Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: Sami Repo.
Ruusukaalikvinoa on maukas lisuke gluteenittomaan ruokapöytään. Kuva: Sami Repo.

Keliakiaviikolla pääosassa on gluteeniton ruoka. Nykyään se kiinnostaa muitakin kuin keliaakikkoja.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Tänä vuonna keliakiaviikon teema on "pakko olla sairaan tarkka". Teemalla Keliakialiitto haluaa korostaa sitä, ettei keliaakikko voi syödä muruakaan vehnää, ohraa tai ruista ja ettei syömättömyys johdu nirsoilusta vaan sairaudesta.

Kerrataanpa. Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolle ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa keliaakikolle erilaisia oireita, esimerkiksi vatsavaivoja, väsymystä tai ihottumaa. Keliakian hoitokeinona toimii gluteeniton ruokavalio, jossa vehnä, ohra ja ruis jätetään kokonaan pois ruokavaliosta ja korvataan gluteenittomilla viljalajeilla kuten riisillä, tattarilla, hirssillä tai maissilla.

Keliakia on todettu noin kahdella prosentilla suomalaisista, mutta viime vuosina gluteeniton ruokavalio on alkanut kiinnostaa muitakin kuin keliaakikoita. Moni on sitä mieltä, että viljojen hylkääminen tuo kevyemmän ja virkeämmän olon. Tavallaan gluteeniton ruokavalio on myös luontevaa jatkumoa muutaman vuoden takaiseen vähähiilihydraattisuusbuumiin, sillä myös VHH-dieetissä karteltiin viljoja.

Myös me täällä Sopassa olemme havahtuneet siihen, että gluteenittomien reseptien kysyntä on kova. Olemmekin rakentaneet Gluteeniton deli -nimisen reseptikokoelman nimenomaan gluteenitonta ruokavaliota suosiville. Tällä hetkellä delistä löytyy jo kymmeniä reseptejä ja valikoima kasvaa jatkuvasti.

Moni Gluteeniton deli -sarjan resepteistä kiehtoo sekasyöjääkin. Kokeilisiko sitä ensin uunittoman suklaakakkua vai ehkä kardemummalastuja? Pitäisikö näin ruusukaalikauden kynnyksellä kokeilla lisukkeena ruusukaalikvinoaa?

Käy penkomassa Sopan gluteenittomia reseptejä ja tallenna suosikkisi omaan Soppa365-keittokirjaasi! Niin ja jos takataskustasi löytyy takuutoimiva gluteeniton resepti, mikset lisäisi sitä Soppaan muidenkin kokeiltavaksi?

Gluteeniton deli -reseptit löydät täältä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin