gluteenittomia reseptejä ja tallenna suosikkisi omaan Soppa365-keittokirjaasi! Niin ja jos takataskustasi löytyy takuutoimiva gluteeniton resepti, mikset lisäisi sitä Soppaan muidenkin kokeiltavaksi?

Gluteeniton deli -reseptit löydät täältä!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.