Varoitus: Olutpuuhastelu voi kiinnostaa myös lemmikkieläimiä. Kuva: Istockphoto.
Varoitus: Olutpuuhastelu voi kiinnostaa myös lemmikkieläimiä. Kuva: Istockphoto.

Trendikäs oluen ystävä pistää pystyyn kotipanimon. Harrastuksen makuun pääsee varsin helposti.

Pienpanimoiden oluet ovat nyt trendikkäimpiä juomia, mutta mikä on vielä viileämpää? Itse pantu olut. Amerikassa oluenpanotarvikkeita myyvät kaupat jo monen kadun kulmassa, ja nyt Suomessakin entistä useampi kokeilee kykyjään kotipanimonsa olutmestarina. 1990-luvun laman aikaan oluen paneminen liittyi rahan säästämiseen, mutta nykyisen innostuksen taustalla on ”tee se itse” -ajattelun suosio. Ja toki olutvinkkien vaihtaminen harrastajien kesken on nettiaikana helpompaa.

Aluksi on päätettävä, haluatko valmistaa oluen valmiista uutepakkauksesta vai mäskäystekniikalla. Aloittelijalle uutepakkaus on varmempi vaihtoehto, koska panemisprosessi tulee tutuksi pakkauksen ohjeella, ja laatuvaihtoehtoja on useita. Mäskäystekniikka, jossa maltaista irrotetaan sokerit itse keittämällä, on vähän vaivalloisempi, mutta oluen maku on parempi. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää uutepakkaukseen jonkin verran itse mäskättyjä maltaita. Aloituspakkaus maksaa noin 100 euroa, ja se sisältää kaikki tarvittavat raaka-aineet ja välineet.

Aloittelijalle sopivia oluttyppejä ovat vivahteikkaat alet, porterit ja stoutit. Mitä enemmän oluessa on makua, sitä enemmän se antaa anteeksi mahdollisia virheitä ja epäpuhtauksia. Aloittelijan avainsanat ovat kärsivällisyys ja hygienia. Oluen pitäisi antaa käydä rauhassa pari viikkoa, sitten pullotuksen jälkeen vielä viikon tai pari. Liian nopeasti korkattu olut ei maistu hyvältä. Myös hygienia on tärkeää, joten välineet on desinfioitava huolellisesti, eikä käymisvaiheessa olevaa olutta saa maistella sormella, vaikka kuinka mieli tekisi.

Löydät vertaistukea ja hyviä neuvoja kotipanimon pystyttämiseen osoitteista reittausblogi.info ja brewersfriend.com.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!