Varoitus: Olutpuuhastelu voi kiinnostaa myös lemmikkieläimiä. Kuva: Istockphoto.
Varoitus: Olutpuuhastelu voi kiinnostaa myös lemmikkieläimiä. Kuva: Istockphoto.

Trendikäs oluen ystävä pistää pystyyn kotipanimon. Harrastuksen makuun pääsee varsin helposti.

Pienpanimoiden oluet ovat nyt trendikkäimpiä juomia, mutta mikä on vielä viileämpää? Itse pantu olut. Amerikassa oluenpanotarvikkeita myyvät kaupat jo monen kadun kulmassa, ja nyt Suomessakin entistä useampi kokeilee kykyjään kotipanimonsa olutmestarina. 1990-luvun laman aikaan oluen paneminen liittyi rahan säästämiseen, mutta nykyisen innostuksen taustalla on ”tee se itse” -ajattelun suosio. Ja toki olutvinkkien vaihtaminen harrastajien kesken on nettiaikana helpompaa.

Aluksi on päätettävä, haluatko valmistaa oluen valmiista uutepakkauksesta vai mäskäystekniikalla. Aloittelijalle uutepakkaus on varmempi vaihtoehto, koska panemisprosessi tulee tutuksi pakkauksen ohjeella, ja laatuvaihtoehtoja on useita. Mäskäystekniikka, jossa maltaista irrotetaan sokerit itse keittämällä, on vähän vaivalloisempi, mutta oluen maku on parempi. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää uutepakkaukseen jonkin verran itse mäskättyjä maltaita. Aloituspakkaus maksaa noin 100 euroa, ja se sisältää kaikki tarvittavat raaka-aineet ja välineet.

Aloittelijalle sopivia oluttyppejä ovat vivahteikkaat alet, porterit ja stoutit. Mitä enemmän oluessa on makua, sitä enemmän se antaa anteeksi mahdollisia virheitä ja epäpuhtauksia. Aloittelijan avainsanat ovat kärsivällisyys ja hygienia. Oluen pitäisi antaa käydä rauhassa pari viikkoa, sitten pullotuksen jälkeen vielä viikon tai pari. Liian nopeasti korkattu olut ei maistu hyvältä. Myös hygienia on tärkeää, joten välineet on desinfioitava huolellisesti, eikä käymisvaiheessa olevaa olutta saa maistella sormella, vaikka kuinka mieli tekisi.

Löydät vertaistukea ja hyviä neuvoja kotipanimon pystyttämiseen osoitteista reittausblogi.info ja brewersfriend.com.