Lohi rakastaa mausteita. KUVA: Pia Inberg
Lohi rakastaa mausteita. KUVA: Pia Inberg

Onnistuneen uunilohen resepti on helppo. Varmista, että kala on tuore, kokeile erilaisia tapoja maustaa filee ja kypsennä kala meheväksi.

Sitruunamehulla valeltu lohi on klassikko, mutta välillä uunilohikin kaipaa uutta vipinää. Lohi on rasvainen kala, joten se kestää tuimankin maustekylvyn ja muuntautuu juuri sen makuiseksi kuin sen haluaa maustaa.

Tässä viisi vinkkiä uuniloheen uudella tavalla! Mausta lohifilee makusi mukaan ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia lohifileen paksuudesta riippuen.

Välimeren lohi

Silppua ruukullinen basilikaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, kapriksia, muutama vaalean leivän kannikka ja oliiviöljyä tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon mustapippuria ja suolaa. Levitä tahna kalafileen pintaan ennen kypsennystä.

Teriyakilohi

Valele lohifileen pintaan limetin mehua, makeaa teriyakikastiketta ja raastettua inkivääriä, viimeistele chilillä ja seesaminsiemenillä. Kypsennä filee meheväksi. Viimeistele ennen tarjoilua silputulla kevätsipulilla.

Punajuurilohi

Suolaa ja pippuroi lohifilee. Raasta muutama punajuuri ja pala piparjuurta. Lisää raasteen sekaan tilkka väkiviinaetikkaa. Levitä raaste fileelle ja viimeistele pinta rouhituilla saksanpähkinöillä. (Sinihomejuuston ystävä voi murentaa vielä sitä kalan päälle ennen kuin laittaa sen uuniin.)

 Currylohi

Sivele suolatun fileen pintaan mietoa currytahnaa ja leikkaa pintaan ohuita limettirenkaita. Jos haluat currylohelle myös kastikkeen, kaada kalavuokaan vielä purkki kookosmaitoa (400 ml).

Uunilohi sitruunasmetanalla

Uunilohta ei ole pakko uittaa kermassa, vaan sitruunalla ryyditetyn kastikkeen voi tarjota myös erikseen. Huippukokki Jouni Toivasen ohjeen salaisuus piilee suolauksessa. Filee saa uida 20 minuuttia 10-prosenttisessa suolaliuksessa. Jounin smetanalohi poikkeaa edellisistä siten, että se jää melko raa'aksi, sisälämpötilaltaan 42-asteiseksi. Se myös kypsennetään eri lämpötilassa kuin muut tämän jutun uunilohet.

Lue Jouni Toivasen uunilohen tarkempi ohje täältä.

Vinkki: Jos haluat edelleen syödä sitruunasilattua uunilohta, saat siihen uutta säpinää grillaamalla pinnat kiinni ennen paistamista. Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi ja pane sitruunamehulla ja suolalla maustettu lohi pariksi minuutiksi uuniin, jotta pinta saa väriä ja "kypsyy kiinni". Laita grillivastukset pois päältä ja pudota uunin lämpötila 180 asteeseen. Jatka kypsennystä 20 minuuttia uunin keskitasolla.